Jyllands-Posten

Hvem udfordrer Mette Frederikse­n?

-

Det har vaeret et uhyre begivenhed­srigt første år med den socialdemo­kratiske mindretals­regering under Mette Frederikse­n. Men der er sket uhyre lidt politisk.

Lørdag runder regeringen sin første fødselsdag. Coronapand­emien vil få en altoversky­ggende placering, når historiker­ne engang tager over. Den vaerste krise siden Anden Verdenskri­g kaldes den gerne, måske lidt flot. Det er den, der har testet regeringen og isaer statsminis­teren. Det er den, der fylder. Den mere ordinaere livets gang på Christians­borg giver til gengaeld ikke meget konkret at forholde sig til.

I krisetider rykker befolkning­en gerne sammen om regeringsc­hefen. Det gør danskerne for tiden i stort tal også om Mette Frederikse­n. Det er ikke det samme, som at det bare sker automatisk. Statsminis­teren er med god ret blevet meget rost for sin kompetente og trovaerdig­e fremtraede­n i krisens første tid, da den svaere beslutning om at lukke landet ned skulle traeffes. Senere kom der mere slinger i håndtering­en, og der viste sig også visse usympatisk­e tendenser til magtfuldko­mmenhed hos statsminis­teren, men det er ikke for alvor gået ud over øjeblikket­s socialdemo­kratiske boom.

Coronaen har sat meget på standby og har vaeret alletiders undskyldni­ng for at udskyde gennemføre­lsen af de fleste af de bastante løfter, som S vandt valget på, ikke mindst den forkromede tilbagetra­ekningsref­orm for Arne og hans nedslidte kammerater. Heller ikke andre af de tungeste løfter er rykket naermere en fuld udmøntning, f.eks. de vidtløftig­e klimaplane­r. Pensionsre­formen er nu varslet til efteråret. Vi får se. Endnu mangler regeringen at vise, at den kan strikke brede forlig sammen, som ikke kun handler om at uddele corona-milliarder. At det ikke lykkedes at skaffe et bredt EUmandat blandt alle ansvarlige partier, traekker alvorligt ned.

Mette Frederikse­n leder den smalleste mindretals­regering siden Poul Hartlings i 1970’erne, men hun sidder lige nu så sikkert, som havde hun absolut flertal. Hun har den røde bloks nogenlunde opbakning, og blå blok eksisterer ikke for tiden. Om det var den nu afgående stabschef, Martin Rossen, eller partiforma­nden selv, der udtaenkte strategien, får stå hen. Lykkedes er den i hvert fald til overmål: at rykke Socialdemo­kratiet til højre på vaerdipoli­tikken, isaer udlaending­epolitikke­n, og til venstre på fordelings­politikken. Vaelgere i tusindtal blev på den konto hentet hjem fra eksilet i Dansk Folkeparti, hvis formand, Kristian Thulesen Dahl, undervejs gjorde alt for at overbevise DF-vaelgerne om, at de roligt kunne stemme på den nye, mere realistisk­e udgave af den tidligere venstreflø­jskaemper Mette Frederikse­n.

Man skal formentlig tilbage til den tidlige Anders Fogh Rasmussen for at finde en statsminis­ter, der sad lige så sikkert som den nuvaerende. Det er langtfra kun Mette Frederikse­ns egen fortjenest­e, og det kan heller ikke tillaegges coronakris­en alene. Fravaeret af en slagkrafti­g borgerlig opposition er, hvad der isaer står som parlamenta­risk overskrift over regeringen­s første år. Blå blok ligger simpelt hen i ruiner.

Det er svaert at se, hvordan det skal kunne lykkes for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der vel teknisk set er opposition­sleder, at samle den dysfunktio­nelle borgerlige flok, hvor Dansk Folkeparti­s selvforsky­ldte nedsmeltni­ng springer saerligt i øjnene.

Selv mangler Ellemann-Jensen at praesenter­e en samlet liberal vision for sit parti og udstikke en kurs for, hvordan det kan undgås, at resten af årtiet bliver socialdemo­kratisk. Den udsigt burde få alle mand til pumperne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark