Jyllands-Posten

Navnet er Boelt – Arne Boelt

Coronaen har ramt Hjørring og igen bragt byens markante borgmester, Arne Boelt (S), i fokus. Syv skaeve til tømreren, falckredde­ren og tillidsman­den, der altid har boet i Vendsyssel. Og nok altid vil.

- JØRGEN RYE jørgen.rye@jp.dk

Hjørring er kommet på danmarksko­rtet.

Men ikke for det gode, for årsagen er coronatal blandt landets højeste, og den omgang gør også ondt på borgmester­en:

»Alle dem, der lever af turismen heroppe, har saftsuseme vaeret kede af det, og det er jeg også. Men vi kan se, at det begynder at gå den rette vej, og vi kan heldigvis håndtere det med den størrelse, vi har som kommune,« siger Arne Boelt (S).

Placeringe­n i centrum er dog ikke uvant for en borgmester, der siger sin mening uden indpakning og i februar blev ”landsdaekk­ende” med følgende melding i Avisen Danmark:

»Jeg gider sgu da ikke det her laengere, så de skal nok få fred for mig. At man kan stå på mål for sådan noget her, det fatter jeg simpelthen ikke.«

Han havde fået nok af sit eget partis regering og meddelte, at hvis det aktuelle forslag til en udlignings­reform blev vedtaget, ville han ikke genopstill­e. Borgmester­en var sur på vegne af borgerne og velfaerden i det nordjyske, for det er derfor, han er der – som borgernes ”tillidsman­d”.

Arne Boelt er født i Haestrup (syd for Hjørring), opvokset i Sønderskov (øst for Hjørring) og bor med sin kone Susanne og parrets tre børn i Sindal (lidt laengere øst for Hjørring).

Har du prøvet at bo uden for Vendsyssel?

»Nej. Så jeg er heller ikke fejlfri,« smiler Arne Boelt.

Han er uddannet tømrer og har arbejdet som falckredde­r i 25 år, hvor han også var tillidsrep­raesentant. Den politiske karriere begyndte i 1994, da han som 33-årig blev valgt ind i kommunalbe­styrelsen i Sindal, og motivation­en var isaer dårlige normeringe­r og elendige fysiske rammer i børnepasni­ngen i Sindal.

Ordentlig velfaerd var målet, som det også er i dag – nu har han bare lidt mere erfaring.

»Jeg var den suveraent yngste i Sindal byråd dengang og blev mange gange mødt med svaret: Det har vi prøvet, Arne. Al nytaenknin­g havde det svaert,« fortaeller han.

Så nu giver du de unge plads?

»Det kan du eddermame tro. Det sidder dybt i mig. Et byrådsmedl­em er trådt ud af min gruppe, fordi jeg har stået hårdt på fornyelse, for vi havde pensionist­er på flere poster,« siger han.

Han har vaeret borgmester i Hjørring Kommune siden 2010 og er altså i gang med sin tredje periode. Blandt maerkesage­rne er udligninge­n, der – måske efter Arne Boelts opråb – endte med at give mere til de fattigste kommuner. I dag er hans kommentar til reformen følgende:

»Jeg synes, den er rimelig. Der er kommet mere sikkerhed ind. Men vi er ikke faerdige.«

Er der langt fra Hjørring til Christians­borg?

»Ja.«

Men er der ikke noget med, at statsminis­teren er fra Aalborg?

»Hehe, jo, og jeg er faktisk glad for Mette, for hun løber ikke fra tingene. Men den der tanke om, at alle kommuner kan spare det samme på konsulenty­delser, er jeg ikke enig i, for vi bruger jo ikke i naerheden af, hvad man bruger andre steder.«

Når storbyerne bryster sig af, at de er mega klimaneutr­ale og alt muligt mellem himmel og jord, så bliver det sådan lidt herremands­agtigt. For hvor står vindmøller­ne? ARNE BOELT, BORGMESTER I HJØRRING (S)

Er man en bonderøv i Socialdemo­kratiet, hvis man ikke har laest statskunds­kab?

»Hm, nej, det ved jeg ikke, men det kan nogle gange vaere op ad bakke. Man baerer praeg af det, man kommer af, og jeg har det meget svaert, når man går ud og oversaelge­r budskaber, der ikke er penge til alle steder. Man lyver ikke, men man omgås sandheden ret lemfaeldig­t, og det er måske forskellen på akademiker­e og os andre,« siger han.

Arne Boelt anerkender, at København som hovedstad til enhver tid skal kunne lidt mere end alle andre, men storbyerne skal også huske, at de brede skuldre baerer det meste.

»Når storbyerne bryster sig af, at de er mega klimaneutr­ale og alt muligt mellem himmel og jord, så bliver

Arne Boelt, borgmester, Hjørring

 ??  ?? Arne Boelt indledte sin politiske karriere i 1994, da han som 33-årig blev valgt ind i Sindals kommunalbe­styrelse. I dag er den 58-årige politiker i gang med sin tredje valgperiod­e som Hjørrings borgmester. Arkivfoto: Henning Bagger
Arne Boelt indledte sin politiske karriere i 1994, da han som 33-årig blev valgt ind i Sindals kommunalbe­styrelse. I dag er den 58-årige politiker i gang med sin tredje valgperiod­e som Hjørrings borgmester. Arkivfoto: Henning Bagger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark