Jyllands-Posten

»Det bliver så cool at gå til opera her. Det er naesten som et peepshow«

I en rå lagerhal på Aarhus Havn får følelserne frit spil i en helt ny opera, hvor publikum sidder på stilladser og kigger med fra hver sin boks. Der er urpremiere i august.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Aarhus har fået et nyt operahus.

Det er måske et stort ord at bruge for en lagerbygni­ng for enden af Balticagad­e på Sydhavnen i Aarhus, men Philipp Kochheim gør det alligevel, mens han sidder på en baenk, der er banket sammen af paller, og nyder udsigten ind over byen.

For det er her, at Den Jyske Operas chef i august vil invitere folk ind at se operaen ”I går og i morgen”, som udspiller sig i en 100 kvm stor lejlighed, der bliver bygget op til formålet.

Publikum skal sidde på et stillads i tre etager og se med fra hver sin boks, så man har frit udsyn til scenen, men er skaermet af til sin sidemand. Der bliver plads til omkring 100 til hver af de fem forestilli­nger.

I hallen er operaens tekniske chef, Anders Poll, i gang med at se på, hvordan det hele skal bygges op. Han har en uge i juli til at få alt til at haenge sammen, så rykker Philipp Kochheim, der selv er instruktør på forestilli­ngen, ind med sit hold for at øve.

Ikke mindst akustikken skal der vaere styr på – alle kommer til at synge med mikrofon, så lyden kommer ordentligt rundt til alle.

Cool at gå til opera

»Det bliver da så cool at gå til opera her. Det er naesten som et peepshow eller en moderne udgave af teatret Shakespear­es Globe i London. Alle dem, der tror, at opera er sådan noget stiligt for mennesker, der er fint klaedt på, kan bare komme herud og se: Kom bare i jeans, opera er for alle,« siger Philipp Kochheim.

Ude foran lagerhalle­n, som operaen har lånt af Olav de Linde, og som er kendt for sit store portraet af en mand med en cigaret, lavet af den tyske graffitiku­nstner Hendrik Beikirch, bliver et telt sat op.

Her skal publikum samles, inden ladeporten bliver trukket til side, fortaeller Philipp

Kochheim, der er et stort smil, mens han viser sin nye scene frem i al sin råhed.

Kan I få noget til at ske?

Han var ellers ved at grave sig mentalt ned, da coronakris­en satte ind og ikke bare aflyste Den Jyske Operas Kors deltagelse i ”Dracula” på Aarhus

Teater, Opera i Parken, ligesom operaens første musical, ”Sunset Boulevard” med Tammi Øst i hovedrolle­n, måtte aflyses – den bliver i stedet spillet om to år – men også alle operachefe­ns planer om at gå til koncerter og operaer i Europa.

Så ringede Louis-Hansens Fond og spurgte, om Den Jyske Opera kunne få noget til at ske i en kulturfatt­ig tid med 1 mio. kr. i hånden. Kunne operaen gøre sig synlig?

»Det kan vi helt sikkert, det er jo i sådan en tid, at man skal vaere kreativ,« svarede Philipp Kochheim, og snart sad han og skrev på et helt nyt vaerk baseret på musik af komponiste­n Robert Schumann.

Ham har operachefe­n et saerligt forhold til.

»Da jeg var 22 år gammel, var jeg som assistent med til en audition. Pianisten mødte ikke frem, så jeg blev spurgt, om jeg kunne akkompagne­re en sanger. Jeg skulle spille Schumanns “Ich grolle nicht” – jeg er ikke vred. Det kunne jeg da godt, men pludselig, mens jeg sad og spillede, begyndte tårerne at trille ned over mit ansigt til alle de andres store forbavsels­e,« fortaeller han.

»Jeg var lige blevet forladt af, hvad jeg dengang troede var mit livs kaerlighed – jeg var jo ung – og Schumanns melodi og teksten til den gik bare lige i hjertet på mig, det var meget følelsesbe­tonet. Det skal jeg bruge til noget en dag, taenkte jeg, da jeg kom til mig selv igen.«

Alle dem, der tror, at opera er sådan noget stiligt for mennesker, der er fint klaedt på, kan bare komme herud og se: Kom bare i jeans, opera er for alle. PHILIPP KOCHHEIM, OPERACHEF

Den mistede kaerlighed

Den dag er nu kommet. Så Philipp Kochheim har fundet flere af Schumanns melodier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark