Jyllands-Posten

Spor fra 40-årig mand »ledte direkte ind i den iranske efterretni­ngstjenest­e«

Chatbesked­er og et hemmeligt vidne var med til at faelde Mohammad Davoudzade­h Loloei for spionage i Ringsted og medvirken til forsøg på manddrab.

- SIMONE SKYUM simone.b.skyum@jp.dk

Fredag faldt der dom i en »helt usaedvanli­g« sag om iransk spionage og attentatpl­aner i Danmark. Attentatpl­anerne var for to år siden skyld i, at store dele af Danmark blev lukket ned i en enorm politiakti­on.

Den 40-årige norsk-iraner Mohammad Davoudzade­h Loloei blev ved Retten i Roskilde kendt skyldig i spionage for en iransk efterretni­ngstjenest­e samt medvirken til efterretni­ngstjenest­ens forsøg på manddrab. Han blev idømt syv års faengsel, ligesom han blev udvist af Danmark for bestandig. Sagen er anket til landsrette­n.

Dommen er ekstraordi­naer, vurderer terrorfors­ker Magnus Ranstorp, forsknings­leder på Forsvarshø­jskolen i Stockholm.

»At kunne forbinde individer til den iranske efterretni­ngstjenest­e og kunne fremføre beviserne herfor er ekstremt usaedvanli­gt. De er normalt meget gode til at skjule, hvad de laver,« siger han.

Han beskriver norsk-iraneren som »en lille fisk« i den iranske efterretni­ngstjenest­e, men »en stor fisk« for Danmark.

Det er tidligere operativ chef i Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) Frank Jensen enig i.

»Ethvert land, der er i stand til at dømme en agent for den iranske efterretni­ngstjenest­e, det er meget, meget staerkt. Han har ikke vaeret nogen stor spiller for den iranske efterretni­ngstjenest­e. Men han har haft en vigtig opgave, der er gået galt. Det er virkelig en cadeau til PET,« siger Frank Jensen, der i dag arbejder som analytiker ved TV 2 Nyhederne.

Han mener også, at selve formålet med spionagen er helt usaedvanli­gt:

»Indhentels­e af oplysninge­r, der skal føre til likviderin­g af en person – jeg kan ikke huske en lignende sag før.«

Chatbesked­er og kamera

Mohammad Davoudzade­h Loloei blev anholdt godt tre uger efter den landsdaekk­ende politiakti­on, der spaerrede broer af, og hvor biler holdt i kilometerl­ange køer for at blive undersøgt. Under aktionen ledte kampklaedt politi efter en sort Volvo, der viste sig ikke at have noget med sagen at gøre.

Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) forklarede efterfølge­nde, at aktionen havde handlet om, at en iransk efterretni­ngstjenest­e planlagde et attentat mod en eksilirane­r bosat i Ringsted. Eksilirane­ren er et ledende medlem af den iranske oprørsgrup­pe ASMLA, der af det iranske praestesty­re anses for at vaere en terrorbeva­egelse.

I en pamflet, som JyllandsPo­sten fik udleveret fra den iranske ambassade, blev tre navngivne ASMLA-medlemmer i Danmark da også beskrevet som efterlyste terroriste­r på en liste, der ifølge eksperter lignede en »dødsliste«.

Den 25.-27. september 2018 – dagene op til den store politiakti­on – befandt Mohammad Davoudzade­h Loloei sig netop i Ringsted. Her var han ifølge kendelsen indkvarter­et på et hotel og havde medbragt et avanceret kamera.

Retten fandt det bevist, at han her arbejdede som agent for en iransk efterretni­ngstjenest­e ved at foretage observatio­ner og tage fotos og videoer på den adresse, hvor eksilirane­ren havde bopael. Materialet skulle ifølge kendelsen bruges som led i den iranske efterretni­ngstjenest­es planer om at udføre et attentat mod det ledende ASMLA-medlem i naerheden af hjemmet i Ringsted.

Blandt beviserne, som retten har lagt til grund for at dømme Mohammad Davoudzade­h Loloei, er bl.a. en omfattende chatkorres­pondance, som er fundet på norsk-iranerens to mobiler. Beskederne, der delvist var skrevet i kodeform, blev sendt mellem Mohammad Davoudzade­h Loloei og en person med daeknavnet Sajjadi.

Retten fandt det bevist, at Sajjadi var »tilknyttet« en iransk efterretni­ngstjenest­e og gav Mohammad Davoudzade­h Loloei instrukser om at observere eksilirane­ren i Ringsted. Bl.a. skulle Mohammad Davoudzade­h Loloei registrere hans og hustruens adfaerd, bopael, vejene omkring bopaelen samt en flugtrute.

»Tiltalte sendte optagelser­ne fra Ringsted til Sajjadi,« lyder det i kendelsen.

Også et hemmeligt vidne, der afgav sin forklaring bag lukkede døre, har vaeret centralt i bevisførel­sen, fremgår det af kendelsen.

Spørger man tidligere PETchef

Frank Jensen, kan det hemmelige vidne f.eks. have vaeret en person, der er gået undercover i ASMLA.

»Eller det kan vaere et almindelig­t vidne, der ikke turde afgive forklaring uden at vaere beskyttet,« siger han.

Frank Jensen undrer sig over, at operatione­n øjensynlig­t blev planlagt over en chat.

»Men det betyder, at sporet faktisk ledte direkte ind i den iranske efterretni­ngstjenest­e. Det, tror jeg, må have vaegtet ret tungt i retten,« siger han.

Retten har også lagt vaegt på Mohammad Davoudzade­h Loloeis rejser til Iran, hans forbindels­er til iranske myndigheds­personer samt bl.a. pamfletten fra den iranske ambassade.

Mohammad Davoudzade­h Loloei har naegtet sig skyldig og forklaret, at han tog til

Ringsted for at konfronter­e eksilirane­ren om en sag om utroskab. Retten fandt dog hans forklaring »åbenbart utrovaerdi­g og konstruere­t til lejlighede­n«, står der i kendelsen.

Retssagen er anket

I retssagen forsøgte anklagemyn­digheden også at bevise identitete­n på kilden med daeknavnet Sajjadi. Dette fandt retten dog ikke bevist.

Mohammad Davoudzade­h Loloei har anket dommen til landsrette­n. Hans forsvarer, Michael Juul Eriksen, peger på, at »der har vaeret meget bevisførel­se bag lukkede døre« og delvist også proceduref­ørelse bag lukkede døre.

»Så på den måde er sagen usaedvanli­g. Vores synspunkt har vaeret, at man ikke har bevist noget link til den iranske efterretni­ngstjenest­e. Og at man heller ikke har bevist, at der skulle vaere et drabsforsø­g i gang mod foruretted­e. Det mener vi sådan set stadigvaek,« siger Michael Juul Eriksen.

Tre ledende medlemmer af den iranske separatist­bevaegelse ASMLA – heriblandt den foruretted­e fra Ringsted – er aktuelt selv sigtet for bl.a. at billige terror, at spionere for Saudi-Arabien samt terrorfina­nsiering.

Ethvert land, der er i stand til at dømme en agent for den iranske efterretni­ngstjenest­e, det er meget, meget staerkt. FRANK JENSEN, TIDLIGERE PET-CHEF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark