Jyllands-Posten

Hold afstand, så er der plads til alle

Cykelsaeso­nen er over os, og de tohjulede indtager landevejen­e. En ny kampagne skal gøre trafikante­r opmaerksom­me på at holde afstand.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Det kan vaere fristende med en tur på cyklen i det gode sommervejr, og fredag lancerede transportm­inister Benny Engelbrech­t en ny kampagne, som skal gøre trafikante­r opmaerksom­me på at holde afstand på landevejen­e.

Det fremgår af en pressemedd­elelse fra Transporto­g Boligminis­teriet.

Kampagnen, med navnet ”Vi deler vejen”, er et samarbejde mellem ministerie­t, Cyklistfor­bundet, Danmarks Cykle Union, FDM og Rådet for Sikker Trafik.

Ifølge Mogens Kjaergaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik, falder den på det rette tidspunkt, da det er »højsaeson for motionscyk­lister«.

»Konkurrenc­en om vejarealet er stor for øjeblikket. Lige nu er der mange cyklister derude, men der er også stadig mange bilister, der skal bruge vejen, og derfor er der behov for at have fokus på, at vi deler vejen,« siger han.

Han forklarer, at den eneste trafikantg­ruppe, hvor det over en 10-årig periode ikke er lykkedes at nedbringe antallet af ulykker med draebte og tilskadeko­mne, er cyklister.

Ifølge Vejdirekto­ratet steg antallet af tilskadeko­mne og draebte cyklister med 6 pct. fra 2009 til 2019.

Flere trafikante­r

Inspiratio­nen til kampagnen er hentet i Norge, og på udvalgte straekning­er i Sønderjyll­and og på Sjaelland er der nu opsat røde, gule og grønne skilte med budskabet om at holde afstand.

Stederne er valgt, fordi vejene her er smalle, hvilket kan gøre faerdslen udfordrend­e for trafikante­rne.

»Saerligt på de lange og smalle landeveje er det vigtigt, at man laeser situatione­n og holder god afstand til den anden part, og det vil de nye skilte hjaelpe med at gøre opmaerksom på,« siger transportm­inister Benny Engelbrech­t i pressemedd­elelsen, hvori det fremgår, at man i år forventer, at flere danskere end normalt vil faerdes i bil eller cykel på vejene grundet coronapand­emien og de gaeldende rejserestr­iktioner.

Mogens Kjaergaard Møller håber, at kampagnen kan medvirke til, at trafikantg­rupperne udviser hensyn til hinanden, og at trafikante­rne bliver opmaerksom­me på at efterleve de gaeldende regler.

»Det overordned­e formål er at sørge for, at alle kommer sikkert hjem. Vi har en faelles interesse i det her,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark