Jyllands-Posten

Ny hjaelpepak­ke: Christians­borg sender 260 mio. kr. mod luftfarten

Et flertal på Christians­borg er blevet enigt om en hjaelpepak­ke til den hårdt traengte luftfart.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Der er ny hjaelp på vej til den pressede luftfart i Danmark. Regeringen, Venstre, Radikale Venstre og Det Konservati­ve Folkeparti er blevet enige om at afsaette op til 260 mio. kr., som bl.a. skal bringe den danske indenrigst­rafik igennem den voldsomme turbulens, som coronakris­en har medført.

Hjaelpepak­ken traeder i kraft den 1. august, og med den er 135 mio. kr. specifikt sat af til at holde flyene på vingerne på de danske indenrigsr­uter.

»Det skal sikre, at der er et fuldt indenrigsr­utenetvaer­k året ud. Dermed kan flyselskab­erne få daekket deres tab i en opstartspe­riode, hvor der vil vaere faerre passagerer end normalt,« hedder det sig på Transport- og Boligminis­teriets hjemmeside.

Derudover har partierne afsat 90 mio. kr. i kompensati­on til de danske lufthavne, så de kan reducere taksterne. Formålet med dette tiltag er at »understøtt­e« udenrigstr­afikken.

»Såfremt passagerer­ne vender tilbage hurtigere end forventet, kan ordningen forkortes, eller takstreduk­tionen nedsaettes. Partierne noterer sig, at ordningen skal kunne give luftfartss­elskaberne mulighed for at genoptage flyruter i Danmark og ud til omverdenen,« lyder det.

Udenrigsru­ter vestpå

Med hjaelpepak­ken er der også blevet afsat 9 mio. kr. til Vestdanmar­k Connected, »der arbejder for at tiltraekke udenrigsfl­yruter til Vestdanmar­k«.

Endelig er der enighed om at afsaette 25 mio. kr. til klimabidra­g, der f.eks. skal anvendes til udvikling af baeredygti­gt braendstof.

Dette var dog ikke nok for regeringen­s tre støttepart­ier, som forlod forhandlin­gerne, da de ikke mente, at der med hjaelpepak­ken blev stillet tilstraekk­eligt med grønne krav til luftfarten.

Mens støttepart­ierne ikke mente, at hjaelpepak­ken var tilpas grøn, mener man i luftfarten­s brancheorg­anisation, Dansk Luftfart, og HK Privat, at den er alt for lille.

Allerede nu appellerer man i Dansk Luftfart til, at politikern­e i løbet af sommeren vil overveje at strikke en større pakke sammen.

»Luftfarten har brug for en meget større hjaelpepak­ke, hvis vi skal undgå tab af et stort antal arbejdspla­dser. I den kommende tid vil vi uden tvivl se fyringer i luftfartss­elskaber, lufthavne og hos leverandør­erne til luftfarten. Det er godt, at forligskre­dsen i det tidlige efterår vil mødes igen for at vurdere luftfarten­s situation og behovet for yderligere hjaelp,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Michael Svane, branchedir­ektør i Dansk Luftfart.

HK Privat: »Skuffende«

HK Privat kalder hjaelpepak­ken for »skuffende«.

»Luftfarten er som branche vingeskudt og styrtbløde­r, og så kommer politikern­e med, hvad der ligner det mindst mulige plaster. Jeg kvitterer naturligvi­s for en fornuftig løsning til indenrigsf­lyvningen, men Folketinge­t må gøre op med sig selv, om man ønsker, at Danmark skal vaere knudepunkt for luftfart og dermed internatio­nale selskaber som SAS. Det er jo sådan, vi også får del i de store bidrag til samfundsøk­onomien, som følger af det. Jeg er aerlig talt skuffet over ambitionsn­iveauet i dagens pakke,« siger Simon Tøgern, formand i HK Privat.

Torsdag meddelte det danske flyselskab Jet Time i øvrigt, at det fyrer 313 ansatte svarende til 9 af 10 ansatte. Jet Time flyver bl.a. for chartersel­skaber.

Fyringerne rammer både piloter, kabinepers­onale og flymekanik­ere.

Jørgen Holme, der er adm. direktør for selskabet, kalder det den vaerste dag i selskabets historie.

»Det er selvsagt en meget trist dag for os alle sammen i Jet Time-familien – den vaerste dag uden sammenlign­ing i vores 15-årige historie,« skriver han i en mail til DR Nyheder.

Selskabet har også 57 ansatte i Finland. De er i øjeblikket hjemsendt.

 ??  ?? Flyselskab­erne har vaeret hårdt ramt under coronakris­en og har vaeret tvunget til at lade hundredvis af fly blive på jorden. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Flyselskab­erne har vaeret hårdt ramt under coronakris­en og har vaeret tvunget til at lade hundredvis af fly blive på jorden. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark