Jyllands-Posten

Danskerne køber badebassin­er som aldrig før

Flere forhandler­e oplever en stor efterspørg­sel efter badebassin­er til haven. Danske Vandvaerke­r opfordrer til at spare på vandet i varmen.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Coronakris­en har for mange danskere aflyst den årlige sommerferi­e sydpå, og når temperatur­en kommer over de 20 grader, er det forfrisken­de med et koldt dyp. Det har fået mange danskere til at købe et af de store, blå badebassin­er til haven.

Faktisk er efterspørg­slen større end i 2018, da tørken for alvor ramte Danmark, og der var både vandings- og afbraendin­gsforbud. Det fortaeller Casper BundgaardL­aursen, som er indkøbs- og logistikch­ef i Jem & Fix, som har i alt 124 butikker:

»Efterspørg­slen er isaer stor efter de store bassiner. Folk er afklaret med, at de skal vaere hjemme, og så prøver de at kreere noget hygge med pool i haven.«

Han fortaeller, at Jem & Fix i år havde indkøbt 40 pct. flere af de største bassiner end forrige år, og at de allerede i midten af maj havde udsolgt af netop dem.

En »oase« i haven

Også hos Salling Group maerker man, at danskerne er interesser­et i de store bassiner med plads til hele familien.

»Det kan måske tilskrives to ting. Dels at langs størstedel­en af danskerne bliver hjemme fra sommerferi­en sydpå, og at de penge, der skulle bruges på fornøjelse dernede, bliver brugt på at skabe en lille oase i haven i stedet. Dels at det danske sommervejr er kommet forrygende godt fra start,« siger Jacob Krogsgaard Nielsen, kommunikat­ionskonsul­ent ved Salling Group.

Det er isaer i forretning­erne Bilka og BR, at kunderne vil have fingrene i bassinerne, forklarer han og siger, at der bliver solgt »markant flere« end normalt.

Hos Coop’s forretning­er oplever man efterspørg­sel på både de små og store bassiner. Ifølge Lars Aarup, som er kommunikat­ions- og analyseche­f, forventer man i år at saette salgsrekor­d. I forhold til det nuvaerende rekordår 2018 forventes det, at der bliver solgt en tredjedel flere bassiner.

Ifølge Danva, som er en interesseo­rganisatio­n for drikkevand­sog spildevand­sselskaber, er der ikke som sådan noget problem i, at mange danskere har de store bassiner stående i baghaven.

Godt vand

»Vi er sådan set ikke inde og vurdere, hvilket formål man bruger vand til, og i de fleste tilfaelde har vi masser af godt vand at kunne levere til vores kunder, og så er det sådan set ligegyldig­t, hvad man bruger det til,« siger Claus Vangsgård, seniorkons­ulent i Danva.

Skulle man stå i en situation, hvor vandforsyn­ingen eller vandvaerke­t mangler vand, kan det dog blive nødvendigt at begraense forbruget til f.eks. badebassin­er, forklarer han. I en sådan situation er det en god idé at følge med i, hvad restriktio­nerne daekker over.

»Så ville jeg først og fremmest tjekke, hvad forbuddet siger. Det siger som regel noget om anvendelse, f.eks. at man ikke må vande haver osv. De steder, hvor der kan vaere et regulaert problem med at skaffe vand nok til vigtige formål, kan forbrug til vanding og bassiner vaere en af de ting, man vil gå ind og regulere,« siger Claus Vangsgård og understreg­er, at det sker »sjaeldent«.

Hos organisati­onen Danske Vandvaerke­r vil man heller ikke blande sig i, om folk har et badebassin stående i haven, men derimod komme med en anbefaling, så vandvaerke­rne kan følge med.

Spar på vandet

»Vi vil gerne opfordre til, at man sparer på vandet og specielt lige nu, hvor det er varmt,« siger pressemeda­rbejder Dorthe Rasmussen.

Flere vandvaerke­r har kunnet maerke, at danskernes forbrug er steget, og det har fået Skovby Vandvaerk og Roskilde Kommune med forsynings­selskabet Fors A/S til at indføre et forbud mod havevandin­g.

»Vi ved, at når sommeren står for døren, er der masser af badeglade folk og tørstige haver, der kalder på vand. Vores vandvaerk er gearede til det øgede forbrug, men vi opfordrer altid til at spare på vandet,« fortaeller vandchef i Fors A/S, Steffan Alexander Thule Madsen, på selskabets hjemmeside.

Ifølge torsdagens tørkeindek­s fra DMI er der flere steder i landet forøget eller høj risiko for tørke.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark