Jyllands-Posten

Vores dårlige samvittigh­ed må ikke blokere vejen til fremtidens Grønland

- ARNE MARIAGER tidl. chefredakt­ør, medlem af DR’s bestyrelse

Der bor 56.000 mennesker i Grønland. To af dem repraesent­erer verdens største ø i det danske folketing. De var den største oplevelse, da Folketinge­t forleden holdt afslutning­sdebat forud for sommerferi­en.

Aaja Chemnitz Larsen (Inuit Atagatigit) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut) holdt et par spaendende og meget anderledes indlaeg i forhold til deres danske folketings­kolleger. Naturligvi­s koncentrer­er de to grønlandsk­e repraesent­anter sig om forholdet mellem Danmark og Grønland – og om Grønlands forhold til den øvrige verden i skaeret af den overvaelde­nde interesse, stormagter som USA, Rusland og Kina på det seneste har vist for Grønland.

De to grønlandsk­e folketings­medlemmer gik på talerstole­n på et tidspunkt, hvor der dels bejles til Grønland fra mange sider – dels på et tidspunkt, da en stor gruppe grønlaende­re, isaer de unge, tager afstand fra Danmark. Mange unge grønlaende­re – og i vid udstraekni­ng de bedst uddannede – ønsker total selvstaend­ighed. De ser ikke nogen fremtid for Grønland i et fortsat rigsfaelle­sskab med Danmark. Vi kan selv, og vi vil selv, siger de.

I betragtnin­g af denne situation var de grønlandsk­e folketings­politikere­s indlaeg en fornøjelse. De var praeget af en forsonlig, varm tone. De glaedede sig over forståelse og samarbejds­vilje hos mange danske folketings­medlemmer – og de opfordrede Folketinge­t til at vaere mere opmaerksom på Grønland. Der var noget højskolepr­aeget over de to grønlaende­res indlaeg, som en del af de danske folketings­medlemmer kunne laere af. Der var luft over de grønlandsk­e indlaeg og frisk ilt til det videre samarbejde mellem Grønland og Danmark. Talerne bad om større dansk forståelse og mere klarsyn – på rigsfaelle­sskabets vegne. Talerne udtrykte visioner om en fremtid sammen med Danmark. Men med grønlandsk høflighed formåede de alligevel også at sige, at Danmark må flytte sig.

Der er ingen tvivl om, at Danmark må laere at se på Grønland med andre øjne end hidtil. Vi må i højere grad begynde at se en partner i stedet for en koloni, se samarbejds­muligheder i stedet for bloktilsku­d, se et reelt faellesska­b i stedet for et rigsfaelle­sskab på danske praemisser. Kongehuset har gennem årene ydet en stor indsats i forhold til Grønland. Men et sandt faellesska­b er for de unge grønlaende­re ikke daekket ind, fordi ”Dannebrog” af og til anløber Nuuk. Det danske syn på Grønland er givetvis stadig praeget af fordomme og af såvel naiv romantik som gustent overlaeg. Og måske aller mest praeget af dårlig samvittigh­ed, hvad der i høj grad er grund til. Men nu må tiden vaere inde til, at den skrammede fortid får lov at vaere. Nu må vi, Danmark og Grønland, starte på en frisk.

Det danske folketing må saette Grønland på dagsordene­n. Start med at sige undskyld én gang for alle – for tvangsforf­lyttelser, for fjernelse af børn, for løgne og tomme løfter. Undskyld. Og lad os så komme videre – sammen. Nu skal vi danskere også kunne ranke ryggen og se grønlaende­rne i øjnene – og stikke hånden frem (trods corona) – og sige: Kaere venner – hvad kan vi bruge hinanden til, og hvordan kan vi sammen gøre både Grønland og Danmark til et bedre sted at leve?

Naivt? Ja, det kan godt vaere. Men det er nødvendigt. Vi har holdt mund så laenge – og veget uden om i så mange år – at der skal kraftige stemmer til for at råbe det unge Grønland op. Det skal vi begynde at gøre – nu. Ellers kommer kongeskibe­t en dag til at mangle en kajplads.

Kaere venner – hvad kan vi bruge hinanden til, og hvordan kan vi sammen gøre både Grønland og Danmark til et bedre sted at leve?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark