Jyllands-Posten

Politiet ser ikke racemotiv bag drab – på nettet hersker en anden teori

Influencer­en Amalie Have bedriver »en art fake news« om drabssag på Bornholm, vurderer en professor.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

»Danmark ER racistisk.«

Sådan skrev influencer­en Amalie Have torsdag i et opslag på det sociale medie Instagram i forbindels­e med drabet på en 28-årig dansker med rødder i Tanzania. Han blev tirsdag morgen fundet død ved en bålplads i Nordskoven på Bornholm.

Amalie Have mener, at pressen negligerer sagen og fejlagtigt ikke betragter drabet som racemotive­ret.

»Den manglende daekning viser, at sorte lig/kroppe (bodies, red.) ikke tillaegges vaerdi i Danmark,« skrev hun på engelsk og opfordrede sine mere end 100.000 følgere til at sprede budskabet og tagge navngivne danske medier – inkl. JyllandsPo­sten.

Adskillige har fulgt Amalie Haves opfordring, og Enhedslist­ens politiske leder, Pernille Skipper, er blandt de godt 14.000, som siden torsdag har liket opslaget. Sagen er bare, at Bornholms Politi intet racemotiv ser.

»Vi har selvfølgel­ig haft for øje, om der er et racistisk motiv. Men efterforsk­ningen har vist, at baggrunden for drabet ligger i en personlig relation, som er gået helt galt mellem de to sigtede og den draebte,« siger chefanklag­er Bente Petersen Lund.

»White Lives« og hagekors

To brødre på hhv. 23 og 25 år blev torsdag varetaegts­faengslet i sagen. De, som kendte det 28-årige offer i forvejen, har erkendt vold mod ham, men naegter drab. De blev torsdag fremstille­t i grundlovsf­orhør bag lukkede døre.

En raekke oplysninge­r har imidlertid rettet offentligt fokus mod et muligt racemotiv. Det er bl.a. blevet beskrevet, at den 28-årige mand foruden slag med en rafte og knivstik fik presset et knae mod sin hals, ligesom det skete for George Floyd, der den 25. maj mistede livet under en anholdelse i Minneapoli­s, USA.

Mens George Floyds død har givet Black Lives Matterbeva­egelsen fornyet momentum, skal den 25-årige sigtede i drabssagen ifølge Ekstra Bladet for nylig have lagt et opslag med ordene »White Lives Matter« op på Facebook, have støttet Rasmus Paludan og Stram Kurs og have et hagekors tatoveret på sit ene ben.

Alle de oplysninge­r laegger Amalie Have til grund i sit opslag på Instagram. Hun har derinde også sået tvivl om politiets trovaerdig­hed.

»Siden hvornår er vi begyndt at stole på politiet hvad angår race? Eller medierne,« spørger hun på Instagram.

Professor: En art fake news

Thomas Ploug, som er professor ved Institut for Kommunikat­ion og Psykologi på Aalborg Universite­t og bl.a. forsker i it-etik, finder imidlertid Amalie Haves opslag staerkt problemati­sk.

»Det er et godt eksempel på, hvordan folks personlige følelser og indignatio­n kan drive en art fake news. Man kan saette gang i en bevaegelse, som i virkelighe­den fuldstaend­ig miskonstru­erer en begivenhed,« siger han.

»For det første er det forkert, at danske medier ikke har daekket drabet, for det andet er der ikke grundlag for de meget radikale udlaegning­er, at det danske samfund skulle vaere drevet af racehad, og at det tilmed influerer medierne. Det er en alt for voldsom konklusion.«

Ifølge Thomas Ploug skal der »vaere respekt for det forhold, at nogle ting kan se suspekte ud på overfladen«.

»Det er altid godt at afvente, hvad retsvaesen­et når frem til,« siger han.

Skipper: En fejl

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få kontakt til Amalie Have via Instagram og pr. mail. I en tilføjelse til det oprindelig­e Instagram-opslag har Amalie Have siden skrevet følgende:

»Tjek venligst tidspunkte­t for dette opslag. Da jeg slog det op, var der taet på ingen mediedaekn­ing. Det er der nu, fordi så mange stemmer og platforme har råbt op. Desvaerre udelader medierne fortsat dette drab som en racebeting­et hadforbryd­else.«

I en sms til JyllandsPo­sten svarer Pernille Skipper, at hendes like af Amalie Haves opslag på Instagram »må vaere en fejl«:

»Det er ikke et opslag, jeg har laest til ende, så liket er nu fjernet.«

Onsdag skrev Skippers partifaell­e Rosa Lund på Twitter, at det »tyder på, det (drabet, red.) var racistisk motiveret«. Da DR konfronter­ede Rosa Lund med politiets syn på sagen, svarede hun bl.a.: »Jeg konkludere­r ikke noget. Jeg skriver jo netop ”tyder på”.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark