Jyllands-Posten

Fire små flag på Twitter viser, hvordan det klassiske diplomati flytter sig

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Fire små kinesiske flag på et konference­bord i Wien fortaeller alt om, at også det internatio­nale diplomati undergår enorme forandring­er i disse år.

Flagene var et amerikansk stunt, alene henvendt til den digitale verdensoff­entlighed. USA og Rusland havde sat hinanden staevne i et fint palae i den østrigske hovedstad for at se på muligheden for at forlaenge den såkaldte Ny Start-aftale, der regulerer antallet af strategisk­e atommissil­er.

En vigtig pointe er, at USA forlanger, at også Kina skal inddrages i aftalen, men det ønsker Kina ikke, og der var heller ingen kinesere til stede i Wien. Meningen med de fire flag var derfor at udstille, at Kina ikke ønsker at forhandle om atomvåbenk­ontrol.

Flagene blev stillet op. Der blev taget et billede. Den amerikansk­e chefforhan­dler, Marshall Billingsle­a, lagde det på Twitter. Derpå blev de samlet sammen igen, og de amerikansk-russiske forhandlin­ger kunne begynde.

De, der stadig tror, at diplomati udelukkend­e handler om at opbygge tillidsfor­hold, skabe fortroligh­ed og afprøve muligheder til faelles bedste, må anskaffe sig nye laerebøger. Alle disse klassiske dyder er i dag kun et tweet, et foto eller en opdatering vaek fra en global digital udbredelse.

Diplomater har stadigvaek til opgave at fremme deres staters interesser. Den iskolde kalkulatio­n ved forhandlin­gsbordet af, hvad man ønsker at opnå, er sikkert den samme. Men cirkusset rundtomkri­ng er kommet til og skal håndteres – helst lynhurtigt. Det kan let løbe ud af kontrol.

Efter Wien-happeninge­n gik der ni minutter, så svarede det kinesiske udenrigsmi­nisteriums talsmand, også på Twitter. Han frabad sig den amerikansk­e tone. For ikke så laenge siden ville Beijing have afsendt en verbalnote eller noget andet fra diplomatie­ts vaerktøjsk­asse, som ville vaere uger undervejs med diplomatpo­st. Nu fyres der et tweet og et foto af. Hurtigt videre.

Internatio­nal politik har altid haft et element af show over sig. Praesident Trump og Nordkoreas Kim Jong-un mødtes sidste år på den indre-koreanske graense udelukkend­e for at blive fotografer­et sammen. Franske praesident­er føler sig finere end andre og placerer sig altid ved siden af topmødets vaert på familiefot­oet. Trump fjernede Montenegro­s praesident for at komme frem i første raekke på et foto. Billedet er budskabet i en visuel tid.

Det handler om, at chefen tager sig godt ud. Sådan var det såmaend også i praedigita­le tider. I sine nyligt udgivne erindringe­r fortaeller davaerende ambassadør i USA, Ulrik Federspiel, at han forsøgte at få statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen til at runde toilettet efter et besøg i Det Ovale Vaerelse. Det ville give de ventende journalist­er indtryk af, at mødet med praesident­en trak ud over den afsatte tid. Fogh skulle ikke på toilettet, men Federspiel holdt ham hen, og journalist­erne købte udlaegning­en råt. Ambassadør­en havde tricket fra sin tyske kollega.

Men diplomatie­t er speedet heftigt op med de sociale medier. Man kan argumenter­e for, at diplomatie­ts klassiske lukkethed også har ført til rene katastrofe­r. Kunne Første Verdenskri­g vaere undgået, hvis man dengang havde kunnet tweete? Svaert at sige, men hvis man hele tiden må regne med, at hvad man siger i fortroligh­ed kan ryge ufiltreret ud i den globale landsby, laegger det vel en daemper på åbenhjerti­gheden. Det kan diskuteres, om det skaber en sikrere verden.

Stuntet med de fire flag i Wien får i hvert fald naeppe Kina til at stille hurtigere op til atomforhan­dlinger.

Kunne Første Verdenskri­g vaere undgået, hvis man dengang havde kunnet tweete?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark