Jyllands-Posten

Dna fra undertrykt folkeslag i Kina brugt i dansk forskning

Uighurers dna er blevet anvendt i dansk forskning. Der skal nu laves en redegørels­e om samarbejde­t med Kina.

- MATIAS SEIDELIN MADS BONDE BROBERG matias.seidelin@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Forskere fra Københavns Universite­t har undersøgt genmateria­le fra 324 medlemmer af det undertrykt­e muslimske folkeslag uighurerne i Kina, som udsaettes for omfattende overvågnin­g af styret.

I internatio­nale forsknings­miljøer er der bekymring for, om blodprøver fra uighurer er blevet afgivet frivilligt og med samtykke, og derfor er flere videnskabe­lige artikler trukket tilbage eller underkaste­t naermere undersøgel­se. Af samme grund bør det rejse et »rødt flag«, at danske forskere har anvendt dna-prøver af uighurer, mener Maya Wang, Kinaanalyt­iker hos den amerikansk­e menneskere­ttighedsor­ganisation Human Rights Watch:

»Jeg mener, at det helt klart bør undersøges i Danmark, hvordan disse dna-prøver er blevet tilvejebra­gt.«

Projektet foregik i 2017, da forskerne ved hjaelp af genmateria­let undersøgte et produkt fra den amerikansk­e biotech-gigant Thermo Fisher. De kom frem til, at produktet var velegnet til bl.a. at lave »komplekse slaegtskab­sanalyser« af uighurer ud fra deres dna.

Netop Thermo Fisher stoppede sidste år med salg til Kina, efter kritik af at dets udstyr blev anvendt til kontrovers­iel dna-baseret overvågnin­g og registreri­ng af uighurer.

Af projektet fremgår det, at uighurerne har afgivet samtykke, men det er uvist hvordan.

Den ledende forsker på projektet, professor Niels Morling fra Retsmedici­nsk Institut på Københavns Universite­t, siger, at de danske regler er overholdt, og at man har stolet på samarbejds­partnere i Kina. En person, der selv er uighur, tog ifølge Morling alle eller en del af prøverne og bragte dem til Danmark.

Niels Morling har flere forbindels­er til Kina. Bl.a. har han ifølge et cv fra 2012 vaeret rådgivende ekspert for

Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed i Kina.

Han har »ingen kommentare­r« til Kinas undertrykk­else af uighurerne, men anser det for relevant at have kontakt til Kina, som han kalder »den store spiller« på området:

»Hvis man vil øge retssikker­heden og forbedre de retsgeneti­ske undersøgel­ser, må man jo hjaelpe dem.«

Prodekanen for forskning, Mogens Holst Nissen fra Det Sundhedsvi­denskabeli­ge Fakultet på Københavns Universite­t, oplyser, at han nu har bedt om en redegørels­e i sagen.

Professore­n og de forfulgte uighurer

 ??  ?? Foto: Brian Karmark
Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark