Jyllands-Posten

Talenterne

-

lere,« siger Peter Springwald.

Tyskland var med Moritz Böhringer fra Cincinnati Bengals det første land til at sende en spiller direkte fra en europaeisk liga til NFL. Eksempler som disse samt øgede muligheder for at se direkte kampe fra både NFL og college på tysk fjernsyn giver de unge tyske talenter nogen at spejle sig i, mener Peter Springwald.

»Vi har hundredvis af spillere i amerikansk­e high schools og flere end 60 spillere på store colleges som University of Michigan, Notre Dame og Penn State. De er helte, og de unge ser dem og taenker, ”hvis han kan gøre det, hvorfor skulle jeg så ikke også kunne gøre det?”«

Vaerdien af én internatio­nal spiller i NFL er enorm for alle udenlandsk­e spillere, mener Jon Kendle. Uanset om han slår igennem og bliver fast mand på holdet eller bliver valgt fra.

»Der er atleter i hele verden, det ved vi. Hvis en NFLspiller for eksempel kommer fra Nigeria til NFL, vil børn fra den region have nogen at se op til og taenke: ”Jeg har samme kropsbygni­ng og arbejdsmor­al som den spiller, ham kan jeg identifice­re mig med.” De vokser op og drømmer om at blive profession­elle atleter, og det er fantastisk, hvad hårdt arbejde kan gøre,« siger Jon Kendle.

»Uanset hvad har spillerne opnået så meget mere viden, end hvis de ikke havde vaeret med. De har fået en bedre forståelse for amerikansk fodbold, og de kan tage tilbage til deres hjemland og undervise yngre spillere. Og ikke kun til en vis grad som mig der underviser mine sønner i fodbold – de er i stand til at traene på et ph.d.niveau og sige, ”jeg var i NFL i så og så mange år”.«

Nielsen var den første

Danmark har ikke vaeret repraesent­eret i en officiel NFL-kamp siden Morten Andersen, der spillede i ligaen fra 1982 til 2007 som kicker. Derudover har Hans Nielsen spillet tre kampe for Chicago Bears i 1981.

Selv om det er svaert at finde officielle tal over udviklinge­n af internatio­nale spillere, vurderer Jon Kendle, at der sker en stigning fra år til år. Ifølge den såkaldte NFL Kickoff Guide, der bliver udgivet forud for hver saeson og skal give et indblik i ligaen, er der også sket en stigning i antal internatio­nale spillere, som var tilknyttet NFL-holdenes respektive traeningsl­ejre. I 2010 var der omkring 74 internatio­nale spillere, mens der i 2019 var omkring 93 med fødested uden for USA’s graenser.

Jon Kendle mener, at stigningen er et udtryk for ligaens graesrodsa­rbejde uden for USA. NFL’s globale vaekst som brand har vaeret enorm de seneste 30 år.

»Der bliver spillet flere og flere internatio­nale kampe, og digitalise­ringen har gjort verden mindre. Nu er du i stand til at taende for dit fjernsyn og se NFL i langt højere grad end tidligere. Det er sådan, mange unge i USA blev grebet af amerikansk fodbold, og sporten er mere tilgaengel­ig for unge i resten af verden. Der er blevet vist flere NFL-kampe i dansk fjernsyn, fordi Morten Andersen spillede, da der ikke var så mange internatio­nale spillere. Det har haft en stor effekt,« siger han.

Mellem 1991 og 2007 afviklede NFL en europaeisk turnering, NFL Europe, med en blanding af amerikansk­e og europaeisk­e hold. Siden 2005 har NFL desuden afviklet nogle af saesonens kampe i Mexico City og London.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark