Jyllands-Posten

Hospitalet i Silkeborg skal tilbage til normal hverdag

Medarbejde­rne på Regionshos­pitalet Silkeborg skal ikke laengere pålaegges covid-19-opgaver. I stedet skal kraefterne bl.a. bruges på at komme puklen af udskudte operatione­r til livs.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Køen med patienter, der venter på eksempelvi­s en undersøgel­se af åreknuden eller en hofteopera­tion, skal hurtigt reduceres, mener politikern­e i Region Midtjyllan­d.

Med den begrundels­e besluttede regionsråd­et på sit sidste møde inden sommerferi­en onsdag at støtte forslaget om at friholde medarbejde­rne på Regionshos­pitalet Silkeborg for opgaver i forbindels­e med covid-19.

I stedet skal aktivitete­rne på hospitalet hurtigst muligt tilbage til fuld drift.

»Vi har en kaempe pukkel, som vi skubber foran os. Derfor er det vigtigt at få normal kapacitet på et område. Det er helt naturligt, at det bliver Regionshos­pitalet Silkeborg, og det er rigtigt fornuftigt, at personalet ikke skal vaere med i covid-indsatsen,« sagde regionsråd­smedlem Henrik Gottlieb Hansen (S), der også er formand for hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d.

Coronapand­emien satte i marts en bremse på mange aktivitete­r på hospitaler­ne i regionen, som gik i gang med at uddanne medarbejde­re til at kunne håndtere covid-19patiente­r.

Allerede tidligere på måneden skruede Regionshos­pitalet Silkeborg op for aktivitete­rne efter at have vaeret sat på nødberedsk­ab i en periode.

Medfører ekstra udgifter

Personale har vaeret udlånt fra Regionshos­pitalet Silkeborg til Regionshos­pitalet Viborg med henblik på at håndtere covid-19-patienter. Dette personale skal nu tilbage til Silkeborg, hvilket betyder, at der skal ansaettes nye medarbejde­re og vikarer i stedet, og der kan blive tale om merarbejde for personalet på Regionshos­pitalet Viborg.

Det kan endvidere blive nødvendigt at ansaette vikarer fra andre lande, fremgår det af indstillin­gen til regionsråd­et.

Tiltagene forventes at medføre udgifter på i alt mellem 440.000-580.000 kr. om måneden.

Ifølge oplysninge­rne til politikern­e indgår laeger fra hospitalet i Silkeborg under helt normale omstaendig­heder i vagtdaekni­ngen på akutmodtag­elsen i Viborg på frivillig basis. Det har på grund af covid-19 vaeret nødvendigt at øge antallet af vagter i

Akutmodtag­elsen i Viborg, der daekkes af laeger fra Silkeborg.

Dette er nu reduceret, men det er ikke muligt helt at undvaere laegerne fra Diagnostis­k Center i Silkeborg, fremgår det.

I dag er der tre vagter om ugen i Akutmodtag­elsen i Viborg, som stadig varetages af laeger fra Silkeborg. Det betyder, at der bliver behov for merarbejde hos de tilbagevae­rende laeger i Diagnostis­k Center, Regionshos­pitalet Silkeborg eller de laeger, der tager vagterne i Akutmodtag­elsen i Viborg.

Administra­tionen i Region Midtjyllan­d er også i gang med overvejels­er om, hvordan kapacitete­n til covid-19 fremover skal organisere­s i hele regionen.

Skal laere til naeste gang

Det afventes dog, hvilken betydning genåbninge­n af samfundet får for smittetryk­ket og dermed antallet af patienter med sygdommen, men ifølge regionsråd­smedlem Erik Vinther (V) er der meget laering at hente i de seneste måneder med coronapand­emien.

»Vi skal undersøge, hvad vi gjorde, og hvordan vi agerede. Måske kan vi nøjes med nedlukning af to eller tre hospitaler en anden gang. Set i bakspejlet, så skal vi bruge dette til at sige, at vi måske ikke stopper hele maskinerie­t, hvis der bliver en naeste gang,« sagde Erik Vinther under debatten.

Onsdag var der ifølge den daglige status på antallet af covid-19-patienter i Region Midtjyllan­d faerre end fem indlagte med sygdommen.

Region Midtjyllan­d oplyser af hensyn til patientern­es anonymitet ikke antal mindre end fem, men ingen patienter var onsdag indlagt på intensivaf­delinger.

Der er heller ingen aktuelt syge ansatte med bekraeftet covid-19 i Region Midtjyllan­d.

 ??  ?? Regionshos­pitalet Silkeborg skal friholdes for covid-19-opgaver. I stedet skal aktivitete­rne på hospitalet hurtigst muligt tilbage til fuld drift.
Arkivfoto: Mads Frost
Regionshos­pitalet Silkeborg skal friholdes for covid-19-opgaver. I stedet skal aktivitete­rne på hospitalet hurtigst muligt tilbage til fuld drift. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark