Jyllands-Posten

»Jeg har maerket et saerligt naervaer, som jeg naesten havde glemt«

Ole Christian Madsens anmelderro­ste spillefilm ”Krudttønde­n” druknede i coronakris­ens første nedlukning. Alligevel er den prisvinden­de filminstru­ktør dybt taknemmeli­g. Midt i isolatione­n genfandt han sin egen ungdoms evne til at nyde nuet.

- MARCUS AGGERSBJER­G marcus.aggersbjer­g@jp.dk

»Jeg har maerket en saerlig naerhed og tilstedeva­erelse i hverdagen, som jeg naesten havde glemt. En følelse af, at de ting, jeg gør, er målet i sig selv.

Når jeg løber en tur, er det at løbe og maerke jorden knase under mig målet i sig selv. Det er ikke en måde at holde kroppen sund eller få lidt hurtig motion mellem to møder i en stresset hverdag. Når jeg taler med mine børn, er samtalen målet i sig selv. Det er ikke en måde at finde ud af, hvad de vil have at spise eller få dem i seng til tiden. Når jeg fantaserer, er det ikke, fordi jeg død og pine skal finde på en idé til en scene eller en sekvens i en film, men fordi det føles rigtigt at lade tankerne flyve og blive klogere på mig selv.

Sådan har jeg ikke haft det, siden jeg var helt ung. Det har vaeret en vild oplevelse at finde ind til en dybde i tilvaerels­en, jeg naesten havde glemt eksistense­n af. Nogle dage genkendte jeg den følelse, jeg havde som dreng, når jeg lå på ryggen i et markskel og kiggede op i kirsebaert­raeet, mens jeg lyttede til fuglesang. På et mere overordnet plan har coronakris­en vist os, at vi er forbundne på en måde, vi ikke helt var klar over. Vi har set den berømte sommerfugl­eeffekt udfolde sig. Et mindre virusudbru­d i Kina fører til globale tsunamier af sygdom i Italien og USA. Undervejs blev sociale uligheder og institutio­ners skrøbeligh­eder blotlagt.

Coronakris­en udstillede, hvor lidt der skal til for at true vores civilisati­on og underminer­e vores vaerdier. Som en klog mand engang sagde: ”Alle mennesker er kun ni måltider fra at begå et mord”.« til at sige noget klogt og tankevaekk­ende om den krise, vi har vaeret igennem. De ideologisk­e og politiske dystopier har vaeret i højsaedet, og som den slags altid fungerer, så skinner afsenderen­s egen agenda tydeligt igennem analyserne. Covid-19 blev en katalysato­r for politiske overbevisn­inger. Hvis afsenderen var socialist, afspejlede krisen kapitalism­ens endelige sammenbrud. Hvis afsenderen var liberalist, afspejlede den kapitalism­ens sejr og understreg­ede, hvor skrøbelig sikringen af vores frihedsret­tigheder er. Alle kunne få deres ideologisk­e og politiske dagsordene­r fremkaldt i lyset fra den ukendte virus, som var ligeglad med, om man stemte på Enhedslist­en eller Nye Borgerlige. Den ville bare haerge.« åbenbart et spørgsmål, Sundhedsst­yrelsen havde fået mange gange. Det virkede naesten, som om folk nød at vaere sat under administra­tion og slippe for at skulle tage stilling til deres eget liv. I stedet døsede man hen i en uendelig strøm af ”Olsen Banden”-film, gamle fodboldlan­dskampe, ”Matador” og genudsende­lser fra en svunden tid.«

»En uges tid efter samfundets lockdown havde jeg et alvorligt uheld på min motorcykel. På hospitalet manglede man vaernemidl­er, og de laeger og sygeplejer­sker, der tog sig af mig, havde hverken mundbind eller visir på. Jeg taenkte på, hvor modigt personalet var. De gik på arbejde, selv om de manglede den nødvendige beskyttels­e. Det rørte mig dybt.«

»Det er svaert at overskue, hvordan vi som globaliser­ede mennesker får aendret vores adfaerd. Jeg rejser meget med mit arbejde, og det er stadig umuligt at sige, hvad konsekvens­erne bliver. Kommer der et krav om bio-pas? Bliver det svaerere at bevaege sig over graenserne? På samme måde er det også for tidligt at sige, om vi igen vil uddele kram til fremmede mennesker, og om vi holder op med at spritte haender. Sandsynlig­vis vil en del af den nye adfaerd haenge ved, og måske har det flere fordele, end vi kan gennemskue lige nu.«

 ??  ?? »Jeg har maerket en saerlig naerhed og tilstedeva­erelse i hverdagen, som jeg naesten havde glemt eksistense­n af,« siger filminstru­ktør Ole Christian Madsen om coronakris­en.
Foto: Mads Nissen
»Jeg har maerket en saerlig naerhed og tilstedeva­erelse i hverdagen, som jeg naesten havde glemt eksistense­n af,« siger filminstru­ktør Ole Christian Madsen om coronakris­en. Foto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark