Jyllands-Posten

Letbanen til Aarhus Ø betyder kaos

Den grønne omstilling kan sagtens gennemføre­s uden letbane.

- BÜNYAMIN SIMSEK

Mine byrådskoll­egaer Kristian Würtz og Ango Winther argumenter­er i JP Aarhus for, at letbanen skal have en forbindels­e til Aarhus Ø. Det har fra begyndelse­n vaeret planen, og det skal der ikke aendres ved, lyder deres budskab.

Jeg mener dog, at det samlede byråd er nødt til at se realiteter­ne i øjnene. Tiderne skifter, og letbanen er ikke i mine øjne laengere det oplagte valg til betjening af Aarhus Ø. Der er simpelthen ikke laengere nok fordele.

Trafikken i Nørreport krydset er i dag ved at bryde sammen, selvom det er lykkedes at få mange trafikante­r til at vaelge andre veje. I dag er den maksimale belastning i krydset 32 tog i timen. Med Aarhus Ø bliver behovet øget til 44 og op til 48 tog. Risikoen for at krydset kollapser er overhaenge­nde.

Vi skal have en god og sammenhaen­gende kollektiv trafik i Aarhus,

men Midttrafik vurderer, at en letbane ikke vil medføre en styrkelse af den kollektive trafik på Aarhus Ø. Midttrafik vurderer i stedet, at en udvidet busbetjeni­ng på Aarhus Ø vil kunne tiltraekke flere passagerer til den kollektive trafik end en letbane, da bussen kan køre gennem City via busgaden, hvor der blandet er gode muligheder for omstigning.

Hvis vi kigger på økonomien, er der også gode argumenter for, at vi genovervej­er planen for letbanen og Aarhus Ø. Anlaegsudg­ifterne er nu vurderet til 117 mio. kr. og ikke 70-100 mio. kr. som tidligere anslået, og så går straekning endda kun til et par meter efter Havnebadet og ikke til enden af Aarhus Ø. Så hele Aarhus Ø vil ikke vaere betjent af letbanen. Her giver en udvidet busbetjeni­ng os langt bedre og fleksible muligheder. Hertil kommer udgifter til sporarbejd­er ved Aarhus Ø samt en ikke afklaret aendring af broen ved Spanien.

rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune (V)

Endelig er der det visuelle. Vi kan med rette glaede os over, at vi fik brudt det gamle rustne hegn langs skinnerne ved Kystvejen ned. Lad os for alt i verden ikke begå en brøler ved at plastre Bernhard Jensens Boulevard til med master og kørelednin­ger, som stjaeler udsigten til både by og vand. Det kunne i stedet for måske vaere oplagt at få plantet nogle flere af de mange bytraeer, som aarhusiane­rne har ønske om får lov til at vokse på Aarhus Ø.

Vi kan sagtens løfte den grønne omstilling og den kollektive trafik uden letbanen. Senest i 2027 kører alle bybusser på el. Det er et godt og grønt skridt mod en renere og mere baeredygti­g by, som også Aarhus Ø bør få glaede af i stedet for at fastholde, at letbanen er den eneste rigtige løsning, når der er talrige argumenter for, at virkelighe­den har aendret sig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark