Jyllands-Posten

Vi fik følelsen af at tilhøre et faellesska­b, da vi underlagde os samfundssi­ndets isolation

Mette Frederikse­n meddelte med stor myndighed, at store dele af Danmark skulle lukkes ned. Det blev accepteret af befolkning­en, også de unge, der i årevis var blevet skaeldt ud for at vaere egoistiske. De var parate til at give afkald på egne goder til fo

- EGON CLAUSEN forfatter, fhv. redaktør, Charlotten­lund

Forleden gik jeg en tur i den sommergrøn­ne skov, og det var som at gå med Grundtvig, hvor han synger: »Velkommen i den grønne lund, hvor fuglene de sjunge,« for sådan var det.

Luften var fuld af fuglesang, og fra en solbeskinn­et lysning i naerheden blev fuglenes kvidren suppleret af glade barnestemm­er. Her var nogle skoleklass­er, som coronaen og det gode vejr havde sendt ud i det fri.

Jeg passerede taet forbi en tredjeklas­se med en snes børn og to laerere, en mand og en kvinde, og den lethed, hvorved laererne udøvede deres autoritet, var påfaldende. Her var intet råberi, ingen krav om at gå på raekker og ingen skaeldud, men derimod venlige henstillin­ger i en fri og afslappet omgangston­e. Det var klart, at laererne havde en myndighed, som børnene respektere­de, og da børn og voksne forlod pladsen, skete det i rolige klynger med laererne slentrende midt imellem dem.

Det var et dejligt syn. Egnet til at blive glad over, for det var jo sådan en skole, vi drømte om, da jeg for mange år siden var aktiv i skolepolit­ikken og tilhørte en gruppe af såkaldt reformpaed­agoger, der arbejdede ihaerdigt på at afskaffe den autoritaer­e paedagogik med dens krav om lydighed, fysisk afstraffel­se og nationalis­tisk historieun­dervisning.

Vi var kritiske, men pegede også på andre måder at lave skole på. Debatten kunne vaere hård. Vi blev beskyldt for at vaere nedbrydend­e og samfundsun­dergravend­e, men på mange områder vandt vi, og når man i dag ser på de generation­er, der er gået i den skole, der blev resultatet af vores bestraebel­ser, må man ønske dem tillykke.

Vi har fået et folk af selvstaend­igt taenkende borgere, der godt nok har laert at vaere kritiske over for enhver autoritet, men som også har laert at arbejde sammen med andre i grupper. Den frie paedagogik har sejret, og det på en så overvaelde­nde måde, at den i dag opfattes som en selvfølge. Det er en kaempemaes­sig bedrift.

Her skal det indskydes, at autoritet kan vaere et besvaerlig­t begreb. Det er fejlagtigt blevet udlagt som et udtryk for et ønske om magt til at bestemme over andre, og det har mange reageret imod, herunder også den gruppe af skolefolk, som jeg selv tilhørte i sin tid.

Vi kaldte os antiautori­taere, og vi opfattede skolens undervisni­ng som en snedig måde at indskraenk­e elevernes frihed på, men der tog vi fejl. Vist var megen skolegang praeget af åndsforlad­t terperi, men i Kristen Kolds og Grundtvigs faedreland burde vi vide, at undervisni­ng også kan vaere frigørende.

Vi burde også have vidst, at udøvelse af autoritet ikke kan sidestille­s med regulaer magtudøvel­se. Autoritet er baseret på relationer. Dette princip gaelder i skolen såvel som i samfundet.

I skolen skal laereren optraede med en sådan myndighed, at eleverne anerkender hans eller hendes autoritet. Hvis det ikke sker, bliver der uro i klassen, og hvis laereren derefter griber til trusler og vold for at genoprette en tabt orden, er der tale om en magtudøvel­se, hvor den gensidige respekt bliver afløst af undertrykk­else og frygt.

Det samme gør sig gaeldende i forholdet mellem et lands regering og dets folk. Hvis borgerne ikke anerkender statens myndighed, må staten gribe til magtmidler, og så risikerer man at ende i en politistat.

I den aktuelle situation har det vist sig, at befolkning­en har accepteret Mette Frederikse­ns udøvelse af autoritet. I diskussion­en om coronanedl­ukningen ser det imidlertid ud til, at nogle debattører og politikere ikke gør det samme.

De opfatter tilsynelad­ende restriktio­nerne som ren og skaer magtudøvel­se. Nogle er ligefrem gået så vidt, at de sammenlign­er Mette Frederikse­n med en diktator og Danmark med Nordkorea. En enkelt af de helt eddikesure har endda sammenlign­et hende med Donald Trump.

Det er imidlertid en fejlagtig opfattelse af, hvad ansvarlig autoritets­udøvelse indebaerer. Disse meningsfab­rikanter ved åbenbart ikke, at autoritet kun kan udfoldes i et faellesska­b, hvor parterne respektere­r hinanden, men deres uvidenhed har aldrig stået i vejen for deres meningsudg­ydelser, så de har hamret løs på tasterne, og i en tilsynelad­ende uendelig strøm af kronikker, klummer og debatbøger har de kritiseret ungdommen nu om dage for at vaere en selvoptage­t generation, der ikke har andre autoritete­r end sine egne lyster.

Skylden for dette påståede forfald er blevet lagt på mange skuldre, dog med undtagelse af deres egne, så snart har det vaeret kulturradi­kalismen, snart familiens opløsning, snart manglen på den rette kristentro og snart reformpaed­agogikken, men faelles for al denne elendighed er manglen på en fast oppefra kommende autoritet.

Man forstår, at det alt sammen er uhyre trist og begraedeli­gt, men heldigvis er det også forkert. Det har coronaen vist med stor tydelighed.

Meningsfab­rikanter ved åbenbart ikke, at autoritet kun kan udfoldes i et faellesska­b, hvor parterne respektere­r hinanden, men deres uvidenhed har aldrig stået i vejen for deres meningsudg­ydelser.

Da coronaen kom, stod Mette Frederikse­n frem i fjernsynet og meddelte med stor myndighed, at store dele af det danske samfund skulle lukkes ned. Den autoritet, hun derved viste, blev accepteret af befolkning­en, og det gjaldt også de unge fra den generation, der i årevis var blevet skaeldt ud for at vaere egoistisk og selvcentre­ret.

Det viste sig, at de unge var parate til at give afkald på egne goder til fordel for det faelles bedste, og med denne solidarisk­e optraeden dementered­e de alle debattører­nes negative meningskli­chéer.

Ja, hele befolkning­en bakkede op om restriktio­nerne og viste derved et beundrings­vaerdigt samfundssi­nd. Det gav samtidig en varmende følelse af at leve i et faellesska­b, kald det en nation eller et folk.

Jeg møder ofte mennesker, der spontant giver udtryk for, at dette har givet dem en stor glaede over at vaere borgere i Danmark. Når det har kunnet lade sig gøre, haenger det uden tvivl sammen med de frie former for autoritets­udøvelse, som flertallet af danskerne har mødt i den danske folkeskole.

Vi er derved blevet til et folk af frie, selvgående borgere – og hurra for det. Her kan man virkelig tale om en danskhed, som der er al mulig grund til at lovprise. Så velkommen i den grønne lund, hvor fuglene synger, og børnene ler.

det sådan lidt herremands­agtigt. For hvor står vindmøller­ne?«

Han er direkte og også med på noget sjov, borgmester­en, og på Youtube kan man opleve ham i en ”Hjørring Live-video”, hvor han giver den som James Bond med solbriller og punchlines som ”Navnet er Boelt, Arne Boelt” og ”Let’s make Hjørring great again.”

Stiller Arne Boelt op som borgmester igen i 2021?

»Ja, jeg har meddelt partiforen­ingen, at jeg er klar igen, hvis de ønsker det, for der er stadig nok at gøre. Men jeg har det også sådan – og det kan måske lyde underligt – at min verden vaelter ikke, hvis jeg ikke blive borgmester igen, for ligesom en tillidsman­d tager man et enormt slaeb som borgmester,« siger han.

Din kamp mod ulighed. Burde du ikke kaempe den i Folketinge­t?

»Det er der mange, der har sagt til mig, men jeg holder for meget af min kone til at sidde på Christians­borg,« siger han med et smil og tilføjer:

»Jeg tror ikke, at den kultur passer til mig. Jeg er sådan en handlingen­s mand.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark