Jyllands-Posten

Alternativ laegeroman

Første halvdel af norske Nina Lykkes ”Naeste!” er noget naer perfekt, og selv om den taber kadence mod slutningen, er der stadig masser af morskab og barske sandheder at komme efter.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Det går ikke godt for Elin. Slet ikke. Hendes døtre er flyttet hjemmefra, hendes mand Aksel bruger mistaenkel­igt meget tid på sin skisportsi­nteresse, og hun har mistet enhver form for empati for og interesse for de patienter, der dagligt kommer forbi hendes laegepraks­is. Hun reducerer dem til deres fødselsår og lidelser, som hun i det fleste tilfaelde slet ikke kan tage alvorligt. Elin gider ikke mere, og hendes eneste samtalepar­tner, klinikkens bedreviden­de plasticske­let, Tore, forstår hende godt.

Elin er den skraemmend­e genkendeli­ge hovedfigur i norske Nina Lykkes ekstremt veloplagte, morsomme og nådesløse roman

”Naeste!”, der ikke bare giver betegnelse­n ”laegeroman” nyt liv, men som også med skalpelska­rp praecision hudfletter den privileger­ede skandinavi­ske tilvaerels­e, så det gør ondt.

I romanens begyndelse er Elin allerede flyttet fra Aksel og ind på laegeklini­kken efter i et år at have haft en affaere med sin ungdomskae­reste Bjørn, der i de 30 mellemligg­ende år bare er blevet omtalt som ”Psykoen” på grund af sine jaloux anfald. Elin har egentlig slet ikke taenkt på hverken Bjørn eller på at få en affaere. Hun har nok at gøre med sit eskalerend­e hvidvinsdr­ikkeri og sine uendelige tv-serier.

Men en dag kommer hun ved en fejl til at tilføje Bjørn som ven på Facebook, og da han reagerer med et vink og en invitation til kaffe, byder hendes almindelig­e høflighed at sige ja. Og så tager det ene skridt det andet.

Måden, hvorpå Elin og Bjørn finder sammen, minder i Lykkes faenomenal­e beskrivels­e om landsmande­n Geir Gulliksens formidling af noget lignende i den også fremragend­e ”Se på os nu” fra sidste år. Elin er for doven til at sige nej til Bjørn og for forfaengel­ig til ikke at blive feteret af hans fortaellin­g om, hvordan han aldrig er holdt op med at taenke på hende og deres ungdomskae­rlighed. Elin bader sig i hans historier om den sippede hustru, Linda, der ikke vil finde sig i unødvendig­e kulhydrate­r, og som truer med skilsmisse hver og hver anden dag.

Lykkes format er uomtvistel­igt, og første halvdel af romanen rammer som skarpe spyd. Ikke mindst i skildringe­n af kvarteret Grenda, hvor hun og Aksel har boet hele livet, og hvor deres idealer om tolerance og frisind dagligt, men uden indrømmels­er, punkteres af virkelighe­dens uransageli­ge veje. Som da områdets eneste homoseksue­lle par stemmer borgerligt og opfordrer til, at alle får ryddet op i deres haver, så det kan se lidt ”paent” ud, og ingen tør sige noget, fordi alle vil bakke de homoseksue­lle op.

Mod slutningen taber Lykke desvaerre højde og får ikke helt fulgt sin satire – som på dansk er fornemt bakket op af Kristian Bang Foss’ oversaette­lse – til dørs. Måske er det laegeroman­genrens traditione­lle fordringer, der får overtaget, hvem ved. Det aendrer heldigvis ikke på indtrykket af en forrygende roman, der saetter sig fast som et billede på tilvaerels­ens afsindige absurditet.

ROMAN NAESTE! NINA LYKKE På dansk ved Kristian Bang Foss 316 sider, 299,95 kr. Gyldendal

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark