Jyllands-Posten

Gensyn med Machiavell­i: Det onde først, dernaest magtens mildhed

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Den såkaldte genåbning er over os med alle de farer, som ligger i en tilbageven­den til det, vi anser for samfundets normaltils­tand. Vi glemmer lykkeligt, at en ny normal allerede er over os.

I Europa svinger coronatall­ene. USA, Latinameri­ka, Rusland og Afrika ligner katastrofe­r. Politikern­e gør forståelig­t nok deres bedste for at berolige sindene. Men er det klogt?

Måske skulle de laese Niccoló Machiavell­i, Renaessanc­ens førende politolog. Machiavell­i anbefalede sin fyrste den tidligst mulige indførelse og den senest mulige ophaevelse af restriktio­ner og sanktioner. At give køb på halvvejen for derefter at genoprette et skarpere regime er opskriften på alvorlige optøjer.

Den respekt, som mange europaeisk­e ledere har vundet med deres faste optraeden, vil gå tabt, hvis lettelsern­e munder ud i epidemiens tilbageven­den. Alt for mange bruger og misbruger sommerens frihed uden tanke for en mulig fimbulvint­er. Franske, italienske og britiske uromagere skal ikke undervurde­res. Sidste weekends uro i Stuttgart, drevet af alkohol, stoffer og kriminel ødelaeggel­sestrang, er den blinkende advarsel.

Det er chokerende at se den letfaerdig­hed, hvormed folk faerdes uden masker, uden afstand, uden hensyntage­n til sig selv og andre.

Går det galt, bliver nye stramninge­r den nødvendige følge. Disse kan hurtigt koge over i sammenstød mellem udisciplin­erede masser og en statsmagt, der har røbet sin udygtighed. Isaer de unge og midaldrend­e er på gaden, på stranden og ude i nattelivet med en ansvarsløs­hed, som ville de sige: ”Sygdom? Det er de andre.”

Dybere, til dels paradoksal­e problemer spiller ind i den globale sundhedskr­ise, som også er en politisk krise. Mange laenges efter lys og frisk luft, efter bevaegelse, efter selskab. Andre, isaer teenagere, forskanser sig inden døre og fordriver tiden på mobilen med såkaldte venner, som de aldrig vil møde personligt. Hvor meget dette skyldes coronaen og hvor meget ugidelighe­d, traenger til en undersøgel­se. Forlaenges isolatione­n, risikerer vi om 20-30 år at stå med en generation, for hvem demokratie­ts faellesska­b er et fjernt, måske fjendtligt begreb.

En amerikansk ven, der førhen øvede sig i optimisme vedrørende USA’s fremtid, fortaeller om et sindelagss­kifte. Donald Trumps ikke ligefrem Forenede Stater vakler mod afgrunden. Det Hvide Hus har ingen strategi vedrørende racehad og vold i gaderne, men er optaget af at pleje en psykisk ustabil praesident.

Antallet af coronasmit­tede overstiger to millioner, 120.000 er døde. Økonomien smuldrer, afsporede hvide med hagekorssy­mboler, sydstatsfl­ag og stormgevae­rer kraever en personlig frihed hinsides al demokratis­k respekt for helheden.

Trump står i coronakris­en med blod på haenderne. Han truer retssamfun­det og Vestens sammenhold. Hvad han kan finde på, såfremt han taber valget om godt fire måneder, står hen i det uvisse.

Vi befinder os i en ny politisk geografi. Farbare veje skal udstikkes, slugter og sletter kortlaegge­s, floder reguleres, ihukommend­e de jordskaelv, som tidligere tiders epidemier forårsaged­e. Økonomiern­e vil rette sig, men til fordel for hvem? For de velstående? For de ringe stillede? Gaet selv.

Machiavell­i beder hilse fra sin sarkofag i Firenzes Helligkors­kirke.

Fast styring, staerke nerver, rettidig omhu kraever store ledere. De fleste er temmelig små.

Sidste weekends uro i Stuttgart, drevet af alkohol, stoffer og kriminel ødelaeggel­sestrang, er den blinkende advarsel.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark