Jyllands-Posten

WHO advarer om stigende smitte i europaeisk­e lande

-

Europa har set en stigning i ugentlige tilfaelde af coronaviru­s for første gang i måneder, efter at flere lande har lempet restriktio­ner, melder Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, ifølge det britiske medie BBC.

I 11 lande, der inkluderer Sverige, Armenien og Moldova, har virusudbru­ddet accelerere­t til »en betydelig genopbluss­en«, siger WHO's regionale direktør for Europa, Hans Kluge.

Hvis der ikke bliver gjort noget ved dette, kan sundhedsva­esenet i Europa blive »presset til det yderste«, advarer Kluge ifølge BBC.

»I uger har jeg talt om risiko for genopbluss­en, når landene justerer restriktio­ner. I flere lande over hele Europa er denne risiko nu blevet en realitet,« siger Kluge.

»30 lande har oplevet stigninger i nye smittetilf­aelde i løbet af de seneste to uger. I 11 af disse lande har der vaeret en betydelig genopbluss­en,« siger han.

Af andre lande, der oplever genopbluss­en, fremhaever Kluge Nordmakedo­nien, Albanien, Bosnien,

Ukraine og Kosovo. Med til advarslen hører også, at WHO fortsat forventer, at antallet af daglige nye tilfaelde vil falde i løbet af sommeren.

»Men vi er virkelig nødt til at forberede os på efteråret, når covid-19 kommer i ledtog med saesonbeto­net influenza, lungebetae­ndelse og andre sygdomme, der cirkulerer i samfundet,« siger den regionale direktør for Europa.

Ifølge WHO har Europa registrere­t mere end 2,6 millioner tilfaelde med coronaviru­s, mens 195.000 europaeisk­e coronapati­enter har mistet livet.

Der bliver aktuelt registrere­t knap 20.000 nye tilfaelde og omkring 700 dødsfald om dagen.

Torsdag meldte Frankrig og Tyskland, at landene ville øge bidraget til WHO, efter at USA har brudt med FN-organet.

Tyskland vil bidrage med et rekordbelø­b på over en halv mia. euro (over 3,7 mia. kr.) til finansieri­ngen af FN-organisati­onen i år.

Frankrig vil bidrage med 140 mio. euro.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark