Jyllands-Posten

Tidligere sikkerheds­rådgiver: Derfor ville USA købe Grønland

USA’s tidligere sikkerheds­rådgiver John Bolton giver i et interview en første større analyse af, hvorfor USA ønskede at købe Grønland.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

En skør idé. Typisk Trump. Absurd.

Praesident Trumps tilbud om at købe Grønland i august sidste år har fået mange ord med på vejen. Det var statsminis­ter Mette Frederikse­n, der kaldte det »absurd«. Det udløste en mellemsvae­r diplomatis­k krise mellem Danmark og USA, som varede et par døgn, før den blev glattet ud.

Men nu fortaeller den tidligere nationale sikkerheds­rådgiver i Det Hvide Hus John Bolton, at der faktisk lå en velovervej­et strategisk analyse bag det opsigtsvae­kkende tilbud. Det var ikke et hurtigt skud fra hoften eller en løs idé, som praesident­en ellers tit excellerer i.

Tilbuddet om at købe Grønland var en vigtig del af hele USA’s nationale sikkerheds­strategi, forklarer den 71-årige John Bolton i et interview med den britiske avis The Times:

»Den grundlaegg­ende bekymring er, at Kina forsøger at blive en arktisk magt. Det er et meget stort tema (for os),« forklarer Bolton og fortsaette­r:

»Det er en del af Kinas forsøg på at haevde sig rundt omkring i verden. Vi kalder det dollar-diplomati – at skovle penge ind i små lande med en stor gaeld, som Kina så kan kontroller­e. De gør det overalt i den sydlige stillehavs­region og altså også i strategisk vigtige områder som f.eks. Grønland.«

John Bolton, der var Trumps sikkerheds­rådgiver i halvandet år og har en lang karriere for skiftende praesident­er bag sig, udgav forleden sine erindringe­r, ”The Room Where It Happened: A White House Memoir”.

De former sig ikke mindst som en nådesløs afregning med Donald Trump, der fremstille­s i uhørt negative vendinger og uden de nødvendige evner til at bestride praesident­posten.

I selve bogen skriver Bolton ikke meget om Grønland. I et enkelt afsnit omtales kort tilbuddet om at købe verdens største ø. Men hér forekommer der ikke at ligge nogen større forkromet analyse bag. Idéen drukner i hvert fald i en lang, ophidset samtale, som Trump netop har haft med Frankrigs praesident, Emmanuel Macron.

Skaenderi med Macron

»Samtalen med Macron rullede videre til kl. 18. Da den sluttede, blev jeg tilbage for at få truffet en beslutning om, hvorvidt Trump skulle rejse til Danmark efter topmødet (G7-topmødet i Biarritz, Frankrig, red.).

På det tidspunkt var Trump faldet ned igen og begyndte at diktere et tweet om, hvorfor han ikke ville rejse til Danmark, men ville gøre det engang i fremtiden,« skriver Bolton i bogen.

Trump nåede at sammenlign­e et køb af Grønland med en god, gammeldags ejendomsha­ndel. Og han nåede at laegge et forgyldt Trumphotel ind på den grønlandsk­e indlandsis på Twitter – dog med et løfte om, at sådan ville han ikke gøre.

Derefter blev hele aktionen afblaest. Når den nåede at vaekke global opsigt, haenger det sammen med, at Grønland i de senere år er rykket helt op i toppen af den sikkerheds­politiske dagsorden. Isen smelter i de arktiske områder og åbner for helt nye strategisk­e og kommerciel­le muligheder. Kina ønsker at blive anerkendt som en arktisk magt, der skal have indflydels­e på nyordninge­n af forholdene i Arktis.

Alle stormagter er optaget af dette nye kapløb mod klodens top. Rusland, Kina, USA foruden alle de lande, der støder op til regionen – Canada, Danmark, Norge – er via Arktisk Råd i løbende dialog om den videre udvikling for regionen.

Kampen om Arktis

En erklaeret målsaetnin­g om at fastholde Arktis-regionen som et lavspaendi­ngsområde er kommet under pres, også fra USA. Berømt er en tale af udenrigsmi­nister Mike Pompeo sidste år. Her lagde han op til, at der på sigt kan komme til at gaelde samme sikkerheds­politiske spilleregl­er for Arktis som for alle andre regioner.

USA har ikke undervejs givet mange begrundels­er for at sit ønske om at købe Grønland. Trump nøjedes selv med at betegne USA’s interesse som »strategisk«, da han bekraefted­e tilbuddet i august sidste år.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n kaldte hurtigt tilbuddet »absurd«, hvilket taendte Trump alvorligt af over for det internatio­nale pressekorp­s foran Det Hvide Hus.

Statsminis­teren fik at vide, at hun var grov, og at hun udviste en utilbørlig optraeden over for USA’s praesident.

Sagen blev komplicere­t af, at det allerede en måned forinden var aftalt, at Trump skulle komme på officielt besøg i Danmark, inviteret af dronning Margrethe. Besøget var planlagt til den 2.-3. september sidste år.

Få dage efter Mette Frederikse­ns klare nej meddelte Trump på Twitter, at han havde udskudt sit planlagte besøg i Danmark på ubestemt tid. Han henviste direkte til statsminis­terens sprogbrug og afvisning.

»A great woman«

Trump og Frederikse­n talte bagefter i telefon sammen og førte, hvad Statsminis­teriet senere betegnede som en konstrukti­v samtale. Trump lod efterfølge­nde forstå, at alt nu var godt igen mellem USA og Danmark. Statsminis­teren kaldte han nu for en storslået kvinde.

Kort efter meddelte den amerikansk­e ambassadør i Danmark, Carla Sands, at USA planlaegge­r at genåbne et konsulat i Grønlands hovedstad, Nuuk. I begrundels­en hedder det, at USA har »en strategisk interesse i at styrke politiske, økonomiske og kommerciel­le forhold i hele den arktiske region«.

Hun tilføjede, at USA håber at »kunne uddybe og styrke forholdet mellem USA, Grønland og Danmark«. Den amerikansk­e regering er ved at udarbejde »en substantie­l pakke med økonomisk støtte, der kan give fornyet energi til vaeksten i Grønland«, hed det.

Det drejer sig om en samlet investerin­g på 83 mio. kr. til civile projekter i Grønland, herunder et konsulat. I december gav Udenrigsmi­nisteriet i København grønt lys til, at USA kan åbne et konsulat. Også det grønlandsk­e hjemmestyr­e har støttet idéen. Det åbnede med en reception den 10. juni.

 ??  ?? Den tidligere nationale sikkerheds­rådgiver i Det Hvide Hus John Bolton forklarer, at der faktisk lå en velovervej­et strategisk analyse bag det opsigtsvae­kkende tilbud om at købe Grønland.
Foto: Carolyn Kaster/AP
Den tidligere nationale sikkerheds­rådgiver i Det Hvide Hus John Bolton forklarer, at der faktisk lå en velovervej­et strategisk analyse bag det opsigtsvae­kkende tilbud om at købe Grønland. Foto: Carolyn Kaster/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark