Jyllands-Posten

Afghanista­n-soldaten blev kendt klimaforsk­er og nu prorektor

Sebastian Mernild, der nu bliver prorektor på SDU, laerte på den hårde måde, hvad det kan medføre at sige sin mening i offentligh­eden. Det har – foruden årelang forskning på flere kontinente­r – rustet ham til at blive en markant stemme på klimaområd­et.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Det er en saerdeles berejst mand, en klimaforsk­er med internatio­nalt snit og tidligere officer i Afghanista­n, som Syddansk Universite­t (SDU) nu traekker helt ind i sin topledelse.

Universite­tet har netop meddelt, at Sebastian Mernild, professor i klimaforan­dringer og glaciologi ved universite­tet i Bergen og leder af Nansensent­eret i samme norske by, bliver ansat som ny prorektor.

På universite­tet skal Sebastian Mernild ikke mindst bidrage til at indfri ambitioner­ne om at skabe vaerdi for samfundet ved at arbejde med FN’s 17 verdensmål, som bl.a. forpligter medlemslan­dene til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstaendig­e job og mere baeredygti­g økonomisk vaekst.

Universite­t vil hjaelpe til dette ved at udvikle talenter, som fremmer unikke og innovative løsninger til gavn for en baeredygti­g verden, lyder den officielle vision.

Netop det internatio­nale udsyn har vaeret en nøglefakto­r i Sebastian Mernilds karriere.

Han er uddannet ph.d. og dr.scient. i klimaforan­dringer, glaciologi og hydrologi ved Københavns Universite­t og tilbragte, inden han kom til Bergen, 10 år ved internatio­nale forsknings­institutio­ner i Alaska, New Mexico og Chile.

Ikke mindst Sebastian Mernilds flid har bragt ham så langt. I de seneste fire år har han pendlet mellem hjemmet i Odense og Bergen. Og selv om han gerne arbejder 60-70 timer om ugen i de dage, han er i Bergen, så er han alligevel ikke bleg for at invitere samarbejds­partnere på morgenmad en søndag i Odense, hvis der også lige dér er noget arbejde, der skal fra hånden.

Foruden Sebastian Mernilds erfaring med at lede forskerne på Nansensent­eret laegger SDU i sin beskrivels­e af Sebastian Mernilds ledelsesma­essige kompetence­r også vaegt på hans tid som officer i det danske forsvar.

Dyder fra Forsvaret

Selv fremhaever Sebastian Mernild, at han i sin tid i

Forsvaret laerte gode dyder som punktlighe­d, rettidig omhu, at fastlaegge og overholde deadlines samt at kunne planlaegge en mission og gennemføre den, selv når virkelighe­den bliver en hel anden end forventet. Det, som i Forsvarets terminolog­i kaldes for ”føring”.

Som udsendt officer til Camp Bastian i Afghanista­n laerte han også på den hårde måde, hvad det kan medføre at stikke snuden frem i offentligh­eden.

Efter at vaere kommet hjem kritisered­e han i 2006 i Politiken forberedel­sen af den danske militaerin­dsats for at vaere mangelfuld og dårlig.

Han håbede med kritikken at kunne forbedre forholdene og sikkerhede­n for sine soldaterka­mmerater, men både den davaerende forsvarsmi­nister Søren Gade

(V) og andre soldater tog afstand fra kritikken.

Uanset om han havde ret eller ej, har denne erfaring ikke fået Sebastian Mernild til at holde mund. Slet ikke.

Tvaertimod laerte han ifølge eget udsagn af den meget kraftige modreaktio­n, at man altid skal vaere godt klaedt på, når man optraeder i medierne, og den har samtidig rustet ham til at stå imod kritik fra andre – forskere og laegfolk – der er uenige med hans udlaegning af, hvad der i disse år sker med klimaet.

»Jeg har laert, at det med at gå ud med et budskab på klimaområd­et ikke kan vaere så slemt som det stormvejr, jeg oplevede første gang, jeg var i medierne,« siger Mernild selv om den sag.

Uden filter og på farten

Så for medierne er han en ønskekilde, da han altid svarer sin mobiltelef­on hurtigt, siger sin mening uden det store filter og formidler komplicere­t stof på en forståelig måde, som han ser verden ud fra sin og andres forskning.

Det er bl.a. blevet belønnet med DR’s formidling­spris, Rosenkjaer­prisen.

Sebastian Mernild synes naermest altid på farten. Seneste feltforskn­ing blev udført sidste sommer på en gletsjer i Østgrønlan­d, hvor forskerne i nu 25 år har fulgt klimaet og gletsjeren­s bevaegelse­r og udvikling, hvilket ifølge Mernild er saerdeles spaendende, fordi den lange tidshoriso­nt er med til at give et unikt billede af klimaforan­dringernes indflydels­e på gletsjerne i Grønland.

Selv om det nu bliver til mindre feltforskn­ing, fortsaette­r Sebastian Mernild med at have en stemme i klimadebat­ten.

I 2021 udkommer den naeste hovedrappo­rt fra FN’s klimapanel, IPCC, og her er Sebastian Mernild hovedforfa­tter på det kapitel, der handler om, hvordan klimaforan­dringerne indvirker på regionale forhold.

Saerligt skal han skrive om forandring­erne i temperatur­er, nedbør, havis, indlandsis og permafrost i Arktis.

Det kan måske komme familien til gavn, at Sebastian Mernild nu i højere grad bliver hjemme i Odense og først og fremmest skal sørge for, at forskerne på SDU kan komme ud i felten.

Privat er Sebastian Mernild gift med Birgitte Therkildse­n, der er laerer på en efterskole. Sammen har de børnene Frederik på 11 år og Bendikte på otte år. De har under coronakris­en allerede set lidt mere til farmand end normalt, der blandt andet har brugt noget af tiden hjemme til at tage med familien ud på ture for at opleve den danske natur. For også herhjemme er der flot og spaendende, synes han.

Men Sebastian Mernild har også sat sig mere personlige mål.

Efter en periode med megen pendling og knap så meget tid til motion vil han gerne tilbage til noget, der ligner tidligere tiders gode form.

Han vil gerne af med nogle af de ekstra kilo på sidebenene ved at svømme og løbe lidt oftere – samt genoptage interessen for karate.

Sebastian H. Mernild, kommende prorektor på Syddansk Universite­t, Odense

 ??  ?? Is og gletsjere har vaeret et centralt omdrejning­spunkt i Sebastian Mernilds forskning. Her højt oppe i Andesbjerg­ene. Foto: Privat
Is og gletsjere har vaeret et centralt omdrejning­spunkt i Sebastian Mernilds forskning. Her højt oppe i Andesbjerg­ene. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark