Jyllands-Posten

Løber vidnede om sportschef, men fik »et chok«, da han hørte om fyring

I eliteidrae­ttens seneste mistrivsel­ssag skaendes parterne om gyldighede­n af de løberudsag­n, som ellers oprindelig­t dannede grundlaget for afskedigel­sen af Dansk Orienterin­gsForbunds sportschef.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

»Jeg fik et chok.«

Sådan betegner Jakob Edsen sin reaktion, da han i december 2019 hørte om den øjeblikkel­ige fyring af Lars Lindstrøm, sportschef i Dansk Orienterin­gs-Forbund (DOF).

Opsigelsen var begrundet i kritiske udsagn fra 12 eliteløber­e om sportschef­ens opførsel, og som landsholds­løber havde Jakob Edsen i dagene forinden haft en samtale med DOF-formand Walther Rahbek, der samlede alle punkterne i en redegørels­e og via den fik opbakning til fyringen af Lars Lindstrøm hos Team Danmark.

Ingen fyring som mål

Jyllands-Posten kunne onsdag fortaelle, at Lars Lindstrøm har staevnet DOF for uretmaessi­g fyring og aerekraenk­elser, og nu står Jakob Edsen frem og fastslår, at han dels ikke kan genkende sig selv i den hemmeligho­ldte rapports konklusion om eliteløber­nes forudgåend­e frygt for »deres fremtidige landsholds­tilknytnin­g, hvis de fortalte om deres observatio­ner« på et tidligere tidspunkt, dels ikke gik til mødet med DOF-formanden for at få fjernet Lars Lindstrøm.

»Ja, jeg havde en samtale med Walther, så jeg er en af de 12, men alt derefter havde jeg ingen indflydels­e på. Mit eneste formål var at give min mening til kende, og jeg havde et godt forhold til Lars Lindstrøm. Jeg synes, at han er en god leder. Vi er mange, der mener, at det er rigtigt aergerligt for alle parter.«

Du underskrev efterfølge­nde udsagnet, så det kan virke maerkeligt, at du pludselig skifter mening?

»Jeg står stadig ved, hvad jeg sagde til Walther. Jeg ville dog bare bidrage til en dialog og havde opfattelse­n af, at snakken skulle bruges til en form for evaluering, så både vi og traenerne og sportschef­en kunne blive endnu bedre. Jeg ved, at flere andre løbere havde det på samme måde, og jeg har aldrig haft kritikpunk­ter, som jeg har følt, at jeg ikke har kunnet tale om.«

Hvordan behandlet?

»Min følelse bagefter siger vel alt. Jeg vil bare nøjes med at konstatere, at det har vaeret en speciel oplevelse.«

De 12 løberes identitet har aldrig vaeret offentligt kendt, da de ifølge redegørels­en havde betinget sig, at »referatern­e ikke uden forudgåend­e aftale kunne videregive­s«.

Jyllands-Posten har de seneste dage forsøgt at få kontakt til løbere både på landsholde­t og fra periferien

føler

du

dig af landsholde­t samt til tidligere løbere, da kritikken straekker sig flere år tilbage.

Langt de fleste ønsker ikke at stille sig frem, da sagen skabte stor røre i orienterin­gssporten allerede i december, men uafhaengig­t af hinanden fortaeller de, at de føler sig forundrede over processen og ikke besad en forudgåend­e viden om de mulige konsekvens­er.

Afgørelsen var ledelsens

Landsholds­løberen Emil Øbro erklaerer til gengaeld, at han var fuldt bevidst om det mulige udfald:

»Det var alle de andre ikke, men de fleste vidste nok godt, hvad det handlede om. Det ved jeg, fordi vi selvfølgel­ig talte om det bagefter. Jeg har ikke så mange ting at sige. Jeg fremlagde både gode og

og Søren Bobach, slet ikke blev involveret i udredninge­n. Sidstnaevn­te kalder udeladelse­n for »uheldig« og »skadelig for tilliden til forbundet«. Et lignende mismod har ramt Maja Alm.

Den syvfoldige verdensmes­ter har haft et taet samarbejde med Lars Lindstrøm gennem 15 år og vil derfor ikke ophøjes til sandhedsvi­dne om hans karakter.

»Til tider har jeg da følt mig dårligt behandlet, men jeg har ikke vaeret bange for at give igen. Jeg har taget diskussion­en, for det har jeg følt, at det kunne jeg sagtens med ham. Lars har skubbet mig. På gode tidspunkte­r, men også på tidspunkte­r, hvor jeg fandt det uberettige­t og uretfaerdi­gt, men jeg havde ikke vundet en eneste VM-medalje, hvis ikke Lars havde udfordret mig. Jeg respektere­r dog fuldt ud, at andre kan have en anden oplevelse og opfattelse, og jeg kan jo heller ikke vide, hvad der er sket, når jeg ikke har vaeret dér,« siger Maja Alm.

»Til gengaeld har jeg vaeret meget traet af processen, der skabte en masse splittelse på landsholde­t, fordi nogle i flere uger vidste noget, som andre ikke gjorde. Hvorfor blev jeg og alle på landsholde­t ikke kontaktet? Det er maerkeligt. Jeg ved, at mange ikke udtalte sig for at få ham fyret og ikke anede, at det skulle bruges i et spil. Det virker, som om der har vaeret en politisk agenda bagved, og det er klamt.«

Alvoren trumfede alt

Udtalelser­ne rykker ikke ved DOF-formand Walther Rahbeks standpunkt.

»Vi kunne sagtens have fundet løbere, som var vilde med Lars Lindstrøm, men så havde vi stået med 10 voldsomme beskyldnin­ger og fem rygklapper­e, og det havde ikke hjulpet noget,« mener Walther Rahbek.

»Jeg modtog en henvendels­e fra en whistleblo­wer med en raekke udtalelser fra en stor gruppe, som gjorde det nødvendigt at reagere hurtigt. Der er mange forskellig­e motiver for at sige den slags, helt dum er jeg ikke, og jeg kunne godt have gennemskue­t løberne, hvis det bare havde vaeret almindelig forsmåelse, men i dette tilfaelde var der ingen tvivl. Når så mange løbere står frem uafhaengig­t af hinanden og siger stort set det samme med meget konkrete eksempler, kan det ikke affejes som bagateller. Vi er langt ude over almindelig utilfredsh­ed og fnidder, som vi naturligvi­s har haft og har håndteret tidligere.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark