Jyllands-Posten

”Mit tunesiske eventyr” er en herlig komedie

Fransk-tunesiske Manele Labidi spillefilm­debuterer med en velturnere­t psykologis­k komedie.

- MIT TUNESISKE EVENTYR kultur@jp.dk

Selma (spillet af den helt fantastisk­e Golshifteh Farahani, som blandt andet er kendt fra Jim Jarmuschs ”Paterson” (2016), ”My Sweet Pepper Land” (2013) og ”About Elly” (2009)) havde på fornemmels­en, at det ikke ville blive let. Men at der skulle vaere så mange udfordring­er forbundet med at vende tilbage til

Tunesien efter i årevis at have vaeret i lykkeligt eksil i Paris, havde hun alligevel ikke troet.

Selma er psykoanaly­tiker og har besluttet sig for at etablere en praksis i udkanten af Tunis, som hun forlod som barn. Hun ankommer med sit viltre hår, jeans og skjorte og alle sine pakkenelli­ker, deriblandt et stort indrammet billede af Freud, som hendes onkel fejlagtigt tror er hendes kaereste, og han advarer hende mod at skilte med at vaere sammen med en jøde.

Den slags observatio­nskomiske indslag bobler fransk-tunesiske Manele Labidis spillefilm­debut ”Mit tunesiske eventyr” over med, og i al sin såre enkelhed står den som et forfrisken­de bud på en let sommerkome­die. Labidi har nemlig skåret ind til benet og fundet frem til praecis det, der er morsomt, og får det formildet på under de 90 minutter, som en god komedie sjaeldent bør overstige.

Selmas teenagekus­ine Olfa (Aïcha Ben Miled) forstår slet ikke, hvorfor hun er vendt tilbage. Hvad kan det gammeldags Tunesien byde på, når man først har fået smag for Paris’ metropolit­iske frihed? Kusinens foraeldre har heller ikke meget tiltro til Selmas idé om at etablere sig som terapeut på deres tagetage og spår, at hun er vaek igen, inden der er gået et par uger.

Men det skal vise sig, at lokalbefol­kningen er endog meget villige til at underlaegg­e sig Selmas analyse – også selv om halvdelen af dem ikke helt har fattet, hvad en terapeuts opgave er. Blandt andet mener frisøren Baya (Feryel Chammari), der får ordnet Selmas hår, så hun ser mindst 15 år aeldre ud, at hun vil kunne pimpe sine salonkunde­r videre til Selma mod en mindre provision.

Gang på gang må Selma forklare de etiske retningsli­njer for samtaleter­apien, og selv om fremstilli­ngen tangerer det stereotype, er der i Labidis hjertelige portraet gemt både humor og varme. Og så er sammenstød­et mellem Selma og den lokale ordensmagt, der løber som en rød tråd filmen igennem, meget charmerend­e.

På trods af at ”Mit tunesiske eventyr” handler om en terapeut, bliver der ikke gjort meget ud af at fortaelle om figurernes psykologis­ke motivation eller baggrundsh­istorier. Det gør heldigvis mindre, når man overgiver sig til Farahanis blik og uimodståel­ige deadpanatt­itude.

KOMEDIE

FRANKRIG, TUNESIEN, 2019 Instruktio­n: Manele Labidi 1 time og 28 minutter Premiere den 25. juni

KATRINE SOMMER BOYSEN

 ??  ?? Komedien ”Mit tunesiske eventyr” handler om psykoanaly­tikeren Selma, der ryger i kulturel modvind, da hun vender hjem til Tunesien fra Frankrig for at åbne sin egen praksis. Foto: Carole Bethuel/ Another World Entertainm­ent
Komedien ”Mit tunesiske eventyr” handler om psykoanaly­tikeren Selma, der ryger i kulturel modvind, da hun vender hjem til Tunesien fra Frankrig for at åbne sin egen praksis. Foto: Carole Bethuel/ Another World Entertainm­ent

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark