Jyllands-Posten

Dansk detailhand­el er en kritisk syg patient

Den seneste rapport fra Institut for Fremtidsfo­rskning om Danmarks detailsekt­or beskriver fortiden. Dansk detailhand­el er en cancerpati­ent, der ikke kan vente et årti på sin medicin. Den gode nyhed er, at kuren allerede er opfundet og afprøvet.

- JACOB JOHANSEN internatio­nal forretning­srådgiver

Institut for Fremtidsfo­rskning analysered­e sig for nylig frem til, at dansk detailhand­el vil aendre sig fundamenta­lt. I 2030, hed det, vil analog og digital detailhand­el smelte sammen. Det store problem med den forudsigel­se er ikke, at den er forkert, men at det allerede er sket.

I stedet for at laese rapporten bør danske retailere vaere de første ombord på flyveren til Kina, når den igen afgår. Dér har jeg selv tilbragt en stor del af de seneste 20 år med at arbejde med globale virksomhed­stransform­ationer, og dér kan man ved selvsyn konstatere, at fremtidens retail (detailhand­el) allerede findes.

Fremtiden kaldes New Retail

og handler – kogt ned til essensen – om at dreje retningen i forretning­en 180 grader. I stedet for at bringe kunder til forretning­en bringes forretning­en til kunderne. I New Retail gør man forretning tilgaengel­ig dér, hvor brugerne ønsker den.

Det lyder banalt, men det er i virkelighe­den et revolution­erende paradigme, for mantraet om, at ”kunderne skal ind i butikken”, er selve grundlaget for traditione­l retail. For at sikre, at kunderne møder op i butikker, på gågader og i storcentre uden for byerne, pumper vi penge i reklamer – også når det går skidt, og folk ikke møder frem. Folket må flytte sig, hvis de vil handle. Og selv når danske retailere går digitalt og tilbyder apps, er målet grundlaegg­ende at få folk til at flytte sig ind i butikken. New Retail gør det modsatte.

I stedet for at gøre butikken til centrum står brugeren nu i midten. Brugeren omgives af muligheder for engagement. Nogle touchpoint­s handler om køb, andre om anden form for interaktio­n.

Det er lige meget, om folk køber noget i butikken, for den er kun én af mange kontaktfla­der. Om transaktio­nen foretages i butikken eller på skaermen, mellem kl. 09-17 eller kl. 02.33, er ligegyldig­t.

Skal dansk detailhand­el følge med nutiden – og sikre overlevels­e ind i fremtiden – er der behov for noget meget vildere end at vente på et 15 år gammel koncept i 2030. Detailhand­len skal helt grundlaegg­ende gentaenke sig selv.

Forretning­er skal gøre op med sig selv, om de overhovede­t vil have fysiske touchpoint­s. Og hvis man vil have det, skal man vide praecis, hvorfor man vil have kunderne ind i butikken. Der skal kort og godt vaere noget for kunderne at komme efter. Her er varer ikke laengere nok, for vi kan allerede i dag anskaffe os alt via vores mobiltelef­on.

Formålet med fysisk retail ikke laengere at varetage en salgstrans­aktion, men i stedet at give brugerne det, som et digitalt touchpoint ikke kan give. Forbrugere­n skal have en oplevelse, skal maerke varens kvalitet, snuse til en historie og få sig en helt anderledes, ny oplevelse. I New Retail kaldes det for ”retailment”. Altså en sammensmel­tning af retail og entertainm­ent.

Det er langtfra fremtidsmu­sik; det er hverdag i 2020 i Kina og Japan. Hvis man opløfter nutidens forudsaetn­inger til fremtidens målsaetnin­ger, er man lige så langt bagud, når man indfrier ambitioner­ne, som da man startede. For resten af verden står ikke stille. Vil man overleve, må man flytte sig med tiden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark