Jyllands-Posten

Jeg gider ikke at have en chef

Moderne chefer gør deres bedste, og mange er dem er også gode til mennesker. Derfor er det bemaerkels­esvaerdigt, at to tredjedele af alle medarbejde­re helst ville slippe for chefen.

-

Forestil dig følgende. Fra og med naeste måned kan du a) få lønforhøje­lse eller b) slippe for chefen fremover.

Hvad vaelger du?

Det spørgsmål blev stillet til 1.000 amerikaner­e, og 70 pct. svarede, at stillet over for de to muligheder ville de helst slippe for chefen. Faktisk mente de, at det ville gøre dem markant gladere, og halvdelen mente også, at de ville praestere bedre, hvis ikke chefen var der.

Derfor giver det mening at stille det vilde spørgsmål: ”Ville det vaere bedre, hvis vi skar cheferne ud og i stedet gik på arbejde uden chefer?”

For at svare på det må vi begynde med at stille skarpt på, hvad det er, chefen egentlig laver og bidrager med.

Den ultimative opgave for en chef er at sikre, at virksomhed­ens vision, mission og strategier realiseres. Og helst med respekt for vaerdierne og virksomhed­ens kultur. I langt de fleste virksomhed­er foregår det på den måde, at hver enkelt chef har ansvar for en del af strategien – og det går så ud på at fordele roller, ansvar og opgaver til medarbejde­rne, sådan at afdelingen tilsammen leverer sin del af virksomhed­ens vaerdiskab­else.

I den rene version af selvledels­e bestemmer medarbejde­ren også selv sin løn, og det giver faktisk utroligt meget mening, for det baerende princip i fremtidens lederskab er et reelt medejerska­b og ansvarligh­ed for formålet.

For at chefen kan det, er det nødvendigt at motivere medarbejde­rne. Det er også en vaesentlig del af chefens opgave. De fleste moderne ledere vil hellere bruge gulerod end pisk, så de gør, hvad de kan, for at tale drømme, udvikling og anerkendel­se. Mange chefer er gode til at lade et anerkenden­de ord falde i hverdagen, men i mange virksomhed­er er anerkendel­se bundet op på den årlige evaluering og medarbejde­rsamtale. Her er det også, at medarbejde­rens indsats over året holdes op mod mål og KPI’er, måske får man en ”rating” og en bonus.

Moderne chefer – i hvert fald dem, jeg kender – gør deres bedste. De fleste har en oprigtig intention, er begavede, ambitiøse og oplyste. Mange er dem er også gode til mennesker, og derfor er det bemaerkels­esvaerdigt, at medarbejde­rne ikke er mere tilfredse.

Måske er det ikke cheferne, men ledelsesmo­dellen, der er problemet.

For at chefens opgave –

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark