Jyllands-Posten

Tak, Steen Hildebrand­t, for det intelligen­te indlaeg om byudviklin­gen

- KARINA A. HAASE Aarhus C

For en stor gruppe borgere og brugere af byrummet er der naermest tale om by-afvikling i disse år, og vi har brug for personer med ”muskelkraf­t” bag, hvis den skraemmend­e og skaemmende udvikling skal tages i en anden retning.

I Aarhus er eksemplern­e mange; huse der bygges op i mange etager og helt ulig de huse der ligger omkring dem. Grønne områder, hvor der skal anlaegges veje eller buslommer. Traeer og grønne oaser der fjernes, fordi vores kommunes embedsmaen­d og -damer elsker at klippe røde snore over.

Det er som om, at tankerne for de store linjer, og hvordan det vil vaere at se på og leve i byrummet overhovede­t ikke er med i ligningen mere. Førhen, da man anlagde eksempelvi­s Frederiksb­jergområde­t, var det netop meningen at der skulle vaere kønt at kigge på fra alle retninger. Som almindelig borger får man kun ondt i maven af at engagere sig i, hvad der er på tegnebraet­tet.

For det taeller ikke rigtig, når vi påpeger, at et projekt som eksempelvi­s en moderne to-etagers bygning lige op foran over 100 år gamle hospitalsb­ygninger, måske ikke lige er smart for byrummet og for fremtiden. Eller når man påpeger, at kommunen af hensyn til klima, insekter, trivsel for naboerne, regnskyl, luft imellem bygninger, aestetik, historien i området osv, naermest bør slå vaern om 100 år gamle traeer.

I sidste århundrede blev der revet en masse ned i byerne, fordi der var blevet for taet, og fordi det var uskønt og usundt at bo i. Nu er byplanlaeg­gerne ved at begå samme fejl igen. Os der bor herinde taenker, at man måske kunne laere noget af fortiden, men det er umuligt at stoppe projektern­e og politikern­e. Vores argumenter opløses og overses. Det er lige meget. Helt lige meget. Vi efterlades i afmagt og frustratio­n.

Embedsfolk­ene smiler venligt, og de er jo flinke nok, men det er som om de kun kan forestille sig den bygning der snart kommer. Vi maerker alt det, der snart forsvinder. Og der er ikke rigtig nogen, der vil aendre på noget. Ikke rigtig nogen, der vil hjaelpe os.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark