Jyllands-Posten

Vi har brug for samarbejde i rigsfaelle­sskabet

-

Der er netop landet en ny rapport fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier (Diis), som har beskrevet, hvordan fremtiden kan se ud i rigsfaelle­sskabet. Konklusion­en er klar: Samarbejde­t i rigsfaelle­sskabet skal styrkes. Fra konservati­v side er vi helt enige. Vi mener, at det netop nu er vigtigere end nogensinde før, at nationerne i rigsfaelle­sskabet har et godt arbejde imellem sig.

Vi står i en brydningst­id, hvor området omkring Arktis er ved at gå fra at vaere lavspaendt til at blive et højrisikoo­mråde. Verdens tre største magter, USA, Kina og Rusland har de seneste år optrappet deres tilstedeva­erelse i Arktis. USA forsøgte sidste år forgaeves at købe Grønland og har nu gjort kur ved at donere 83 mio. kr. til det grønlandsk­e selvstyre. Kina har forsøgt at få Huawei som leverandør til 5Gnetvaerk­et op Faerøerne, og Rusland placerede nogle år tilbage deres flag på havbunden under Nordpolen i et forsøg på at gøre krav på området.

Alt dette sker for øjnene af os alle, mens regeringen blot kigger på. I Det Konservati­ve Folkeparti anerkender vi selvfølgel­ig, at vi absolut skal arbejde taet sammen med vores vigtigste sikkerheds­politiske allierede, USA. Men måden, den amerikansk­e praesident forsøger at føre slagets gang på, er taet på uacceptabe­l, og det kan i vaerste fald vaere undergrave­nde for samarbejde­t i rigsfaelle­sskabet.

Mette Frederikse­n sagde i august, at Grønland ikke er dansk, hvorefter regeringen ”glemte” at saette Faerøerne på verdenskor­tet, til forståelig frustratio­n fra Faerøerne. Dette underbygge­s af en konstant retorisk nedpriorit­ering af samarbejde­t i rigsfaelle­sskabet. Desuden siger Steen Lynge, der er udenrigsan­svarlig for Grønland, at »den nuvaerende konstrukti­on af rigsfaelle­sskabet er isolatoris­k og dermed en spaendetrø­je for vort lands udvikling.« Så når udenrigsmi­nister Jeppe Kofod i DR’s ”Deadline” siger, at Danmark har en god dialog med Grønland og Faerøerne, så runger det hult i regeringen­s selvisoler­ede ekkokammer.

For det virker helt aerligt ikke til, at regeringen tager problemati­kken alvorligt, og det er aergerligt og potentielt skadeligt, fordi flere stormagter prøver at spille landene i rigsfaelle­sskabet ud mod hin anden således, de lettere kan få adgang til det arktiske område. Fra konservati­v side synes vi, at det burde vaere på sin plads at saette spørgsmåls­tegn ved stormagter­nes reelle hensigter i rigsfaelle­sskabet.

Samtidig giver regeringen naermest USA carte blanche til et grønlandse­ventyr. Vi skal arbejde taet sammen med USA, men måden, Jeppe Kofod og resten af Socialdemo­kratiet gør det på, graenser til det naive. Er det en gave til Grønland, når USA poster mange penge i landet og samtidig åbner et konsulat i Nuuk? I rigsfaelle­sskabet må vi konstant huske på, at der er geopolitis­ke årsager til den pludselige interesse for det arktiske område.

Rapporten fra Diis konkludere­r, at vi fortsat skal styrke rigsfaelle­sskabet, og det vil Det Konservati­ve Folkeparti kaempe for. Det er centralt i en tid, hvor USA, Kina og Rusland prøver at opnå stigende indflydels­e i området.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark