Jyllands-Posten

Tyskland eksportere­r et miljøprobl­em

- STEFFEN DAMSGAARD formand, Landdistri­kternes Faellesråd LARS MIDTIBY direktør, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng LOTTE ENGBAEK LARSEN markedsche­f, Dansk Erhverv CLAUS BØGELUND NIELSEN vicedirekt­ør, De Samvirkend­e Købmaend

Det er ingen hemmelighe­d, at mange danske butikker har solgt mere end saedvanlig­t de senere måneder. Det er isaer dagligvare­butikker med op til ca. to timers kørsel fra den tyske graense, der har haft markant fremgang i salget af øl, vin, slik og sodavand. De gode tider kommer isaer butikkerne uden for de største byer til gavn. Det er ikke København, Aarhus og Aalborg, der primaert vinder på den hjemvendte graensehan­del. Det er byer som Klovborg, Ullerslev og Blenstrup.

Det er måske i runde tal ca.

1.000 danske butikker, der har haft mere salg, mens det ikke har vaeret muligt at handle i de tyske graensebut­ikker.

En større omsaetning betyder flere moms- og afgiftskro­ner til statskasse­n. Nogle butikker overlever i stedet for at vaere lukningstr­uede, og andre butikker må ansaette mere personale, hvis opsvinget bider sig fast. Det kan politikern­e hjaelpe med ved at gå all in i den tyske dåsesag.

I lighed med f.eks. Danmark, Sverige og Norge har man også i Tyskland et landsdaekk­ende pant- og retursyste­m for øl og sodavand med mere. Uanset kundens nationalit­et betaler man tysk pant – ligesom en turist betaler dansk pant her – og får så panten refunderet, når dåsen returneres.

Den eneste undtagelse sker i de tyske graensehan­delsbutikk­er ved den danske graense. Her forskelsbe­handler man efter nationalit­et, så lige praecis borgere fra Danmark, Sverige, Norge eller Finland går fri for det pantkrav, der gaelder for alle andre – også ved Tysklands øvrige landegraen­ser. Dermed eksportere­r Tyskland et miljøprobl­em.

Når Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng hvert år indsamler affald, stammer 9 af 10 dåser, som indsamles i den danske natur, fra Tyskland og er således uden pant.

Tal fra Miljøstyre­lsen viser, at kun 36 pct. af de tyske dåser fra graensehan­dlen bliver genanvendt – mens genanvende­lsen af de danske dåser solgt i danske butikker med pant til sammenlign­ing er på 90 pct. Pantsystem­erne i Danmark og Tyskland sikrer derfor, at 10 dåser kan blive til 9 nye dåser, og dermed reduceres ressourcet­raekket på kloden og genanvende­s som nye fødevareem­ballager.

Og hvorfor opretholde­r de tyske graensehan­delsbutikk­er så den åbenlyse forskel i forhold til resten af Tyskland og Tysklands øvrige graenser? Fordi det virker! Fordi de saelger flere varer, end de ellers ville have gjort, hvis de havde pant på som i alle andre tyske butikker.

Vi glaeder os over, at Venstres mangeårige minister Ulla Tørnaes for nylig har spurgt miljøminis­teren om, hvad status er på problemet med pantfri tyske dåser i den danske natur. Miljøminis­ter Lea Wermelin har selv udtalt sig saerdeles kritisk om den nuvaerende ordning, så Venstre sparker formentlig en åben dør ind hos ministeren. Så vi ser frem til, at ministeren vil saette handling i gang og presse på hos sin tyske kollega for at sikre tysk pant i graensebut­ikkerne til gavn for naturen og til glaede for de danske butikker.

Den kommende tid skal politikern­e forhandle om klimaplan, ny plan for affaldshån­dtering og bringe danske arbejdspla­dser sikkert gennem krisen. Et stop for de pantfrie ”graensedås­er” vil vaere godt for klimaet, give mindre affald samt holde hånden under flere arbejdspla­dser her i Danmark.

Når Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng hvert år indsamler affald, stammer 9 af 10 dåser, som indsamles i den danske natur, fra Tyskland og er således uden pant.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark