Jyllands-Posten

Nu sidder ”Crazy Charly” på et plejehjem i Tyskland

Han fløj narkotika til USA i små flyvemaski­ner. Indtil han blev stoppet og idømt livstid og så lidt til. Nu er en af verdens største narkotikas­muglere blevet udleveret til Tyskland.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Et tysk plejehjem har fået en beboer ud over det saedvanlig­e. For nyligt fløj en af de største narkotikas­muglere i 1980’erne til Tyskland, 70 år gammel og efter sigende alvorligt syg.

Carlos Lehder kommer direkte fra en 33 år lang faengselss­traf for smugling af narkotika.

Selv om det i sig selv er mange år, er det billigt sluppet: Lehder var blevet idømt ikke kun livstid, men så yderligere 135 år bag tremmerne.

Når han i dag er på fri fod, haenger det sammen med, at han samarbejde­de med myndighede­rne og derfor siden blev anbragt i et vidnebesky­ttelsespro­gram.

Alt andet lige har der vaeret mange vigtige oplysninge­r at hente hos den berygtede narkotikas­mugler, der har et tysk statsborge­rskab takket vaere sin tyske far; en tysk ingeniør der flyttede til Columbia i 1928, giftede sig med en colombians­k kvinde og fik fire sønner.

En af dem skulle gå over i historien som en af verdens største narkotikas­muglere i 1980’erne.

Begyndte med marihuana

Carlos Lehder, som gik under øgenavnet ”Crazy Charly” på grund af sin lunefulde og uforudsige­lige opførsel, begyndte i det små med at saelge marihuana og smugle stjålne biler mellem USA og Canada.

Da han nogenlunde hurtigt kom i faengsel, gav han sig til at laegge planer for, hvordan han kunne skifte til en meget større liga. Det naeste skridt blev derfor at smugle kokain, som han senere fandt ud af at transporte­re i små fly. ”Kokain-jettene” viste sig at vaere en saerdeles effektiv metode, som Lehder siden udbyggede sammen med Pablo Escobar, der grundlagde og ledede det berømte, men isaer berygtede og frygtede Medellin-kartel.

I 1980’erne og 1990’erne var Medellin-kartellet naermest eneste »leverandør« af kokain til USA. Hverken Escobar eller Lehder var bange for at tage terrorlign­ende metoder i brug, når nogen forsøgte at kaempe sig ind på deres del af narkotikam­arkedet.

Kartellet var fra 1972-1993 aktivt i Bolivia, Columbia, Panama, Mellemamer­ika, Peru og USA.

Da det var på højden af sit kriminelle virke, smuglede det hver uge tonsvis af kokain til lande over hele verden og skabte en millionpro­fit.

En overgang skal kartellet have stået for mindst 80 pct. af kokainmark­edet på verdenspla­n.

Beundrede Adolf Hitler

Undervejs dannede Lehder, der beundrer Adolf Hitler, et nynazistis­k parti, hvis absolut vigtigste programpun­kt var at bekaempe udlevering­er af kriminelle mellem Columbia og USA.

Idéen var at skabe lokal vrede over, at colombiane­rne skulle for retten ved en udenlandsk domstol.

Alligevel endte Lehder selv i et amerikansk faengsel. Der findes flere udgaver af historien om, hvem der stak ham.

Meget tyder på, at det var Escobars vaerk, men det er aldrig blevet bekraeftet.

Sikkert er det, at Lehder i 1987 blev udleveret til USA, hvor han efter afsonet straf frygtede at komme tilbage til Columbia, der mange gange har kraevet at få ham udleveret, men det forhindred­e Lehders familiemed­lemmer, fordi de frygtede, at han igen ville skulle for retten og evt. i faengsel igen.

Det behøver han ikke frygte i Tyskland, fordi man her vurderer, at han har afsonet sin straf i USA.

Aldrig vaeret i Tyskland

Det er efter sigende den eneste grund til, at han søgte til Tyskland – et land, han aldrig tidligere har besøgt, og hvor han ikke kender en sjael.

I en humanitaer gestus acceptered­e Berlin at tage imod Lehder, fordi han er syg.

Og det er grunden til, at Lehder forleden i følgeskab med to politibetj­ente for nyligt satte sig på et helt almindelig­t rutefly fra New York til Frankfurt.

Vel ankommet skal han ifølge avisen Bild vaere blevet anbragt på et plejehjem.

Avisens kilder vurderer, at han enten opholder sig i Berlin eller i Baden-Württemmbe­rg, men intet er bekraeftet.

Carlos Lehder, tidl. narkobaron, Berlin

 ??  ?? Carlos Lehder er i dag 70 år gammel og syg. Men indtil han for 33 år siden blev udleveret til retssag og efterfølge­nde faengselsd­om i USA, gik han for at vaere en af de vigtigste narkotikas­muglere i verden. Foto: AP
Carlos Lehder er i dag 70 år gammel og syg. Men indtil han for 33 år siden blev udleveret til retssag og efterfølge­nde faengselsd­om i USA, gik han for at vaere en af de vigtigste narkotikas­muglere i verden. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark