Jyllands-Posten

Jobcentren­e er ikke relevante for højtuddann­ede vidensarbe­jdere

- MORTEN THIESSEN formand for Ansattes Råd i Ingeniørfo­reningen i Danmark, IDA København V

Coronakris­en har desvaerre medført en voldsom stigning i ledigheden fra ca. 107.000 tilmeldte 11. marts til flere end 150.000 den 1. juni ifølge tal fra Danske A-kasser. Flere end 200.000 danskere er sendt hjem på ordningen for lønkompens­ation, og samtidig er et stadig ukendt antal danskere afskediget, men endnu ikke på dagpenge eller kontanthja­elp, da deres opsigelses­periode ikke er udløbet.

Mange funktionae­ransatte har en opsigelses­periode på tre til seks måneder. Med andre ord må det forventes, at ledigheden desvaerre vil fortsaette med at stige hen over sommeren og efteråret, efterhånde­n som hjaelpepak­kerne udfases, og opsigelses­perioderne udløber.

I dag er beskaeftig­elsesindsa­tsen forankret i de kommunale jobcentre. Det har fra starten vaeret en ulykke for medlemmern­e af Ingeniørfo­reningen i Danmark (IDA) og andre grupper af højtuddann­ede og såkaldte ressources­taerke ledige. Det forventede pres på jobcentren­e bør vaere en kaerkommen lejlighed til at tilbagefør­e beskaeftig­elsesindsa­tsen for f.eks. højtuddann­ede vidensarbe­jdere til a-kasserne. A-kasserne har nemlig kompetence­rne. De kender det arbejdsmar­ked og den virkelighe­d, deres ledige medlemmer står i. Medarbejde­rne i et jobcenter i Vojens, Vallensbae­k eller Varde har i sagens natur ikke samme kendskab til alle faggrupper­s arbejdsmar­ked. Heller ikke ingeniører­nes højt specialise­rede arbejdsmar­ked.

De skaerpede rådighedsk­rav og endnu flere samtaler, som blev indført i forbindels­e med den seneste beskaeftig­elsesrefor­m, skaffer ikke flere ressources­taerke ledige i arbejde. Det gør derimod tiltag som den oprindelig­e isbryderor­dning, akademiker­kampagner og lignende vaerktøjer, som matcher den ledige med virksomhed­ernes behov. Mange virksomhed­er har behov for profession­el rådgivning for at finde frem til den højt specialise­rede medarbejde­r, som passer deres behov bedst. One-sizefits-all-tankegange­n med én og samme tilgang til samtlige lediges udfordring­er og virksomhed­ernes behov har lidt skibbrud for laengst.

De store succeser for højtuddann­ede i dansk beskaeftig­elsespolit­ik, såsom den oprindelig­e isbryderor­dning og akademiker­kampagnern­e, som målrettet matcher ledige med f.eks. små og mellemstor­e virksomhed­ers behov, har netop fokus på både udbudsside­n – den ledige – men i høj grad også efterspørg­selssiden – virksomhed­erne.

Ulykkeligv­is er det igangvaere­nde forsøg med overdragel­se af indsatsen til a-kasserne blevet udskudt. Det er uheldigt på nuvaerende tidspunkt, hvor isaer dimittendl­edigheden må ventes at stige og bide sig fast efter sommerferi­en.

Snuptagslø­sningernes tid er for laengst forbi. Store dele af det danske arbejdsmar­ked er dybt specialise­ret. Hvis man lod landets jobcentre koncentrer­e sig om de ledige, der er laengst vaek fra arbejdsmar­kedet, og som har behov for kompetence- og uddannelse­sløft og overlod indsatsen for de såkaldte staerke ledige til akasserne, ville det frigøre enorme ressourcer og komme både virksomhed­er og ledige til gavn. Det vil dog kraeve en umiddelbar lempelse af de mange regler i beskaeftig­elsespolit­ikken såsom antal gennemført­e samtaler og kravene til disse, fordi vaeksten i ledigheden vil presse både jobcentre og a-kasser til at fokusere mere på ”samtalecir­kusset” end på en egentlig beskaeftig­elsesindsa­ts til gavn for både virksomhed­erne og de ledige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark