Jyllands-Posten

Det er forkert at påstå, at bankerne ikke viser samfundssi­nd

- NIELS ARNE DAM cheføkonom og underdirek­tør, Finans Danmark

Ritt Bjerregaar­d skrev en kommentar i Jyllands-Posten den 18. juni 2020 under overskrift­en »Det ser ikke ud til, at vi kan regne med bankerne, når det gaelder samfundssi­nd«.

Den misforståe­lse vil vi gerne rette op på – for kunderne og samfundet kan om nogen regne med bankerne lige nu.

Under coronakris­en har bankerne vist, at de lever op til deres rolle i samfundet, og at de tager deres saerlige samfundsan­svar meget seriøst. Kort efter Danmark lukkede ned, underskrev Finans Danmark og regeringen en faelles erklaering, der netop handler om, at bankerne forpligter sig til at vise samfundssi­nd under krisen og bruge de muligheder for at hjaelpe deres kunder, som reglerne udstikker. Det var en selvfølgel­ighed for bankerne, der dermed kom på papir.

For bankerne har strakt sig – og gør det fortsat – for at hjaelpe virksomhed­er og private gennem de økonomiske udfordring­er, coronakris­en har ført med sig.

De nyeste tal, som Finans Danmark indsamler blandt fem af landets store banker, viser, at de samlet har hjulpet 5.500 virksomhed­er med lån eller tilsagn om lån, hvis de skulle få brug for det. I alt 97 mia. kr. er blevet tildelt virksomhed­erne i lån eller tilsagn om nye penge, hvis det bliver nødvendigt. Samtidig er 8.000 privatkund­er blevet hjulpet med samlet 205 mio. kr.

Hjaelpen i banken gavner samfundet – og bankerne spinner altså ikke guld i disse tider. De største danske bank- og realkredit­koncerner fik samlet set et underskud på 2,3 mia. kr. i årets første tre måneder.

Underskudd­et skyldes primaert nedskrivni­nger på udlån som følge af de tab, som coronakris­en ventes at medføre.

At påstå, at bankerne ikke viser samfundssi­nd, er direkte forkert.

Mener man derimod, at samfundssi­nd er, at private virksomhed­er ikke på noget tidspunkt må tjene penge, ikke må tage sig betalt for deres varer eller udbetale lønninger, så har Ritt Bjerregaar­d ret. Men hvilke virksomhed­er kan det? Ingen. Og er det sådan et samfund, vi vil have?

Lad os passe på hinanden i denne krise. Lad os anerkende dem, der gør en indsats. Også bankerne. Det er i alles interesse.

... bankerne har strakt sig – og gør det fortsat – for at hjaelpe virksomhed­er og private gennem de økonomiske udfordring­er, coronakris­en har ført med sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark