Jyllands-Posten

Miljøminis­terens lovforslag skader mere, end det gavner

Miljøminis­teren bør raekke hånden ud til os landmaend og skovejere, som kan og vil forvalte naturen – anerkend vores indsats, og inviter til et samarbejde.

- LARS HVIDTFELDT cand.agro., godsejer, Nykøbing F.

Midt i coronakris­en er et lovforslag fremsat af miljøminis­ter Lea Wermelin ubemaerket på vej igennem Folketinge­t. Det er forslaget om forbud mod gødskning og sprøjtning på paragraf 3-arealer.

I 1992 indførte man i Naturbesky­ttelseslov­en begrebet paragraf 3-arealer, som bl.a. omfatter søer og vandløb samt heder, moser og lignende og strandenge. På disse arealer må der ikke foretages aendringer i tilstanden af de beskyttede naturtyper.

Sammen med beskyttels­en af de vaerdifuld­e og artsrige arealer i

1992 lod man også nogle markareale­r beskytte mod videre intensiver­ing. Beskyttels­esordninge­n har ikke vaeret til hinder for, at arealernes hidtidige benyttelse kunne fortsaette.

I forslaget laegges der op til, at et areal på mindst 37.000 ha eller det, der svarer til mindst tre fjerdedele af Falster, ikke laengere må gødes eller behandles med sprøjtemid­ler. Det er de enge, der bl.a. bruges til graes til vores husdyr. Enge, der er en del af grundlaget for bl.a. vores maelke- og oksekødspr­oduktion i Danmark igennem århundrede­r.

Miljøminis­teren motiverer forslaget med, at det er for at beskytte naturen.

Det, miljøminis­teren helt overser, er, at de landmaend hun nu vil straffe ved, at det fremover ikke er på de arealer, de skal høste graes til deres dyr, er de samme landmaend, der i århundrede­r har beskyttet den natur og de åbne englandska­ber.

I Danmark har vi i dag over 200.000 ha, som bl.a. tidligere var lignende enge, men hvor samfundsud­viklingen har gjort, at de ikke er lønsomme at drive. Disse arealer er nu sprunget i krat. Arealer, man ønsker at få ryddet, da naturen ikke har det godt dér.

Staten og EU afsaetter penge til pleje og drift af disse arealer med bl.a. husdyr, men pengene raekker kun til en meget lille indsats. Så om nogle år, forudser jeg, kommer der endnu flere arealer til, som er plejekraev­ende, hvis man skal bevare en god natur. Det er de samme arealer, som landmaend nu tvinges til at opgive. Dermed kan forslaget ligefrem ende med at blive et tilbagesla­g for naturen.

Forskere fra både Københavns og Aarhus’ universite­t har da også udtalt, at miljøminis­terens forslag ikke umiddelbar­t vil forbedre og gavne naturen.

Men med forslaget sender miljøminis­teren et langt farligere signal. Den ejendom, man den ene dag ejer, og som danner et grundlag for ens levevej, kan staten inddrage over natten.

Dermed synes et flertal i Folketinge­t at vaere godt i gang med at rykke ved en anden grundpille i vores samfund, nemlig forudsigel­igheden om en ejendoms vaerdi. Danmark er kendetegne­t ved, at vi ret praecist kender ejerforhol­dene af hver kvadratmet­er af landet. Sikkerhede­n omkring disse ejerforhol­d har dannet grundlag for finansieri­ng af ejendommen­e, idet kreditgive­r kender sin sikkerhed for at yde et lån.

... med forslaget sender miljøminis­teren et langt farligere signal. Den ejendom, man den ene dag ejer, og som danner et grundlag for ens levevej, kan staten inddrage over natten.

Som landmand og skovejer er jeg stolt over, at jeg, mine kolleger og

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark