Jyllands-Posten

»Penge giver mig frihed til at gøre, hvad jeg braender for«

Jens Martin Skibsted er designer og lederskikk­else samt bestyrelse­smedlem i Bitten & Mads Clausens Fond. Sommerferi­en skal som vanligt holdes i Skagen og Italien.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Jens Martin Skibsted behøver ikke laengere at arbejde. Dels er han som en del af familien bag industriko­ncernen Danfoss sikret et aktieudbyt­te, dels er der indtaegter fra andre selskaber og royalties fra designopga­ver for blandt andet Fritz Hansen, Louis Poulsen og Royal Copenhagen.

»Men jeg har ikke lyst til at lade mig pensionere, og penge giver mig frihed til at gøre, hvad jeg braender for i en verden, der overophede­r, og som vi derfor har et ansvar for at designe på en bedre måde,« siger Jens Martin Skibsted, der fylder 50 år på søndag.

Inden han fyldte 30 år, stiftede han Biomega, der designer og producerer cykler og elcykler, som er udstillet på blandt andet Moma i New York. Siden solgte han selskabet, der dog gik konkurs, hvorefter Jens Martin Skibsted valgte at købe det tilbage for at saelge størstedel­en videre til en børsnotere­t kinesisk koncern.

Han konstatere­r, at Biomega som brand har »ekstremt meget potentiale«, mens »forretning­en endnu ikke er fuldt forløst«. Hvilket får ham til at pege på, at hans svaghed som erhvervsle­der og ejer af en virksomhed er, at han til tider er for tidligt ude med en forretning­sidé.

»Min styrke er, at jeg har en staerk intuition og møder mennesker og teknologie­r uden fordomme. Klimaet, baeredygti­ge løsninger og innovation er det, der altid har drevet mig,« pointerer han.

Fri en dag om ugen

Han er vice president med ledelsesan­svar i det strategisk­e designbure­au Manyone, som for et par år siden købte hans produktdes­ignbureau Skibsted ID. Manyone har blandt kunderne Novo Nordisk, Ørsted, Ikea og Topdanmark. Derudover er han bestyrelse­smedlem i Bitten & Mads Clausens Fond inden for Danfosskon­cernen.

Samtidig laegger han vaegt på at vaere designer, og han har vaeret naestforma­nd i World Economic Forums taenketank for designinno­vation. Ligeledes har han vaeret bestyrelse­sformand og naestforma­nd for flere designinst­itutioners bestyrelse­r, og han er rådgiver og forfatter til bøger og klummer om design og mobilitet.

Jens Martin Skibsted arbejder to dage om ugen på Manyone og det samme hjemme fra huset i Holte, mens han midt på ugen holder fri. Denne ugerytme skyldes, at hans to børn fra et tidligere aegteskab, en datter på fire år og en dreng på otte år, bor hos ham. Ydermere er han far til en søn på 22 år og en datter på 24 år.

»Jeg holder af at se mine yngste børn udfolde sig og vaerdsaett­er, at vi har sø og skov i naerheden,« forklarer han.

Han mistede otte måneder gammel sin far, Jens Skibsted, der døde efter en trafikulyk­ke i USA. Jens Martin

Skibsteds opvaekst foregik sammen med moren, Bente Skibsted, i Schweiz og i Paris og hos hans mormor, Bitten Clausen, på Als samt som elev på Herlufshol­m Kostskole.

»På det tidspunkt var jeg praeget af fransk kultur og talte et saert dansk; en blanding af rigsdansk, sønderjysk og fransk,« kommer det med et grin fra Jens Martin Skibsted, som har en master fra Institut for Kommunikat­ion og en bachelor i filosofi, i film og medier og i projektsty­ring.

Skal på ferie i Italien

Engang ville han vaere digter og fik udgivet en digtsamlin­g. I stedet endte han med at foretraekk­e en erhvervska­rriere.

»Men på en eller anden måde haenger det sammen:

For ligegyldig­t om jeg er digter, filosof, designer eller ivaerksaet­ter, vil jeg altid taenke i mulige verdener,« lyder det fra ham.

Han holder bedst fri, når han er på ferie med sine børn, med familien i øvrigt og med venner, og traditione­n tro skal han tilbringe en del af sommeren i Skagen og ved den norditalie­nske sø Orta. Det er lang tid siden, at han købte flybillett­er til ferien i Italien.

»Jeg tager til Orta med mine halvbrødre, og den ene har et hus ved søen, hvor der er dejligt,« siger Jens Martin Skibsted.

 ??  ?? Jens Martin Skibsted mistede tidligt i livet sin far, og hans opvaekst foregik sammen med moren og hos hans mormor. Foto: Carsten Snejbjerg
Jens Martin Skibsted mistede tidligt i livet sin far, og hans opvaekst foregik sammen med moren og hos hans mormor. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark