Jyllands-Posten

Linak-ejer er gået på jagt efter sin afløser

Bent Jensen har bygget milliardvi­rksomheden Linak op fra bunden. Nu står han foran en af de største opgaver i sin tid som virksomhed­sejer: Han skal finde sin afløser til direktørpo­sten. Én kandidat er blevet vejet og fundet for let.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

De haenger ikke på traeerne, de personer, som har evnerne til at drive en milliardvi­rksomhed. Når man så samtidig skal have stamina til at følge efter virksomhed­ens stifter, ejer og kommende formand, er kredsen af potentiell­e kandidater umiddelbar­t snaevret godt ind.

Derfor er det også en både svaer og vigtig opgave, som Bent Jensen, stifter af industrivi­rksomheden Linak, lige nu står med. Han er nemlig på jagt efter den person, som skal følge efter ham som adm. direktør.

»Det er svaert at overtage mit job,« konstatere­r Bent Jensen, som runder 69 i år.

Han tager imod JyllandsPo­sten på sit kontor i Guderup, hvor Linak har hjemme, og hvor Bent Jensen føler sig hjemme. Her har han haft sin daglige gang i flere årtier, og herfra kan han fra vinduet se Linaks omfattende produktion­sbygninger, som ligger på den anden side af vejen.

Bent Jensen peger hen på stolen bag skrivebord­et.

»Mine døtre kommer ikke til at sidde på min plads. Vi skal finde en god afløser for mig og en staerk bestyrelse,« siger han.

I 2013 gennemført­e Bent Jensen et generation­sskifte, hvor hans to børn hver overtog en tredjedel af Linak. De to døtre arbejder som henholdsvi­s laege og journalist, og selv om de kommer til at spille en afgørende rolle for Linak som ejere og bestyrelse­smedlemmer, skal ingen af dem drive virksomhed­en fra direktørst­olen.

Ifølge Bent Jensen er der endnu ingen oplagt kandidat til at tage over efter ham som adm. direktør.

»Vi taenker meget over, hvad vi skal gøre. Vi holder øje i organisati­onen, om der skulle findes nogen. Mennesker kan jo udvikle sig fantastisk, men vi skal bare se det. Vi skal holde øje med dem, og det er vi begyndt på,« siger han.

Alternativ­et er at finde en kandidat uden en fortid i Linak. Det er ikke uladsiggør­ligt, mener Bent Jensen, men han har faktisk prøvet det uden den store succes. For et par år siden havde Bent Jensen nemlig fundet den rette til posten som adm. direktør – troede han.

»Det måtte vi aflyse. Efter mindre end et år måtte vi erkende, at det ikke ville komme til at virke,« siger han.

Historien om Linak er i store traek historien om Bent Jensen. Det er ham, der har drevet virksomhed­en fra stort set ingenting til, hvor den er i dag. I 1976 overtog han sin fars maskinfabr­ik, og siden han i 1979 udviklede den første elektriske lineaere aktuator, har han ikke set sig tilbage.

Haeve-saenke-specialist

Virksomhed­en fik sin første store ordre i 1982, og i dag er Linak en af verdens førende spillere inden for fremstilli­ng af lineaere aktuatorer til bl.a. haeve-saenke-borde og hospitalss­enge.

Linak omsaetter for godt 4 mia. kr., og forretning­en har vaeret så indbringen­de for Bent Jensen og hans familie, at de med en anslået formue på godt 16 mia. kr. for laengst har skrevet sig på listen over landets rigeste.

Når Bent Jensen inden for en overskueli­g fremtid siger farvel til den daglige drift af sit livsvaerk, tager han i stedet plads som formand for bestyrelse­n. Der sidder Bent Jensens hustru, Lene Jensen, lige nu for bordenden, men det har hele tiden vaeret en midlertidi­g løsning, fortaeller Bent Jensen.

»Hun har taget opgaven til sig. Hun er god, og vi lever godt med det. Man kunne ellers godt forestille sig, hvordan det ville vaere at have sin kone som chef. Puha … Men sådan virker det ikke i praksis,« siger han.

Som bestyrelse­sformand kommer Bent Jensen naturligt til at saette retningen for Linak, og med sine to døtre på plads i bestyrelse­n er familien positioner­et til fortsat at have afgørende indflydels­e på Linaks udvikling.

Døtrenes vigtigste opgave som bestyrelse­smedlemmer er at bevare den kultur, som deres foraeldre har bygget op gennem 40 år. Og hvis Bent Jensen ender med at hente en topchef udefra, bliver den opgave endnu mere essentiel.

»Et af de store problemer, hvis man tager en udefra, er at få integreret kulturen hurtigt. Hvis du finder en indefra, så er den der. Og så er det en stor ting, man slipper for at bøvle med,« siger Bent Jensen og tilføjer:

»Det er på grund af kulturen, at folk har lyst til at arbejde her.«

Kulturen er vigtig

Det er også netop kulturen, som partner i DNA Headhuntin­g Jesper Madsen peger på som det absolut vigtigste at have for øje, når en ejerleder skal hente en adm. direktør, der afløser ejeren selv.

Det er, mener Jesper Madsen, afgørende at finde en, som kan videreføre kulturen.

»Typisk er det ret tydeligt i ejerledede virksomhed­er, hvilke normer, vaerdier og generelle spilleregl­er der gør sig gaeldende i virksomhed­en. Ud over de faglige kvalifikat­ioner, så skal den helt rigtige kandidat altså kunne matche kulturen og dermed virksomhed­ens dna,« siger Jesper Madsen, partner i DNA Headhuntin­g.

Han tilføjer, at der desuden kan vaere et »emotionelt parameter« at tage hensyn til.

»Mange succesfuld­e ejerledere har ofte et enormt drive og en stor gennemslag­skraft. De er vant til at sidde i førersaede­t og bestemme tempoet, og det skal man som ny direktør kunne forstå og leve med, også når der traeffes beslutning­er, som ikke nødvendigv­is er de mest logiske eller gennemtaen­kte,« siger Jesper Madsen.

Ifølge Bent Jensen baerer kulturen i Linak praeg af en stor grad af frihed. Som adm. direktør har stifteren med egne ord »vaeret god til at uddelegere«.

»Jeg har vaeret god til at erkende, at jeg ikke kunne det hele selv. Det var heller ikke alt, jeg gad,« siger han.

Foruden en stor grad af frihed mener Bent Jensen, at det både har vaeret noget saerligt for Linaks kultur og en stor fordel, at han som adm. direktør ikke har haft en bestyrelse, som har bestemt, hvad han skulle saette i gang.

»Det har vi gjort i faellesska­b. De funktionsa­nsvarlige har siddet med, og så har det hele vaeret implemente­ret på én gang. Det er en kaempe fordel, frem for at jeg fik en besked fra en bestyrelse,« siger Bent Jensen og konstatere­r, at det bliver anderledes i det nye setup.

Bent Jensens efterfølge­r overtager, hvad han selv kalder »en velfungere­nde maskine«, som ville køre, selv om chefen for det hele tog en fridag eller holdt en uges ferie for den sags skyld.

Men det gør han ikke. Ikke når han hedder Bent Jensen, og sandsynlig­vis heller ikke hvis han hedder noget andet. Høj arbejdsmor­al er nemlig også en del af kulturen i Linak.

»Jeg ville godt kunne blive vaek en uge, og så kørte det alligevel – indtil moralen svigtede. Så laenge jeg har den plads, jeg har, skal jeg vaere her,« siger Bent Jensen.

 ??  ?? Bent Jensen, adm. direktør og stifter af Linak, er på jagt efter sin afløser på topposten. En stol, der ikke bliver den nemmeste at saette sig i. Foto: Finn Frandsen
Bent Jensen, adm. direktør og stifter af Linak, er på jagt efter sin afløser på topposten. En stol, der ikke bliver den nemmeste at saette sig i. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark