Jyllands-Posten

Aarhusians­ke retssager sendes til Herning og Holstebro

Retten i Herning og Retten i Holstebro vil hjaelpe med at nedbringe aarhusians­k sagspukkel.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Retten i Aarhus har fået mulighed for at sende en del af sin ophobede sagspukkel til andre retskredse. Domstolene i Herning og Holstebro har tilbudt at stille kapacitet til rådighed for at nedbringe antallet af ventende sager i Aarhus.

»Det flytter ikke bjerge, men det er en fantastisk kollegial gestus. Stor ros til mine kolleger,« siger retspraesi­dent Bodil Ruberg, Retten i Aarhus.

Retten i Aarhus har saerligt siden bandekonfl­ikten i 2017 skullet behandle flere arrestants­ager, som kommer oven i en i forvejen stor sagsbunke.

»Hvor vi før lå på 40 arrestante­r, ligger vi i dag på 140. De sager skal håndteres løbende, og det betyder, at en faerdselss­ag kan blive rigtig gammel, inden den bliver afgjort,« beklager Bodil Ruberg.

For at føje spot til skade kom coronanedl­ukningen, som betød, at Retten i Aarhus måtte aflyse og udskyde 212 straffesag­er. I øjeblikket er der op til 18 måneders ventetid på at få en sag berammet, og rettens sekretaria­t arbejder nu på at udvaelge de sager, som vil kunne gennemføre­s hurtigere i Herning og Holstebro.

Screener sager

»Det bliver primaert domsmandss­ager, hvor man er nogenlunde sikker på, at vidner og den tiltalte dukker op. Vi er i gang med at screene sager, og vi har også spurgt nogle forsvarere, om de har nogen oplagte sager. Det kan vaere meget belastende at have en verserende sag, så nogle ønsker måske en hurtig afgørelse, hvis det kan lade sig gøre,« siger Bodil Ruberg.

Retten i Holstebro har tilbudt at stille en retsdag om ugen – ca. 50 retsdage det kommende år – til rådighed. Ifølge retspraesi­dent Christian Schou skyldes tilbuddet et ønske om, at borgere i forskellig­e retskredse skal have nogenlunde samme ventetider ved retterne.

»Det er ikke sådan, at Retten i Holstebro kan løse Aarhus’ problem, men vi kan måske vaere med til at afhjaelpe det lidt,« siger han.

Tilbuddet fra Retten i Herning

er også 50 retsdage, selv om retten ifølge retspraesi­dent Steen Friis Nielsen selv er presset.

»Men vi har trods alt ikke så lange sagsbehand­lingstider som Retten i Aarhus. De må selv udvaelge sagerne, og så stiller vi en retssal til rådighed, i håb om at vi kan få nivelleret sagsbehand­lingstider­ne lidt,« siger Steen Friis Nielsen.

To ekstra dommere

Retspraesi­denten Bodil Ruberg, Retten i Aarhus, regner med, at sagsbunken kan reduceres yderligere i efteråret. Domstolsst­yrelsen har netop informeret Retten i Aarhus om, at den får tilført en såkaldt bunkedomme­r i et år, fordi Justitsmin­isteriet har afsat yderligere penge til domstolene. En anden bunkedomme­rstilling bliver snart besat, så fra efteråret råder retten sandsynlig­vis over to ekstra dommere.

»Vi skal have ekspederet så mange straffesag­er som muligt, så vi kan få nedbragt de ventetider. Det er vigtigt for borgerne, og det er også vigtigt for os selv, fordi der kommer tillaegsan­klageskrif­ter i nogle af de sager, som venter. Det er en ond cirkel, der er svaer at bryde.«

 ??  ?? Jacob Bundsgaard (S), aarhusborg­mester. Privatfoto
Jacob Bundsgaard (S), aarhusborg­mester. Privatfoto
 ??  ?? Michael Mühlebach Christians­en, Jøden, rapper. Foto: Mikkel Laumann
Michael Mühlebach Christians­en, Jøden, rapper. Foto: Mikkel Laumann
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark