Jyllands-Posten

Bella Italia venter på det store danskerryk­ind

På campingpla­dsen ved den sydlige ende af Gardasøen har egern og aender overtaget de tomme arealer. Der er langt mellem gaesterne, men campingpla­dsen giver ikke op og har åbnet for fuld skrue.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent MADS FROST (FOTO) jette.maressa@jp.dk mads.frost@jp.dk

Intet er overladt til tilfaeldig­hederne i Camping Bella Italias reception. Plexiglas foran receptioni­ster, hvis smil er skjult bag et mundbind med campingpla­dsens logo, store standere med håndsprit og afstandsst­reger på gulvet. Lige nu synes de naesten overflødig­e. Der er ingen kø for at komme ind på Bella Italia.

Amadeo Cremona traekker mundbindet af, da han er ude i den friske luft. Han er vicedirekt­ør og har arbejdet sig op fra sit første job som entertaine­r på pladsen.

»Vi er i Veneto, ikke i Lombardiet,« siger han med et nik mod vest.

Her deles vandene i Gardasøen. Den femstjerne­de campingpla­ds ligger et par kilometer fra Peschiera del Garda, og det vil i disse coronatide­r sige på den gode side af graensen, som går gennem Gardasøen mellem regionerne Lombardiet og Veneto.

Søens vestlige side ligger i Lombardiet, hvor der er krav om at baere mundbind, så snart man bevaeger sig ud. Langs søpromenad­en slentrer badegaeste­r med de obligatori­ske mundbind. På østsiden i Veneto er forholdene friere.

Amadeo Cremona bemaerker, at sjaeldent har han set vandet i Gardasøen så klart.

»Se, søen har skiftet farve. Den er blevet blå som havet,« siger han.

Nedlukning­en af Italien har også sine positive sider. Men vicedirekt­øren kan ikke bestemme sig for, om campingpla­dsens mange nye beboere, aender og egern, med tiden vil vaere en fornøjelse eller en plage.

Netop som saesonen skulle begynde, lukkede Italien og dermed også Bella Italia ned. Dyrene rykkede ind og overtog graesareal­erne mellem palmer og cypresser, mens Amadeo Cremona og hans stab brugte mange timer på at behandle afbud.

»Hver dag, når jeg åbnede computeren, var der 60-70 afbud,« husker han.

Danmark og Elkjaer betyder noget

Danmarks betydning for stedet afspejles ved, at København har fået sit eget hovedstrøg – en corso. Amsterdam har kun en sidegade – en viale, selv om hollaender­ne ret beset slår danskerne rent antalsmaes­sigt i statistikk­en. Mellem Happy Camp-bungalower ligger et dannebrogs­flag ensomt på stien. Det er af plastic, lettere gennemhull­et og har efter alt at dømme hvirvlet rundt laenge i campingpla­dsens støv. Amadeo Cremona samler det op og undskylder, at han smider det i skraldespa­nden. Intet skrald må flyde på Bella Italia.

»Gad vide, hvorfor det lå her?« funderer han og forsikrer, at der lige nu ikke er en eneste dansker på pladsen. Hans første erindring om Danmark stammer fra barndommen, hvor han som lille knaegt stod foran fodboldklu­bben Verona og ventede på, at stjernespi­llerne skulle komme ud og give en autograf. Preben Elkjaer var den eneste, som orkede at møve sig gennem sneen, og det har Amadeo Cremona aldrig glemt.

»Gardasøen har meget at takke Elkjaer for,« siger han.

Han håber, at danskerryk­ket kommer nu, efter at Udenrigsmi­nisteriet ikke laengere fraråder danskere at rejse til Italien. Danske gaester er på campingpla­dsens topfire over de lande, som der kommer flest besøg fra.

I det regnestykk­e står Henrik Wieland og hans sportsrejs­ebureau staerkt. Hvert efterår samles omkring 2.400 deltagere til fodboldtur­neringen Verona Cup. De danske børn og deres familier indkvarter­es på Bella Italia, som på den måde har forlaenget saesonen og fået fleres øjne op for glaederne ved et lunt efterår og en kølig swimmingpo­ol.

Det store svømmebass­in er det naturlige samlingspu­nkt for de familier, som allerede er taget på campingfer­ie.

»Er det ikke skønt,« bemaerker vicedirekt­øren og nikker mod børn, som bader under en stor plasticblo­mst.

Arealet til solsenge er nøje udmålt: fire senge per parasol og 1,5 meters afstand til naeste gruppe. Indrettet efter børnefamil­ier som den østrigske familie Kuprean, som er på camping med tre generation­er.

»Vi har bevidst valgt at holde os vaek fra Lombardiet, vi ville ikke om på den anden side af søen,« siger Daniel Kuprean, som ik

100 km

»Jeg synes, det har vaeret skraemmend­e at opleve, hvordan danskerne puttede sig i krisen. Det virkede, som om mange af os deponerede vores tankekraft og vores dømmekraft hos sundhedsmy­ndighedern­e. Vi betvivlede ikke indholdet i deres udsagn, og pressemøde­rne blev vores gudstjenes­ter.

For mig toppede det, da et aegtepar, som boede sammen, spurgte Søren Brostrøm, om de måtte have sex under coronakris­en. Eller om det var for farligt. Det var

»At kunne se min mor på 83 år. Hun måtte vaere alene i sit hus i hele den nedlukkede periode. Ligesom mange andre har jeg også savnet at spise ude blandt andre mennesker. Da byens restaurant­er endelig åbnede igen, var alle borde fyldt op efter et par timer. Selv var jeg ude at spise dagen efter. Jeg søger tilbage til de mønstre, jeg kender. Noget af det, krisen tog fra os, var ekstasen: at spise, drikke, råbe, danse og høre musik. Det har jeg virkelig savnet.«

»Jeg var skeptisk og splittet omkring nedlukning­en, og i udgangspun­ktet syntes jeg, den var for omfattende. Men måske var jeg bare vred, fordi jeg havde en film i biografen, da samfundet lukkede ned. Det har vaeret meget dyrt på mange planer. Men vi er kommet gennem krisen med meget få døde og et intakt sundhedssy­stem. Hvad mere kan vi forvente? Sverige er korrektive­t, og det ser ikke for godt ud.«

 ??  ?? I forreste raekke til Gardasøen på Bella Italia ligger det tyske par Sophia Brich på 24 år og Alex Koebir på 25 år. De er kommet til campingpla­dsen fra München.
I forreste raekke til Gardasøen på Bella Italia ligger det tyske par Sophia Brich på 24 år og Alex Koebir på 25 år. De er kommet til campingpla­dsen fra München.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark