Jyllands-Posten

Utopi at redde alle: Ejere udpeger krisens ofre

Staten stopper den kunstige ilt til erhvervsli­vet. Bankerne gør det samme. Det er nu, at ejerne skal traede i karakter. Men det er langt fra sikkert, at de gør det.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Coronakris­en taerer på erhvervsli­vets kapitalbuf­fer. Det kan ikke vaere meget anderledes, når en så massiv økonomisk krise rammer de danske virksomhed­er med en så voldsom og abrupt styrke.

Men hjaelpen fra staten har også vaeret tilsvarend­e hurtig og omfattende tilsat udbredt samfundssi­nd fra bankerne, der har udvist stor velvilje.

Det har lagt mange selskaber ned, og hele brancher har fået redningsve­st på for at undgå druknedøde­n. Det har givet dem tiden til at rette deres forretning­smodeller ind efter coronakris­ens nye virkelighe­d, tilpasse sig fremtiden og ikke mindst tid til at finde ny kapital, hvis det er nødvendigt.

Og det er det nu. De statslige hjaelpepak­ker er på tilbagetog, bankerne finder den konservati­ve kreditpoli­tik frem igen, og den danske økonomi er ved at finde fodfaeste i takt med, at restriktio­nerne for at inddaemme smittefare­n lempes. Redningsve­sten løsnes, og alle skal snart kunne flyde selv.

Det er langt fra sikkert, de kan det. Men det er ikke kun coronakris­ens skyld. Den globale pandemi har et stort ansvar for den økonomiske smertesild, men dansk erhvervsli­v var også skrøbeligt inden coronakris­en.

Nye undersøgel­ser fra bl.a. DI viser, at 7.000-8.000 virksomhed­er står til at tabe egenkapita­len på grund af coronakris­en.

En overvejend­e del vil komme fra de mest udsatte erhverv som eksempelvi­s hoteller, restaurant­er og store dele af detailhand­len. De hang nemlig i tovene i forvejen og har ikke haft kraefter til at laegge penge til side til dårlige tider.

De fleste glemmer måske, at mange års økonomisk opsving langt fra er kommet alle til gode. I 2018 kørte således 4 af 10 af de godt 280.000 virksomhed­er, der ifølge analysefir­maet Bisnode aflagde regnskab, med underskud.

Der var før coronakris­en brug for en hovedrengø­ring, og det er der også efter coronakris­en.

De meget lave renter, der nu formentlig vil fortsaette i en rum tid endnu, bevarer alt andet lige erhvervsli­vet i status quo.

Prisen på gaeld er så billig, at der skal en meget stor gaeldsbyrd­e til for at vaelte laesset. Nu kommer coronakris­en og udstiller de svageste. De er i krisens første faser blevet hjulpet på linje med andre ramte virksomhed­er. Men nu stopper støttefest­en langsomt men sikkert, og alle skal kunne flyde af sig selv.

Det retter fokus mod ejerne. De skal komme med den manglende kapital. Det presser ikke kun de virksomhed­er, der af den ene eller anden grund var udsatte før krisen.

Havde de behov for at genopfinde sig selv og finde en vej ud af en strukturel klemme for et halvt år siden, er pinen kun blevet så meget større. Uden rettidig omhu og en fremtidssi­kret forretning­splan er det svaert at se en udvej. Det kan ikke vaere meget anderledes.

Men der er også en helt anden type virksomhed­er, som maerker presset. Det er virksomhed­sejere, herunder kapitalfon­de, som optimerer deres afkast ved at lade deres selskaber køre med en stram, trimmet kapitalstr­uktur.

Det giver ikke meget sul på kroppen til en kold, regnvejrsd­ag og slet ikke til en måneder lang coronakris­e. Når der så laegges til, at krisen også har afsløret store svagheder i de globale forsynings­kaeder, udløst endnu flere sociopolit­iske usikkerhed­er og genvakt en mere konservati­v tilgang til risikostyr­ing er finansiel robusthed blevet et must.

Det siger sig selv, at bankerne har det på samme måde.

Det betyder, at bolden endelig er spillet over til ejerne. Det er dem, der rettelig skal sidde med ansvaret, risikoen og selvfølgel­ig også muligheden for den største gevinst.

Det er langt hen ad vejen en nøgtern vurdering af forretning­smodeller, granskning af organisati­oners samlede kompetence­r og ikke mindst modet til at taenke stort, der afgør investerin­gsviljen.

Redningsve­sten løsnes, og alle skal snart kunne flyde selv. Det er langt fra sikkert.

Det bør statslige hjaelpepak­ker, beskatning­sregler og finanspoli­tiske investerin­gspakker ikke aendre afgørende på. Alle kan og skal ikke reddes fra coronakris­en. Der er tilmed oprettet en statslig krisefond, der ved regulaere markedssvi­gt kan samle konkurstru­ede, samfundsba­erende virksomhed­er op.

Det kan lyde kynisk, men det er den dynamik, som omstilling­en af dansk erhvervsli­v til en mere digital og baeredygti­g fremtid har brug for.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark