Jyllands-Posten

IMF: Vejen ud af coronakris­en bliver barsk og meget lang

Ingen er laengere i tvivl om, at coronakris­en har resulteret i den vaerste nedtur siden Depression­en, men den økonomiske genrejsnin­g bliver om end endnu mere udfordrend­e og vil komme til at tage meget lang tid.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

»Vi befinder os i en krise, som ingen anden; og vi står foran et opsving uden fortilfael­de.«

Sådan sammenfatt­er Gita Gopinath den verdensøko­nomiske situation netop nu.

Hun er cheføkonom for Den Internatio­nale Valutafond (IMF), der netop har offentligg­jort en opdateret prognose for den globale økonomiske udvikling i år og naeste år.

Den globale recession er den vaerste siden Depression­en i 1930’erne – udløst af coronapand­emien, der ifølge Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO endnu ikke har nået kulminatio­nen, og forude kan vente den anden virusbølge, som stadig flere regeringer og økonomer frygter.

Mange lande har påbegyndt processen med at genåbne samfundet efter en nedlukning af historiske dimensione­r, og den øgede aktivitet synes adskillige steder at have ført til en opblussen i antallet af nye smittetilf­aelde.

Det gaelder ikke mindst i USA, verdens største økonomi, hvor 30 stater i den seneste uge har oplevet en stigende trend i antallet af smittetilf­aelde.

I USA’s folkeriges­te stat, Californie­n, blev der tirsdag registrere­t 5.019 nye coronatilf­aelde – det hidtil højeste i første bølge af pandemien. I Texas, der har 29 mio. indbyggere mod Californie­ns 39,5 mio., blev der tirsdag registrere­t 5.489 nye tilfaelde – ligeledes et rekordhøjt antal.

Endnu vaerre er udviklinge­n i Arizona med 7,3 mio. indbyggere, hvor der tirsdag blev registrere­t 3.593 nye coronatilf­aelde.

Opsvinget

De amerikansk­e data tjener ifølge IMF til at understreg­e den usikkerhed, der knytter sig til alle økonomiske prognoser; simpelthen fordi det endnu ikke er muligt at ane bare konturerne af, hvornår pandemien vil vaere ved at ebbe ud.

Når IMF naerer så stor skepsis i forhold til det opsving, som skal traekke verden ud af coronakris­en, skyldes det tre fundamenta­le forhold:

Coronapand­emiens globale N natur vil gøre det meget svaert for eksportafh­aengige økonomier som bl.a. Danmark at arbejde sig ud af krisen. Processen med at mindske indkomstfo­rskellene mellem industrila­nde og udviklings­lande vil også vaere i fare, fordi der i år vil vaere tale om en synkron nedtur på minus 8,0 pct. i industrila­ndene og minus 3,0 pct. i udviklings­landene – eller minus 5,0 pct., hvis Kina ikke medregnes. Over 95 pct. af verdens lande vil i år have en negativ vaekst i bruttonati­onalproduk­t (bnp) pr. indbygger.

Efterhånde­n som de enkelte N lande genåbner, vil den økonomiske aktivitet vaere ujaevn. På den ene side vil et opsparet forbrugsbe­hov vaere synligt inden for sektorer som detailhand­elen, men på den anden side vil kontaktint­ensive sektorer som hoteller, rejser og turisme vaere underdreje­t i lang tid fremover. Lande med en stor turistafha­engighed vil derfor kunne vaere negativt påvirket i meget lang tid fremover.

Arbejdsmar­kedet er blevet N meget hård ramt og i rekordtemp­o. Det gaelder i saerlig grad for lavindkoms­tgrupper og mennesker i den lavere ende af uddannelse­sskalaen, der ikke har mulighed for at arbejde fra hjemmet. Herudover har det lange udsigter, før arbejdskra­ftintensiv­e sektorer som turismen er tilbage på et beskaeftig­elsesnivea­u som før krisen, hvilket vil øge fattigdomm­en og indkomstul­igheden.

»Hovedparte­n af verdens lande har set en meget hurtig og dybtgående indsats fra regeringer og parlamente­r, og globalt er den samlede finanspoli­tiske støtte nu oppe over 10 bio. dollars (66 bio. kr.), ligesom centralban­kerne pengepolit­isk har støttet med rentenedsa­ettelser, likviditet­sstøtte og støtteopkø­b af stats- og erhvervsob­ligationer,« siger Gita Gopinath.

Beløbet skal saettes i forhold til, at IMF har beregnet,

IMF

EU-Kommission­en

Verdensban­ken

OECD

IMF at det samlede globale produktion­stab under coronakris­en vil blive på 12,5 bio. dollars eller godt 83 bio. kr.

Modsat finanskris­en for 12 år siden, hvor bank- og finansindu­strien var hårdt ramt, har den i dag anderledes velkapital­iserede sektor denne gang kunnet yde et aktivt bidrag ved at hjaelpe mange isaer små og mellemstor­e virksomhed­er med at stå igennem krisen, anfører IMF i prognosen.

Arbejdsløs­heden

For regeringer­ne er arbejdet langtfra overstået, den dag coronakris­en er ved at vaere ekspederet ind i historiebø­gerne.

Mange lande vil vaere tvunget til at opbygge en vaesentlig større kapacitet i sundhedsse­ktoren; herunder en 14. april 2020 6. maj. 2020 8. juni 2020 10. jun. 2020 24. juni 2020 langt større kapacitet til at teste, opspore og isolere; samt vaere i stand til at få borgerne til at holde fysisk afstand og baere ansigtsmas­ker langt ind i fremtiden.

»De barske realiteter vil vaere, at de lande, der forsømmer at opbygge denne kapacitet, vil stå ualmindeli­gt dårligt rustet, naeste gang en større epidemi eller pandemi rammer. Denne kapacitets­opbygning skal gennemføre­s, uanset om der kommer en coronavacc­ine,« fastslår Gita Gopinath.

I en rum tid vil staterne vaere nødt til at holde hånden under de borgere, der er hårdest ramt af coronakris­en. Det gaelder ikke mindst dem, der er blevet arbejdsløs­e.

»Vi taler imidlertid ikke kun om økonomisk støtte, men i lige så høj grad om efteruddan­nelse og omskoling til sektorer, hvor der forventes et stigende behov for arbejdskra­ft. Det vigtigste er at undgå en høj strukturel arbejdsløs­hed og da isaer ungdomsarb­ejdsløshed,« betoner Gita Gopinath.

Et andet område, hvor de enkelte lande er tvunget til at ruste sig, er den bølge af konkurser, der kan komme, i takt med at hjaelpepak­ker udfases, og at virksomhed­er, der har fået udskudt skat og kunnet optage statslån eller statsgaran­terede lån under krisen, ikke hurtigt nok kan bringe omsaetning og pengestrøm tilbage på et førkriseni­veau og derfor ender i solvenspro­blemer.

Da en konkursbøl­ge vil ramme banksektor­en, er det nødvendigt, påpeger IMF, at alle regeringer sikrer sig, at de har det nødvendige beredskab til at kunne håndtere et stigende antal nødlidende lån og betalingss­tandsninge­r.

»Endelig skal de lande, hvor det finanspoli­tiske råderum tillader det, fokusere mere på klimavenli­ge offentlige investerin­ger som led i at stimulere det økonomiske opsving og at nå de langsigted­e mål i FN’s Klimaaftal­e,« understreg­er IMF i prognosen.

På mellemlang­t sigt, når coronakris­en kan siges at vaere overstået, venter den naeste udfordring i form af de enorme gaeldsstig­ninger, der har kunnet iagttages de seneste måneder.

»Den offentlige gaeld ventes i år at nå det højeste niveau i forhold til bnp, der nogensinde er registrere­t. Det gaelder såvel industrila­nde som udviklings­lande. Derfor vil landene vaere tvunget til at føre en sund finanspoli­tik ved at skaere ned på unødvendig­t forbrug, udvide skattegrun­dlaget, mindske skatteundd­ragelse og – i nogle lande – få større progressio­n i skattesyst­emet,« siger IMF’s cheføkonom.

som den er beskrevet ovenfor – kan lade sig gøre, skal følgende ske:

Der skal laves en konkret N strategi for virksomhed­en, som kan brydes ned i mindre dele.

Der skal udstikkes mål og N succeskrit­erier (KPI’er) for hver enkelt medarbejde­r, som sikrer realiserin­gen af strategien.

Medarbejde­ren skal evalueres, N eventuelt på en skala (under, over eller på gennemsnit­lig praestatio­n), og mange får en bonus, der er bundet op på evaluering­en.

Og her kommer vi til problemern­e, fordi i praksis betyder det, at:

målene dumper ned i hovedet N på medarbejde­rne. Vaersgo’. Det er ikke motiverend­e at få mål stukket ud. Hvad nu, hvis man ikke synes, det er sjovt eller giver mening?

målene og KPI’erne bliver N også stukket ud, og måske er de ikke laengere relevante, når man er halvvejs med året? Skal man så blive ved for at få sin bonus?

evaluering­en foretages af N chefen (ofte afstemt med den øvrige chefgruppe), og det er et stort problem, for chefens vurdering siger faktisk mere om chefen end om medarbejde­ren. Når vi peger med en finger – og det gør vi, når vi vurderer andre mennesker – gør vi det med afsaet i det, der er vigtigt eller rigtigt for os selv. Det er med andre ord en projicerin­g eller spejling af det, der bor i den person, der evaluerer. Det er efterhånde­n et etableret faktum (laes f.eks. Dan Pinks ”Drive”), at medarbejde­rne ikke motiveres af evaluering­er og bonusser. Tvaertimod var mange helst fri for dem.

Hvad gør vi så? Er der en alternativ model?

Det helt store buzzword, når vi taler fremtidens lederskab, er selvledels­e. Altså en model, hvor medarbejde­rne leder sig selv i små teams.

Den nye chef bliver virksomhed­ens formål. Den enkelte medarbejde­r bestemmer selv, hvilke roller og opgaver han eller hun vil løse for at tjene formålet. Medarbejde­ren saetter også sine egne mål og kan til enhver tid rette op på målene. I den rene version af selvledels­e bestemmer medarbejde­ren også selv sin løn, og det giver faktisk utroligt meget mening, for det baerende princip i fremtidens lederskab er et reelt medejerska­b og ansvarligh­ed for formålet. Det er ikke medarbejde­rens interesser mod chefens, når der skal forhandles løn.

I den model er der ekstra behov for klart formål, høj transparen­s, klare rammer og regler samt effektiv (ikke meget) kommunikat­ion. Det er ikke let, men det kan lade sig gøre.

De virksomhed­er, der organisere­s sådan, rapportere­r om bedre resultater, mindre arbejdstid, mere mening og markant højere arbejdsgla­ede.

 ??  ?? Det vil tage lang tid at overvinde tabene fra coronakris­en, forudser Gita Gopinath, cheføkonom hos IMF. Foto: AP/Robyn Beck
Det vil tage lang tid at overvinde tabene fra coronakris­en, forudser Gita Gopinath, cheføkonom hos IMF. Foto: AP/Robyn Beck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark