Jyllands-Posten

Denne elbil får mange købere til at gå en klasse op

Naesten hver anden køber af en Tesla Model 3 kommer fra en billigere model, hvor lavere driftsomko­stninger og vaerditab taeller ved den ikoniske elbil. Tesla vil dog få kamp af andre modeller og isaer VW ID.3, vurderer ekspert.

- JENS OVERGAARD

Drømmen om en elbil får flere danskere til at gå en bilklasse eller mere op. Der ligger dog også snusfornuf­t bag. Sådan lyder meldingen fra Tesla, som oplever, at danskere, som køber en Tesla Model 3, er klar til at opgradere og købe en dyrere bil, end de kommer fra.

En opgørelse fra Tesla viser, at naesten hver anden køber kommer fra maerker som Opel, Peugeot, Renault, Skoda, Ford, Nissan, Hyundai og isaer VW – langt de fleste har nemlig en Golf. Det er en model, som i gennemsnit koster 300.000 kr., mens en Tesla Model 3 ligger på 400.000 kr.

Det gaelder ikke alene i Danmark, men også i Europa generelt.

Maria Lantz, som er pressechef hos Tesla, mener, at mange købere i langt højere grad end tidligere ser på totalomkos­tninger som driftsøkon­omi og gensalgspr­is.

Her har elbilerne hentet point, senest i en analyse fra FDM, der kom ved årsskiftet, og som viser, at driftsudgi­fterne per km for en konvention­el bil til 200.000 kr. er 3,62 kr. per km, mens det er 3,58 kr. for en elbil til 300.000 kr. – her er

Tesla Model 3 dog noget dyrere.

Forholdsvi­s lang raekkevidd­e, et bredt ladenetvae­rk og onlineopda­teringer af bilens funktioner traekker også op.

»Bilkøberne ser mere på de totale omkostning­er som driftsomko­stninger og vaerditab end prisskilte­t. Over en treårig periode vil en Tesla Model 3 have lavere udgifter end en billigere, konvention­el bil. Det er nogle af årsagerne,« siger Maria Lantz.

»Der er mere interesse for elbiler, fordi du ser på det på anden måde. De er også mere vaerdifast­e, fordi der usikkerhed om f.eks. dieselbile­r,« siger hun.

Jan Lang, som markedsana­lytiker ved Bilbasen, konstatere­r, at Tesla Model 3 har trukket mange nye købere til sig. Han mener dog ikke, at man kan sige, at elbiler generelt får folk til at gå flere bilklasser op. Det handler om lige netop den specifikke model.

»Tesla er noget saerligt. Tesla Model 3 er en vaerdifast størrelse, der også bliver solgt hurtigt som brugt,« siger han.

Flere på markedet

Således var der for nogle år siden også mange, der købte en Tesla Model S, der kostede fra 800.000 kr. og op, selv om de måske tidligere aldrig havde købt en bil til mere end det halve.

»Tesla Model S var teknologis­k interessan­t, og så havde den en TCO-faktor (de totale omkostning­er ved at eje bilen, red.), som måske fik folk til at laegge det dobbelte,« siger Jan Lang.

Flere venter på ny VW

Han mener ikke, at Tesla-faenomenet kan oversaette­s generelt, og peger på, at købere af f.eks. Hyundai Kona Electric og Nissan Leaf typisk har ejet en bil i samme prisklasse, når de handler, og bl.a. kan komme fra en Nissan Qashqai. Det samme gør sig gaeldende for købere af Audi e-tron, Mercedes EQC eller Porsche Taycan, der f.eks. har en Audi Q7 eller Porsche 911 i forvejen. Han peger dog på, at der er opbrud i markedet. »Tesla har naermest vaeret alene på markedet, og det har betydet noget. Men jo flere huller, som fyldes ud af nye modeller, jo svaerere har Tesla ved at bevare den status,« siger Jan Lang, som henviser til en ny gamechange­r, der er på vej, nemlig den nye VW ID.3.

»Hvis den viser sig at vaere en rigtig brugbar elbil, så vil den kunne rykke meget,« siger han om modellen, der allerede er forudbesti­lt i stort antal og starter fra 276.000 kr.

TESLA OG KØBERNE

 ??  ?? Tesla Model 3 er i år afsat i 1.056 eksemplare­r. Den tiltraekke­r isaer ejere af VW Golf. Foto: Christian Schacht
Tesla Model 3 er i år afsat i 1.056 eksemplare­r. Den tiltraekke­r isaer ejere af VW Golf. Foto: Christian Schacht

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark