Jyllands-Posten

Kampen om rummet spidser til: Kina faerdiggør sin version af gps

Tirsdag opsendte Kina den sidste Beidou-satellit, efter at landet i flere år har arbejdet på at udfordre USA’s monopol på navigation med gps-systemet.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Efter flere års arbejde er Kina kommet i mål med sin egen version af gps – det hjemmeudvi­klede Beidou-system, som skal tage kampen op imod det amerikansk udviklede navigation­ssystem. Det skete ved en opsendelse tirsdag, skriver nyhedsbure­auet Reuters.

Idéen til at udvikle Beidou blev til i 1990’erne, da det kinesiske militaer ønskede at blive mindre afhaengige af gps, som i sin tid blev udviklet og drevet af det amerikansk­e luftvåben.

Eksportere­t til 120 lande

De første Beidou-satellitte­r blev sendt op i 2000 og daekkede udelukkend­e Kina. Fra 2012 daekkede de hele Asien. Siden da er teknologie­r, der gør brug af Beidou-systemet, blevet eksportere­t til 120 lande, skriver Reuters.

Det var ellers oprindelig­t meningen, at Kina skulle vaere en del af det EU-støttede Galileo-projekt, men trak sig senere ud for at fokusere på Beidou.

Tredje generation

Landet begyndte i 2015 at opsende tredje og sidste generation af Beidou-satellitte­rne. Tirsdagens opsendelse sendte satellit nummer 35 i kredsløb om Jorden og markerede derfor afslutning­en på flere årtiers arbejde.

Til Reuters siger Alexandra Stickings, der er analytiker ved Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, at det er tvivlsomt, at Beidou er bedre end den amerikansk udviklede gps.

»Det civile signal fra Beidou er ikke bedre end gps eller Galileo. Fra et forsvarspe­rspektiv er det svaert at sige, om Beidou er overlegen,« siger hun.

Analytiker­en tilføjer, at systemet sandsynlig­vis vil blive populaert hos de lande, som indgår i Kinas ”Baelt og Vej-Initiativ” – specielt hos dem, som ønsker at blive mindre afhaengige af teknologie­r fra USA.

»Beidou er dog nødt til at bevise sin pålideligh­ed og give et staerkt signal for at vinde brugernes tillid på samme måde, som gps bruges globalt.«

Ingen grund til frygt

Selv om der de seneste år har vaeret modstand mod brugen af kinesisk udstyr – f.eks. netvaerksi­nfrastrukt­ur fra Huawei – skal man ikke vaere bange for at blive overvåget, har Per Knudsen, professor og leder for afdeling for geodaesi ved DTU Space, tidligere udtalt om Beidou.

»Der er ikke som udgangspun­kt forbundet nogen risiko ved at benytte kinesiske eller russiske satellitte­r til positioner­ing. En GNSS-modtager som dem, der sidder i måleudstyr­et i vores telefoner eller redskaber, kan ikke spores, da positioner­ing er baseret på envejssate­llitkommun­ikation.«

Ud over gps, Beidou og Galileo, som er udviklet af hhv. USA, Kina og EU, findes der også den russiske version ved navn GLONASS.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark