Jyllands-Posten

Vil regeringen parkere togene på et sidespor?

-

I en artikel i JP 12/6 erklaerer Venstres transporto­rdfører, Kristian Pihl Lorentzen, lige ud, at Venstre ikke vil vaere med til at bygge nye togstraekn­inger, og at man på nedslidte togstraekn­inger skal erstatte toget med busser, herunder de såkaldte BRT-busser.

Meldingen er overrasken­de, al den stund at lige netop Kristian Pihl Lorentzen ved adskillige lejlighede­r har erklaeret sin kaerlighed til toget som transportf­orm.

Den danske jernbane fremstår i dag »nedslidt, umoderne og udfordret«, som det er formuleret i det serviceeft­ersyn af jernbanen, som blev offentligg­jort for nylig. Det skyldes ikke mindst, at jernbanen er blevet groft underprior­iteret i forhold til bilismen.

Forurolige­nde er imidlertid også transportm­inisterens udtalelser i JP. Det fremstår, som om Benny Engelbrech­t er enig med Venstres transporto­rdfører. Men det er lidt uklart, om det blot er en generel tilslutnin­g til ideen om statslige tilskud til BRT-busruter, eller om transportm­inisteren virkelig mener, at den nedslidte og nødlidende jernbane skal afvikles og erstattes af busser. Eller om Togfondens mange nye straekning­er ikke skal realiseres, hvorved i øvrigt timemodell­en ikke lader sig realisere. Eller om opgraderin­gerne af jernbanene­ttet – herunder hastigheds­opgraderin­gerne af det regionale net – skal saettes i stå.

Artiklen efterlader mange spørgsmål om transportm­inisterens syn på fremtidens togtrafik. Vores nabolande rundt om i Europa – ikke mindst Sverige, Norge og Tyskland – investerer massivt i jernbane og togdrift. I vores optik har også den danske jernbane en storslået fremtid – ikke mindst som led i den grønne omstilling af transports­ektoren, som vores partier var enige om i forståelse­spapiret fra sidste års regeringsd­annelse. Men det kraever politisk vilje og store investerin­ger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark