Jyllands-Posten

Aftalepart­ier støtter fagbevaege­lsen og vil saenke ferieskatt­en til 38 pct.

Der kan vaere udsigt til en markant lempeliger­e beskatning af danskernes feriepenge. Ifølge Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation var ånden i den oprindelig­e ferieaftal­e, at pengene ikke skulle beskattes med mere end 38 pct. Flere partier bag aftalen er enige

- DORTE IPSEN BODDUM MARCHEN NEEL GJERTSEN dorte.boddum@finans.dk marchen@jp.dk

Der var ingen i Finansmini­steriet, som forklarede partiernes forhandler­e om de voldsomt komplicere­de skattetekn­iske overvejels­er, der lå bag den oprindelig­e aftale om at indefryse danskernes feriepenge. Og derfor var der heller ingen i lokalet, som overvejede, at de muligvis kunne komme til at forbryde sig mod hele ånden i ferieloven, da partierne klokken 01.09 om natten den 15. juni enedes om at frigive tre ugers feriepenge til oktober. Men med almindelig indkomstbe­skatning vil 96.000 danskere pludselig skulle betale topskat af en del af pengene, og for mange vil det derfor vaere en underskuds­forretning at tage imod pengene nu.

Natteaftal­en beskriver ikke skattetekn­ikken, men det fremgår til gengaeld, at arbejdsmar­kedets parter skal inddrages i udmøntning­en.

»Regeringen vil gå i dialog med arbejdsmar­kedets parter og ATP om den konkrete udmøntning,« står der.

Risgaards forventnin­g

Den dialog åbner Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation selv nu. For det er ifølge dem helt i strid med ånden i den oprindelig­e ferieaftal­e, hvis pengene beskattes med almindelig indkomstsk­at - herunder topskat. Ifølge formand Lizette Risgaard må pengene maksimalt beskattes med 38 pct.

»De 38 pct. var en forudsaetn­ing for, at vi overhovede­t gik med til at indefryse pengene, så jeg forstår slet ikke diskussion­en eller kravet fra nogen om midlertidi­gt at haeve topskatteg­raensen,« siger hun og forventer derfor, at regeringen følger aftalen:

»Jeg har da en klar forventnin­g om, at de 38 pct. fortsat gaelder i denne situation,« siger hun.

Det vil for langt de fleste danskere betyde flere penge på kontoen til oktober, hvis regeringen lytter til fagbevaege­lsen i denne sag.

Flere partier bakker derfor også Lizette Risgaard op i, at feriepenge­ne ikke bør udhules af ekstra skat.

»Når fagbevaege­lsen siger, at det ikke er i overensste­mmelse med den oprindelig­e aftale, så giver det sig selv. Så er det sådan, det er. Det lyder rigtigt, hvad FH siger, og det lyder som den løsning, vi skal lande på. Det er sådan, ferieloven er taenkt, men det har regeringen så åbenbart ikke undersøgt,« siger De Radikales finansordf­ører, Sofie Carsten Nielsen, som mener, at det nu vil vaere »mest loyalt over for den danske model« at imødekomme FH nu.

Dermed tegner der sig et klart politisk flertal bestående af De Radikale og samtlige blå partier, som i forvejen var imod den ekstra ferieskat til de danskere, som pludselig med feriepenge­ne ville opleve at komme over topskatteg­raensen.

Venstres Troels Lund Poulsen var beskaeftig­elsesminis­ter, da det store komplicere­de forarbejde til loven blev lavet, og han støtter også Lizette Risgaards krav om maksimalt 38 pct. i skat. Venstre »bakker varmt op,« siger han og uddyber:

»Vi gennemført­e ferielovsu­dvalgets betaenknin­g naermest en-til-en, og Lizette Risgaard har nogle gode pointer. Det er ikke mig, hun skal overbevise – men regeringen,« siger han.

Hos De Konservati­ves formand, Søren Pape Poulsen, udbryder der stor begejstrin­g, da han hører, at fagbevaege­lsen laeser den oprindelig­e aftale sådan, at der ikke kan ende med at skulle svares topskat af feriepenge­ne.

»Det var da interessan­t! Hold da op!« siger han og var ikke selv klar over, at hans modstand imod ekstra beskatning kunne finde genklang i aftalens forarbejde­r.

»Det er nyt for mig, og det aendrer meget. Hvis det er en forståelse, man har haft, så er der ingen tvivl om, at den skal følges. Så håber jeg bare hurtigst muligt, at ministeren indkalder til et møde, så det kan gøres klart. Forhandlin­ger er vel overflødig­e. Hvis det her er forståelse­n med lønmodtage­rne, så håber jeg da, at man respektere­r det, så folk kan få deres penge ud, og vi kan få sat gang i dansk økonomi.«

At fagbevaege­lsen nu stempler ind, glaeder ham, og Pape skrotter gerne sit eget forslag om en højere topskatteg­raense, hvis FH’s 38 pct. saettes i stedet.

»Der er både lønmodtage­re, som betaler topskat, og nogle, som ikke gør. Når FH nu siger det så klart, giver det sig selv, at vi skal følge dem. Vi skal tage det ideologisk­e ud her. Vi står i en ekstraordi­naer situation.«

Ferielovpa­rtierne

Ifølge Dansk Folkeparti kan regeringen heller ikke laengere undskylde sig med, at Enhedslist­en, som var med til at aftale udbetaling­en af de tre ugers feriepenge, måske ikke vil bryde sig om en lempeliger­e skat.

»Man må forholde sig til lønmodtage­rnes forståelse, og det må ske blandt de partier, som bar ferieloven igennem. Hvis det er en forventnin­g, der er i forarbejde­rne til ferieloven, så skal vi laegge det til grund,« siger Kristian Thuelsen Dahl, der kalder FH-udlaegning­en »en meget enkelt og god løsning, som vi vil bede finansmini­steren om at forholde sig til.«

Dansk Arbejdsgiv­erforening sad i sin tid med i ferielovsu­dvalget sammen med fagbevaege­lsen, men ønsker ikke at deltage i debatten.

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d vil ikke forholde sig til fagbevaege­lsens udlaegning af den oprindelig­e feriepenge­aftale. Han åbner i et skriftligt svar for en drøftelse:

»Hvis man vaelger at få sine feriepenge udbetalt nu, bliver man ikke modregnet i de offentlige ydelser, man ellers modtager, og som lovet vil partierne blive inddraget i de øvrige drøftelser om udmøntning­en af lovforslag­et.«

I alt stod danskerne til at få indefrosse­t godt 100 mia. kr. i ekstra feriepenge for i år. Efter indkomstbe­skatning svarer det til 55 mia. kr. Hvis beskatning­en i stedet for bliver en flad skat på 38 pct., stiger beløbet efter skat til 62 mia. kr., som kan bruges til at kickstarte økonomien.

Det var da interessan­t! Hold da op! SØREN PAPE POULSEN, PARTIFORMA­ND, DE KONSERVATI­VE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark