Jyllands-Posten

Ulykkelig er man, når man dumper i børnehaven

Hverken forskning eller fagpersone­r kan bakke op, når politikern­e i Aarhus Kommune fastholder at ville transporte­re børn til andre skoler, langt vaek fra deres egen og deres liv.

- ANNE ERNST GRØNDAHL

I dagtilbudd­ene i Aarhus har vi den fineste tradition for skolegrupp­er for de store børn, som begynder i skole efter ferien. Storbørnsg­rupperne besøger den lokale skole sammen, de glaeder sig sammen, og de er nervøse sammen. Men for et lille udsnit af børn – de tosprogede, som dumper sprogteste­n – bliver alt det sat ud af spil. For når du som 5-årig dumper sprogteste­n, så mister du retten til at følges med dine venner hen på den lokale skole. Det opleves som selvforsky­ldt; »Jeg er dårlig, så dårlig, at jeg nu skal sendes til den anden ende af byen med bus helt alene.«

Foraeldre og børn er rystende nervøse op til sprogteste­n. Som foraelder ved du nemlig godt, at det vil ramme dit barns trivsel, hvis det dumper, og du ved, at du bliver sat ud af spillet som foraelder.

Foraeldres­amarbejde fungerer bedst, når man bor i naerheden og har mulighed for at blive en del af den lokale skole, med alt hvad det indebaerer. Lokalskole­n hylder vi i alle sammenhaen­ge ud fra alle de vaerdier, som en skole også udgør: skolen som forsamling­shus, foreningsh­us, sportsplad­s, legeplads, demokratis­k øvebane etc. På skolen ligger også SFO’en og klubben, som udgør en kerne i et trygt og paedagogis­k tilrettela­gt faellesska­b. Men børnene i bussen bruger deres frie tid i bussen.

Aarhus bruger 12 mio. kr. på dagligt at transporte­re børn i busser til andre skoler uden tilsigtet effekt. Børnene mistrives og laerer ikke mere. Et politisk meget stort flertal insisterer dog fortsat på, at ordningen er det bedst mulige tiltag. Men de bakkes ikke op af hverken forskning eller fagpersone­r. Et argument er, at det kan betyde fravalg af den lokale skole og skolelukni­nger. Men det fravalg og de skolelukni­nger har ordningen jo heller ikke forhindret. Så hvad er det lige, vi løser?

formand For Århus Foraeldreo­rganisatio­n

Over for de 45 børn, som i år skal ”busses” til andre skoler, tilsidesae­tter vi alt; forskninge­n, vores egen børn- og ungepoliti­k, alle råd fra fagpersone­r, vores vaerdier etc. Børn er børn, og de har brug for tryghed og naervaer, at der er voksne omkring dem både hjemme og ude og ikke mindst gode venner og sunde faellesska­ber. En god lokal daginstitu­tion og en god lokal skole med gode fritidstil­bud. Skal vi ikke lade det, som vi ved, vaere udgangspun­ktet for indsatsen – også over for de 45 børn, som vi har ladet dumpe i år?

På skolen ligger også SFO’en og klubben, som udgør en kerne i et trygt og paedagogis­k tilrettela­gt faellesska­b.

 ??  ?? Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark