Jyllands-Posten

Nyt IMF-lån holder Ukraine vaek fra den økonomiske afgrund

I Ukraine har coronakris­en gjort ondt på en i forvejen presset økonomi, men med en netop godkendt lånepakke fra Den Internatio­nale Valutafond er der håb forude.

- CHRISTINA PEDERSEN

Coronakris­en har vaeret en uvelkommen gaest i Ukraine, hvor økonomien i forvejen var skrøbelig efter konflikten med Rusland om Krim-halvøen. Ukraine er ellers et af de lande, der har håndteret den sundhedsma­essige del af krisen godt. Regeringen lukkede f.eks. tidligere ned, end man gjorde hos naboerne fra Rusland, så ukrainerne har ikke vaeret så hårdt ramt af smitten og er så småt i gang med at åbne økonomien igen. Og det er der hårdt brug for.

Den 9. juni godkendte Den Internatio­nale Valutafond (IMF) nemlig et lån på 5 mia. dollars, der lige nøjagtigt holder landet på den rigtige side af den økonomiske afgrund. Lånet skal daekke et stort underskud på de offentlige finanser, servicerin­g af en høj offentlig gaeld og hjaelpe økonomien tilbage til det vaekstspor, som gryede i 2019.

Coronakris­en er salt i såret

Bevillinge­n af lånet er kommet, efter at Ukraine har imødekomme­t krav fra IMF om en banklov og en jordreform. Bankloven sikrer, at tidligere ejere af knap 100 banker, der blev likvideret eller nationalis­eret under oprydninge­n i landets banksektor, ikke kan gøre krav på ejerskab eller opnå kompensati­on gennem Ukraines korruption­splagede domstole.

Praesident Volodimir Zelenskij – en komiker, der sidste år vakte opsigt ved at vinde praesident­valget med stor vaelgeropb­akning – har derfor rigeligt at se til med at skifte jokes ud med seriøse reformer. Den nye banklov og jordreform er en god lakmusprøv­e på den provestlig­e og markedsven­lige praesident­s reformvilj­e.

I Ukraine er man ligesom i Danmark afhaengig af samhandel med udlandet. Derfor kommer de brud på globale forsynings­kaeder og opbremsnin­ger i de vigtigste handelspar­tneres økonomier, som coronakris­en har forårsaget, ganske ubelejligt. Saerligt den historisk store nedgang i vaeksten i EU gør ondt, da EU aftager over 50 pct. af Ukraines eksport. Recessione­n på det tredjestør­ste eksportmar­ked, Rusland, er yderligere salt i såret.

Det er også forventeli­gt, at man kommer til at se en nedgang i produktivi­teten og en kraftig stigning i arbejdsløs­heden. Sammen med et betydeligt fald i pengestrøm­mene fra de mange udlandsarb­ejdende ukrainere i isaer Rusland vil det saette en kaep i hjulet på det private forbrug. Ukraines økonomi forventes at skrumpe med 6 pct. i år, før den indhenter noget af det tabte med en forventet vaekst på 5,6 pct. naeste år.

Interessan­t marked

Ukraine er ellers et land, som mange danske eksportvir­ksomheder har haft et godt øje til – ikke mindst på grund af store maengder god landbrugsj­ord og en stor landbrugss­ektor. Landbruget

udgør rygraden i økonomien sammen med produktion af metaller og mineraler, men landbruget traenger i den grad til effektivis­ering. Her kan danske virksomhed­er byde ind med nogle af verdens bedste løsninger.

Herudover er der i Ukraine et ønske om mindre afhaengigh­ed af Rusland, og det gaelder også på energifron­ten. Der er stigende interesse for energi baseret på sol eller vind, så her kan danske virksomhed­er også vaere med.

Det er dog vaerd at bemaerke, at Ukraine trods den geografisk­e placering taet på EU har et vanskeligt forretning­sklima. Banksektor­en og den lokale valuta er svage, og risikoen for politisk uro lurer i baggrunden. Det er vigtigt at holde sig for øje for de danske virksomhed­er, der øjner muligheder i landet.

del af CO2-belastning­en blive talt dobbelt.

Impact investing

Alligevel vurderer jeg, at datamateri­alet er tilstraekk­eligt retvisende til, at vi nu inddrager en aktieporte­føljes CO2-fodaftryk i vores evaluering­smodel, når vi indkøber aftaler om kapitalfor­valtning på vegne af vores kunder (hvis det er et ønske, at dette element skal indgå). Dermed indeholder det endelige valg af den fremtidige investerin­gsstrategi f.eks. en CO2-belastning på lige vis som afkast, omkostning­er og andre elementer. Min tro er, at den naeste udvikling blandt et voksende antal investorer er en bevaegelse mod såkaldt ”impact investing”, hvor man i portefølje­n vaelger investerin­ger i selskaber, hvor man mener, at selskabet bidrager med en positiv effekt på miljøet.

Det kan vaere investerin­ger i ”grønne” virksomhed­er eller f.eks. i en virksomhed, der genanvende­r plast, der er samlet op i Stillehave­t. Igen lyder det meget ligetil, hvor man dog skal se sin ”impact investing” godt efter, idet en aegte ”impact investing”-mulighed eller investerin­gsforening ikke nødvendigv­is kan forventes at give et afkast. Så her kan det vaere vaerdifuld­t at have en overvejet holdning til dette område, før man kaster sig ud i den slags investerin­ger.

Ja, selv i finansverd­enen, der kan vaere en anelse stiv, sker der en evig, og spaendende, udvikling.

 ??  ?? Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskij, skal nu bevise, hvor reformvill­ig han er. Foto: Chris Helgren/AP
Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskij, skal nu bevise, hvor reformvill­ig han er. Foto: Chris Helgren/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark