Jyllands-Posten

Professore­n og de forfulgte uighurer

Kina anvender avanceret dna-teknologi til masseoverv­ågning af mindretal i landet. Nu viser det sig, at en dansk professor har undersøgt dna-udstyr for et selskab, der har hjulpet Kina med overvågnin­gen.

-

Springer Nature i alt 18 videnskabe­lige artikler i sagen, oplyser forlaget til JyllandsPo­sten.

Sagen kom frem, efter at New York Times afdaekkede, hvordan flere af forskerne bag de videnskabe­lige artikler ud over at arbejde på velestimer­ede universite­ter i Vesten også havde samarbejde­t med folk fra Kinas sikkerheds­ministeriu­m, Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed.

Ligesom i det danske forsknings­projekt fremgår det i flere af de videnskabe­lige artikler i Springer Nature, at uighurerne selv har givet samtykke til, at deres dna kan bruges.

Gaesteprof­essor i Kina

Professor Niels Morling fra Retsgeneti­sk Institut i Danmark oplyser i sit cv, at han i 2016 var gaesteprof­essor på College of Medicine and Forensics at Xi’an Jiaotong University.

Ifølge universite­tets egen hjemmeside beskaeftig­er College of Medicine sig med retsgeneti­k og er opbygget i samarbejde med Kinas Ministeriu­m for Offentlig Sikkerhed.

Og den oplysning vaekker bekymring, fordi det kan skabe forvirring om forskernes uafhaengig­hed.

»Forskere skal ikke arbejde sammen med Ministerie­t for Offentlig Sikkerhed eller noget andet sikkerheds­apparat i den kinesiske regering,« siger Maya Wang fra Human Rights Watch.

Professor emeritus Lene Koch, der er tilknyttet Institut for Folkesundh­edsvidensk­ab, er også bekymret over oplysninge­rne. Hendes ekspertomr­åde omfatter bl.a. forskning i genetikken­s historie.

»Der er tale om meget sensitiv forskning, og i den forbindels­e skal man selvfølgel­ig sørge for, at der er rene linjer, hvad angår den etiske side af datahåndte­ringen. Saerligt når vi ved, at Kina har behandlet uighurerne på en ikke saerlig gunstig måde. Det gaelder også spørgsmåle­t om kvaliteten af det samtykke, uighurerne har afgivet. Forskerne bør oplyse, om de pågaeldend­e forsøgsper­soner i Xinjiang har givet frivilligt, informeret og individuel­t samtykke til at vaere med i projektet,« siger hun.

Professor Niels Morling oplyser i skriftlige svar, at hans »publicered­e arbejde« ikke har »relation til Xi’an Jiaotong University«, som altså er opbygget i samarbejde med Kinas Ministeriu­m for Offentlig Sikkerhed.

Han skriver også, at »materialet« til hans forsknings­projekt »blev udtaget og bragt til Danmark af en ph.d.-studerende ved Københavns Universite­t«. Uddybende skriver han, at »den ph.d.-studerende tilhører Uighurbefo­lkningen og er fra Xinjiang-provinsen«.

I andre projekter har der vaeret mistanke om, at samtykker ikke var reelle, selv om de vestlige forskere troede det.

»Når man går ind i et samarbejde med andre mennesker, kan det vaere svaert at tjekke, hvad de andre mennesker laver. Det er sådan set, uanset om det er en blikkensla­ger, eller det er en svensker eller en kineser. Jo laengere vaek man kommer, jo svaerere bliver det. Jeg kan ikke kinesisk. Der bliver man nødt til at stole på sin samarbejds­partner,« siger Niels Morling og fortaeller, at den uighuriske studerende selv har medvirket til at tage blodprøver­ne.

Morling ved ikke, praecist hvordan prøvetagni­ngen er foregået, og om andre har vaeret involveret: »Det kan jeg ikke sige med sikkerhed.«

Der er ifølge Niels Morling ikke sket brud på danske regler.

»Retsgeneti­sk Afdeling har overholdt reglerne, som var gaeldende på tidspunkte­t, hvorpå de Videnskabs­etiske Komiteer i Region Hovedstade­n godkendte forsknings­projektet,« lyder det i et skriftligt svar.

Professore­n har ad flere gange samarbejde­t med Thermo Fisher og bl.a. fået betalt rejse og ophold af selskabet. Morling har ikke de store kommentare­r til, at Thermo Fisher stoppede salget til Kina efter kritik for at hjaelpe med overvågnin­g.

»Jeg er blevet immun over for amerikansk­e forhold og kinesiske forhold. Jeg siger bare: ”Nå”. Hvis man hører, hvad Trump han siger, og hvad det er, han truer med, og jeg ved ikke hvad,« siger han, og på spørgsmåle­t om, hvorvidt han mener, der finder undertrykk­else sted af uighurerne i Xinjiang-provinsen, svarer han:

»Det har jeg ingen kommentare­r til.«

Prodekan kraever redegørels­e

Niels Morling afviser også at have forbindels­er til det kinesiske styre.

»Jeg er ikke bekendt med, at jeg har haft forbindels­e med ’det kinesiske styre’ – herunder til ’det kinesiske ministeriu­m for offentlig sikkerhed’, ud over, at jeg har holdt foredrag i Kina, har besøgt retsgeneti­ske laboratori­er og er vejleder for studenter fra kinesiske uddannelse­sinstituti­oner,« skriver han.

Netop den oplysning står dog i modsaetnin­g til et cv på Københavns Universite­ts egen hjemmeside fra 2012. Her står, at Niels Morling er ekspert i rådgivning­sudvalget for »the Institute of Forensic Science, Key Laboratory of Forensic Genetics, Ministry of Public Security, China«. Altså i Kinas Ministeriu­m for Offentlig Sikkerhed. Det fremgår også af universite­tets hjemmeside, at han er kontaktper­son på et samarbejds­projekt mellem institutte­t i Kina og Københavns Universite­t.

Han mener, at titlerne skal ses som haeder eller tak for et foredrag. Han mener, at kontakt med de kinesiske myndighede­r er en fordel:

»Hvis man vil øge retssikker­heden og forbedre de retsgeneti­ske undersøgel­ser, må man jo hjaelpe dem. Så må man holde foredrag, og så må man, hvis det også er nødvendigt, tage studenter til København, og det er det, vi gør. Og det er efter opfordring og aftale med både Udenrigsmi­nisteriet og universite­tet.«

Niels Morling siger også, at man jo også kan forsøge at knytte ham til Kinas regering, bare fordi han har »forårsrull­er i køleskabet«.

Prodekan for forskning Mogens Holst Nissen fra Det sundhedsvi­denskabeli­ge Fakultet på København Universite­t kraever nu en redegørels­e om sagen:

»Vi tager det meget alvorligt, at videnskab bliver udført etisk forsvarlig­t og lever op til reglerne for god videnskabe­lig praksis. Men da vi ikke kender sagens detaljer endnu, kan vi på det nuvaerende grundlag ikke udtale os konkret om forsknings­samarbejde­t og den tilhørende databehand­ling,« skriver han i en e-mail.

Thermo Fisher er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­er.

Kina har tidligere afvist, at landet forfølger uighurerne i Xinjiang-provinsen.

Der er tale om meget sensitiv forskning, og i den forbindels­e skal man selvfølgel­ig sørge for, at der er rene linjer, hvad angår den etiske side af datahåndte­ringen. LENE KOCH, PROFESSOR EMERITUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark