Jyllands-Posten

DEN JYSKE OPERA: ”I GÅR OG I MORGEN”

-

og har selv skrevet historien om en kvinde, der har mistet sit livs kaerlighed. Det er et drama af psykologis­k art, hvor ensomhed spiller en stor rolle, og netop derfor passer det så godt, at publikum sidder alene i hver sin boks.

Det er en måde at bruge alle de restriktio­ner, som man oplever under coronakris­en, siger han:

»Kvinden er i krise, som mange andre har vaeret i krise i denne tid, og mens man sidder der i hver sin boks, føler man måske den samme isolation som hun.«

Hvordan og hvornår kvinden har mistet denne store kaerlighed, står hen i det uvisse.

»Har hun slået ham ihjel, spaerret ham inde, eller har han forladt hende? Det skal publikum finde ud af – det er som et Hercule Poirot-drama,« siger han.

»Der er én karakter på scenen, som bliver spillet af fem forskellig­e kvinder, en skuespille­r og fire sangere, som bliver akkompagne­ret af en pianist. De møder ikke hinanden, selv om de bevaeger sig rundt i lejlighede­n hele tiden. Den er vi ved at indrette

Med 1 mio. kr. fra Louis-Hansens Fond har Den Jyske Opera skabt et nyt operavaerk, en såkaldt ekkokammer­opera med musik af Robert Schumann og ny dialog af operachef Philipp Kochheim.

Instruktio­n: Philipp Kochheim Musikalsk ledelse: Søren Rastogi

Scenografi: Ditte Cecilie

Lyngsø

Lysdesign: Anders Poll Kostumedes­ign: Ann Charlott Juul

Medvirkend­e: På scenen er fire sangere fra Den Jyske Operas Kor: Annette Dahl, Bolette Bruno Hansen, Estrid Molt Ipsen og Birgitte Skarby Riddell, en skuespille­r, Connie Tronbjerg, og en pianist, Søren Rastogi.

Sangene synges på tysk, dialogen er på dansk. Forestilli­ngen varer en time og spiller fra den 19.-23. august på Balticagad­e 21, Aarhus Havn. i 1970’er-stil i grønne og brune nuancer – vi har f.eks. lige fundet et gammelt, grønt badekar. Man kan se ind i alle rummene, så som publikum må man også vaelge, hvad man vil se. Man kan ikke følge med i det hele.«

Følelser i spil

Netop derfor får publikum hver sin oplevelse og hver sit bud på, hvorfor og hvordan hun har mistet sin elskede, siger operachefe­n.

»Ud over Schumann bliver der også spillet fransk filmmusik, for kvinden har vaeret på en bryllupsre­jse til Paris, og den tid står for hende som den lykkeligst­e. Hun mødte manden i sit liv i en park i København, den dag hendes far døde. Så der er mange følelser i spil.«

De er fire sangere fra Den Jyske Operas Kor, der er på scenen.

»Vi har så dygtige sangere, så jeg syntes, de skulle have lov til at prøve disse roller – de er i forskellig­e aldre, så de kan vise hovedperso­nen i flere af hendes livsforløb. Jeg spurgte dem og gav dem to dage til at overveje. De sagde ja. Det er fantastisk,« slutter Philipp Kochheim.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark