Jyllands-Posten

Genforenin­gshistorie i en fri kunstneris­k versioneri­ng

En forfatterg­ruppe fra Sønderjyll­and giver anderledes indføring i, hvad kampen for genforenin­gen stod om i 1920.

- HELING OG DELING – FORTAELLIN­GER OG TEKSTER OM GENFORENIN­GEN flemming.oestergaar­d@jp.dk

Afkastet på bogmarkede­t i anledning af 100-året for Genforenin­gen har vaeret betydelig, og det er naturligt nok af altovervej­ende faglittera­er karakter.

Forfatterg­ruppen Alssund supplerer faghistori­kerne med denne skønlitter­aere antologi, hvori begrebet genforenin­g bliver tolket i sin videste betydning i en nutidig kontekst.

Forfatterg­ruppen består af en halv snes medlemmer fra Als-Sundeved-området, der siden 2014 har mødtes nogle gange årligt til faglig erfaringsu­dveksling, der har udmøntet sig i faelles bogudgivel­ser. I 2020 har Genforenin­gen som tema givet sig selv, hvor antologien akkurat som graenselan­det skal vaere mangfoldig og favne bredt. Med noveller, essays og digte giver forfattern­e laeserne en anderledes og kunstneris­k indføring i, hvad kampen i

1920 stod om.

En ny situation

Forfattern­e vil formidle en indsigt i, hvordan tiden saetter sig spor i et folk, der er delt. At det, som i sin tid blev adskilt, ikke nødvendigv­is er det, som bliver genforenet. Som tilfaeldet blev med Sønderjyll­and.

Bogens titel henviser til den kendsgerni­ng, at Sønderjyll­and eller Slesvig i århundrede­r havde vaeret et landskab for sig, og at man i 1920 ikke vendte tilbage til en gammel situation, men skabte en ny. Hvad der overordnet for landsdelen blev en heling, blev også en deling for danskheden – for de danskere, der efter 1920 blev udskilt syd for den nye graense.

Med det afsaet behandler forfattern­e i en raekke flashende nedslag ”genforenin­ger” i umiddelbar og overført betydning. Den kunstneris­ke frihed bruges graenseove­rskridende til at saette genforenin­gen ind i andre nationale sammenhaen­ge med sceneskift til DDR og Faerøerne. Det skal saette den i perspektiv til dagsaktuel­le spørgsmål.

Kalejdosko­pisk version

Eksperimen­tet lykkes langt hen ad vejen for forfatterg­ruppen; den skaber en kalejdosko­pisk moderne versioneri­ng af genforenin­gsberetnin­gen. Med den sønderjysk­e forankring bliver gamle begreber lagt i nye rammer. Det er et forfrisken­de debatskabe­nde indslag i den historiske fejring.

Forfatterg­ruppen består af Linda Lassen, Bent Løwe Christians­en, Thorsten Kranz, Kaj Nissen, Tabea Petersen, Andrias Andreasen, Hans-Thyge Haarløv, Hans Karup og Karsten Skov. Overinspek­tør Carsten Porskrog Rasmussen har under overskrift­en ”Sønderjyde­rnes egen lykkelige vilje” skrevet en koncentrer­et og vitaminrig introdukti­on til forfattern­es ”frie leg”.

ANTOLOGI

FORFATTERG­RUPPEN ALSSUND OG HANS CHRISTIAN DAVIDSEN (RED.) 243 sider, 229,95 kr. Forlaget Hovedland

FLEMMING ØSTERGAARD

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark