Jyllands-Posten

Landstraen­er blev frikendt for mistrivsel, men sagde så selv op i protest

Torbjørn Gasbjerg kunne ikke se sig selv fortsaette i Dansk Orienterin­gs-Forbund.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

Først en sygemeldin­g og siden en opsigelse.

Torbjørn Gasbjerg så ingen anden udvej, da han i december 2019 fra naermeste hold oplevede den proces, som i løbet af 14 dage førte til Dansk Orienterin­gs-Forbunds (DOF) fyring af Lars Lindstrøm for »uacceptabe­l adfaerd, manglende dømmekraft og samarbejds­vanskeligh­eder«.

I rollerne som henholdsvi­s landstraen­er og assisteren­de landstraen­er havde Torbjørn Gasbjerg vaeret blandt Lars Lindstrøms taetteste samarbejds­partner og var så rundt på gulvet over det pludselige traek, at han bad om ikke blot én, men to forklarend­e orienterin­ger fra DOF-formand Walther Rahbek, der havde kørt hele processen og også havde udarbejdet en hemmeligho­ldt rapport med udsagn fra 12 eliteløber­e på og omkring landsholde­t.

»Jeg var lamslået over fyringen af Lars og havde behov for at stille en masse spørgsmål til ledelsen for at forstå, hvad der var sket, og hvorfor vi traenere ikke var blevet hørt forinden. Jeg følte mig da også ramt, for jeg havde vaeret daglig leder for løberne. Havde jeg overset nogen advarselss­ignaler? Havde jeg set gennem fingre med noget, som andre opfattede som et stort problem?« spørger Torbjørn Gasbjerg.

»Det afviste ledelsen. Der var ingen kritik af mig; der var 100 pct. tillid. Jeg kunne bare fortsaette, men det var helt forkert, for jeg har jo vaeret så taet på Lars, at jeg må have vaeret en del af problemet, hvis der var et problem.«

Gad ikke magtspille­t

Jyllands-Postens afsløring af, at nogle af de 12 oprindelig­e vidner føler sig lokket til at deltage i processen mod Lars Lindstrøm på uklare praemisser, har kun bekraeftet ham i beslutning­en om at sige stop. I det hele taget frygtede Torbjørn Gasbjerg at blive fanget i »et større magtspil«, da han havde oplevet Lars Lindstrøm tage mange slag udefra for sine hårde, men nødvendige prioriteri­nger i elitearbej­det.

DOF-formand Walther Rahbek ser ikke et problem i at fyre sportschef­en og beholde hans underordne­de.

»Dette handler udelukkend­e om sportschef­en,« fastslår Walther Rahbek.

Burde traenerne ikke have opdaget noget og meldt videre?

»Der er mange mekanismer i sådan et team af traenere, når man arbejder sammen som makkerpar i mange år. Ganske som mellem traener og atleter er der også mellem sportschef og traenere nogle interne magtforhol­d og loyalitets­relationer, så det er meget mere komplekst end et spørgsmål om, hvorvidt en anden traener skulle have vaeret whistleblo­wer,« siger Walther Rahbek.

 ??  ?? Torbjørn Gasbjerg i samtale med landsholds­løber Cecilie Klysner. Arkivfoto: DOF
Torbjørn Gasbjerg i samtale med landsholds­løber Cecilie Klysner. Arkivfoto: DOF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark