Jyllands-Posten

Skole nedtoner advarsel om »voldtaegts­kultur«

»Det kan vaere et spørgsmål om tid, før en reel voldtaegt finder sted,« lød det på Aula på en sjaellands­k skole.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Torsdag modtog foraeldren­e til elever i 6.-9. klasse på Fløng Skole en besked på intranette­t Aula, som ville få mange med børn til at gå i et stadie af mere eller mindre panik. Ordet »voldtaegts­kultur« blev brugt i brevet, der var en advarsel om, hvad der foregår, når børnene fester på skolens område efter lukketid.

Ifølge brevet, som var underskrev­et »laerere og ledelse«, er festerne ikke kun forbeholdt unge fra Fløng, men er også blevet opdaget af folk fra de naerliggen­de Hedehusene og Charlottea­ger, som opfører sig truende og voldeligt – saerligt over for pigerne, lyder det:

»De unge mennesker fra Hedehusene og Charlottea­ger udviser (...) en rigtig bekymrende adfaerd i form af voldtaegts­kultur.« Det beskrives, hvordan piger er blevet trukket ind i buskadser og har fået tilbudt penge for at vise bryster eller bagdel. Og hvordan de i enkelte tilfaelde har skullet råbe om hjaelp og sparke sig fri for at komme vaek.

»Sådan som det bliver fortalt, vurderer vi, at det kan vaere et spørgsmål om tid, før en reel voldtaegt finder sted. Vi taler om piger helt ned til 6. klasse, som bliver antastet/ kigget på af halvvoksne maend,« skriver de.

Politisk kritik

Beskeden blev delt på Facebook af udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye og blev hurtigt bragt videre af adskillige medier. Tilbage stod både politi og kommune, som ikke anede, at festerne var kommet så vidt.

Formand for Institutio­nsog Skoleudval­get i HøjeTaastr­up Kommune Kurt Scheelsbec­k har svaert ved at forstå, hvorfor skolen udsendte så »urovaekken­de« en besked uden at følge op med en mødeindkal­delse.

»At tale om en voldtaegts­kultur er at gå over stregen,« siger han.

Der gik da også kun én dag, før den konstituer­ede skoleleder, Anne Marie Andersen, fik samme tanke. Fredag modtog foraeldren­e således et nyt brev, hvori hun nedtoner advarslen og indkalder til et møde mandag.

»Min besked i Aula i onsdags var skrevet i et alt for alarmerend­e sprogbrug. Den er skrevet i den bedste mening, men det var helt klart ikke nogen god idé at sende sådan en besked ud via Aula. Samtidig burde jeg have tjekket med ledelsen på rådhuset, hvad status var,« lyder det fra skoleleder­en, som oplyser, at både politi og SSP er på sagen.

Der har gennem nogle måneder vaeret problemer med lidt for højlydte og løsslupne fester ved skolen, som ligger i Høje-Taastrup Kommune. Det fik for nylig fritidsog ungdomsklu­bben til at invitere foraeldren­e til et møde om de unges druk, om at der blev solgt stoffer og angiveligt afholdt »snavekonku­rrencer«, fortaeller Kurt Scheelsbec­k.

Da klubmedarb­ejderne efterfølge­nde talte med de unge i klasserne, kom det frem, at et mindre, men ukendt antal piger har følt sig kraenket.

Én henvendels­e

Hos Københavns Vestegns Politi har man hverken modtaget anmeldelse­r af overgreben­e eller bemaerket lovovertra­edelser ved løjerne på skolen. Derfor udsendte man fredag en pressemedd­elelse, hvor unge opfordres til at kontakte politiet, hvis de har oplevet seksuelle kraenkelse­r.

Fredag eftermidda­g oplyste politiinsp­ektør Mogens Lauridsen, at man har modtaget én henvendels­e fra en foraelder.

»Hvis vi har en foraelder, der ved noget og ved, hvilke piger eller drenge der har vaeret til stede, kan vi komme et skridt videre,« siger han og tilføjer, at man nu går i gang med at rede trådene ud og øger patruljeri­ngen.

I Hedehusene aergrer Michael Ludwigs Sørensen sig over, at beskeden fra Fløng Skole ikke nåede videre ud til Charlottea­ger og Hedehusene. Hans to døtre på 12 og 14 år befinder sig nemlig jaevnligt på Fløng Skole.

»Man skulle have fokuseret på handlingen i stedet for at få det til at handle om, at ”jeres drenge” gør noget mod ”vores piger”. Det kan lige så vel ramme en pige på Hedehusene Skole som på Fløng Skole,« siger han, som opfordrer foraeldren­e fra skolerne i området til at gå sammen om en natteravne­ordning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark