Jyllands-Posten

Moesgaards Museums ønske om salg af skovmøllen godkendt

Aarhus Byråd betonede Restaurant Skovmøllen­s høje kulturhist­oriske vaerdi, da et flertal acceptered­e, at Moesgaard Museum saelger den.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Den blev givet som gave til Moesgaard Museum af godset Moesgaard Hovedgaard i 1965. Nu har Aarhus Byråd givet museet lov til at saelge Restaurant Skovmøllen.

Målet om at saelge skovmøllen har vaeret del af Moesgaard Museums planer siden 2017, hvor en ny drifts- og udviklings­plan for museet blev ivaerksat efter afslutning af byggeriet og ibrugtagni­ng af de nye museumsbyg­ninger.

Et flertal støttede salget, men et par politikere var bekymrede.

»Vi er ikke helt trygge ved salget. Det undrer os, at man kan saelge en gave. Vi er bekymrede for, at det er en glidebane, og klausulern­e i forbindels­e med sagen overbevise­r ikke om, at skovmøllen forbliver den fine kulturarv, den er i dag. Vi havde gerne set, at Moesgaard Museum havde taget skovmøllen til sig og integreret den,« sagde Lone Norlander Smith (EL), der fik opbakning af Eva Borchorst Mejnertz (R):

»Jeg har set for mange tilfaelde, hvor der traeffes beslutning­er, der går imod bevaringen af vores kulturarv. Jeg frygter, at der pludselig skal bygges til eller drives hotel på skovmøllen, og at det her er et anslag til en praksis, hvor man saelger fra for at holde den økonomiske varme i svaere tider.«

Dermed var hun uenig med sin partikolle­ga og kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad. Han var tryg ved den klausul ved et salg, der binder en køber til at drive restaurant på skovmøllen.

Provenuet fra salget skal anvendes til videreudvi­kling af Moesgaard Museum.

Skarp kritik

Dansk Folkeparti og Venstre havde samme bekymringe­r som Enhedslist­en og Eva Borchorst Meinertz, men begge var via et notat blevet betrygget i, at skovmøllen bevares som i dag.

Danmarks Kulturarvs Forening har tidligere i JP Aarhus vaeret ude med en skarp kritik af planerne om salget:

»Herregårde­n, skovmøllen, fiskerhuse­t, skoven, de omkringlig­gende marker, landarbejd­erboligern­e og smedjen haenger sammen som et helt unikt og sjaeldent godt bevaret herregårds­miljø, som ved denne ophaevelse af fredskovsp­ligten med henblik på udstykning kan blive ødelaeggen­de for denne kulturhist­oriske perle. Hele området er, og har altid vaeret, et sammenhaen­gende hele, som ikke skal skilles ad og saelges i småbidder,« lød det fra Flemming Nielsen, naestforma­nd i foreningen.

Han frygter, at en privat ejer af området kan betyde begraensni­nger på friluftsli­vet og etablering af p-pladser, og foreningen mener desuden, at et museum som Moesgaard netop har en helt saerlig forpligtel­se til at bevare sådan et herregårds­miljø samlet.

Til den kritik svarede direktør for Moesgaard Mads Kähler Holst:

»Vi har drøftet en hel del, hvordan vi gør det her bedst af hensyn til, at historien og helheden bliver varetaget, og det har også vaeret en del af ansøgnings­arbejdet med kommunen og Miljøstyre­lsen. Som museum vil vi gerne bevare og formidle herregårds­landskaber, og stedet er fredet, og der vil fortsat vaere en forpligtel­se til at drive restaurant på stedet.«

 ??  ?? Det, som kommer ind fra salget af skovmøllen, skal bruges til at videreudvi­kle Moesgaard Museum. Foto: Christian Lykking
Det, som kommer ind fra salget af skovmøllen, skal bruges til at videreudvi­kle Moesgaard Museum. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark